Αμορτισέρ: check ή αντικατάσταση;

15200 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/6/2020

Πότε πρέπει να τα ελέγξεις και πότε να τα αντικαταστήσεις;

 

Τα αμορτισέρ απορροφούν τις ανωμαλίες του δρόμου, ώστε να μη μεταφέρονται στην καμπίνα των επιβατών και να και να αποσβένουν τις οποιεσδήποτε ταλαντώσεις του ελατηρίου που επηρεάζουν αρνητικά τη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Το κύριο συστατικό του είναι το λιπαντικό που στο εσωτερικό του κορμού τους ή αλλιώς η μπουκάλα. 
Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως  τις συνθήκες του οδοστρώματος, το φορτίο, τα χιλιόμετρα, τις οδηγικές συνήθειες, το κρύο, τη ζέστη, τη σκόνη, το νερό και το αλάτι. Όλα αυτά φυσικά συντελούν στην ταχύτερη καταπόνηση του συστήματος ανάρτησης. Σκέψου λοιπόν πόσο πολύ καταπονήθηκαν στις διακοπές.

Ο οπτικός έλεγχος και η συσκευή ελέγχου

Για να είσαι ασφαλής  θα πρέπει τα αμορτισέρ  να ελέγχονται  από έναν επαγγελματία μηχανικό, τουλάχιστον κάθε 20.000 χιλιόμετρα.  Οι περισσότεροι προληπτικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν απλώς έναν οπτικό έλεγχο των εξαρτημάτων αυτών, γεγονός που αποφέρει μόνο επιφανειακά συμπεράσματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρυφούς κινδύνους με το πέρασμα του χρόνου, σε στροφές ή κατά τη διάρκεια ελιγμών, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος του αυτοκινήτου, καθώς τα ελαστικά μπορούν να χάσουν πρόσφυση ακαριαία. Ωστόσο το πραγματικό επίπεδο φθοράς προσδιορίζεται από τη συσκευή ελέγχου της ανάρτησης, εργασία όμως που μπορεί να προσφέρει μόνο ένας επαγγελματίας μηχανικός.

3 tips για να τα προστατέψεις !
  1. Περνά σιγά πάνω από τα σαμαράκια. Οι γεμάτοι σαμαράκια ελληνικοί δρόμοι (και μάλιστα κατασκευασμένα χωρίς να προβλέπουν την προστασία των αναρτήσεων) είναι ο Νο.1 εχθρός για τα αμορτισέρ μας, για αυτό όταν τα βρίσκεις πρέπει να τα περάσεις όσο το δυνατόν ομαλότερα.
  2.  Μην χτυπάς τα πεζοδρόμια όταν παρκάρεις. Ένα σημείο που κάνει τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μας να υποφέρουν είναι τα πεζοδρόμια, όπου από λανθασμένες κινήσεις στο παρκάρισμα, ο τροχός του αυτοκινήτου μπορεί να χτυπήσει με δύναμη πάνω σε αυτά. 
  3.  Πρόσεχε τις «κρυμμένες» λακκούβες.  Καλό είναι να κινείσαι με μικρή ταχύτητα και να αποφεύγεις τα σημεία του οδοστρώματος που παρουσιάζουν έντονη γυαλάδα, μιας και από κάτω μπορεί να παραμονεύει μία βαθιά λακκούβα.