Αυτοκίνητο και καύσωνας! Πώς θα προστατευτείτε;

3487 Επισκέψεις στο άρθρο

Η οδήγηση τις ημέρες που ...βαράει 40αρια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στο αυτοκίνητο, όσο και στον εαυτό σας. Δείτε όμως πως θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε αυτές τις δυσκολίες, τοποθετώντας κάποια χρήσιμα αξεσουάρ και πραγματοποιώντας κάποιους συγκεκριμένους ελέγχους.

PERAMAX
PLAKA PARKING

Κάθε καλοκαίρι το αυτοκίνητό επιβαρύνεται αρκετά από τις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καύσωνα. Αναγκαστικά ωστόσο πρέπει να το χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η λειτουργία του αυτοκινήτου, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στην καμπίνα του την ώρα που οδηγείτε. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σας προκαλέσουν κάποια δυσφορία ή αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να απειλείται η οδηγική σας ασφάλεια.

Kοινοποίησε το »

Για να είστε λοιπόν σίγουροι ότι εσείς και το αυτοκίνητό σας θα λειτουργείτε στην εντέλεια και κάτω από συνθήκες καύσωνα, τότε θα πρέπει να προβείτε σε τοποθέτηση – αγορά κάποιων χρήσιμων εξαρτημάτων, αλλά και να προβείτε σε κάποιους χρήσιμους ελέγχους.

Με αυτό τον τρόπο, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες παρουσίασης μιας βλάβης, αλλά και να εξασφαλίσετε στον μέγιστο βαθμό την οδηγική άνεση και ασφάλεια.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά

Αντηλιακές μεμβράνες

Οι αντηλιακές μεμβράνες έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στην χώρα μας καθότι υπόσχονται μείωση της θερμοκρασίας στην καμπίνα, μείωση της αντηλιάς και ασπίδα από την UV ακτινοβολία, πέρα φυσικά από την βελτίωση της εξωτερική εμφάνισης και την προστασία από τα θραύσματα στην περίπτωση ενός ατυχήματος.
Οι αντηλιακές μεμβράνες θα μειώσουν την θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του αυτOκινήτου σας τουλάχοστον 5 βαθμούς Κελσίου. Επίσης θα προσφέρουν και οικονομία, αφού δεν θα χρειάζετε να χρησιμοποιείτε συνεχώς το A/C.

Παράλληλα, το κόστος για την τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών ξεκινά από τα 100 ευρώ και φτάνει έως τα 200, ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας, το αυτοκίνητο, την εποχή που θα το αποφασίσετε κ.λ.π... Κυρίως ωστόσο οι διαφορές τιμών είναι ανάλογες με το μέγεθος του αυτοκινήτου. Διαφορετικές τιμές δίνονται για 3θυρα, για 5θυρα και άλλες για SUV. Η τοποθέτηση γίνεται πάντα αυθημερόν.

Συντήρηση κλιματισμού

To air condition είναι από τα πιο χρήσιμα εξαρτήματα του αυτοκινήτου σας, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι. Όπως όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου σας έτσι και το κλιματιστικό χρειάζεται την σωστή και τακτική του συντήρηση ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν διαφαίνεται κάποιο πρόβλημα.  

Η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση και ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού, όπου και χρησιμοποιείται συχνότερα. Έτσι θα εντοπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος, οι οποίες και θα σας κοστίσουν ακριβότερα, αλλά και θα εμποδίζουν τη λειτουργία του συστήματος.

Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας θα εασφαλίσει ότι δεν θα ...βράσετε την ώρα της οδήγησης. Ωστόσο κάθε χρόνο θα πρέπει να του κάνετε τον απαραίτητο έλεγχο.

Ένας απλός έλεγχος περιλαμβάνει:

-Στάθμη ψυκτικού υγρού
Πρόκειται για το γνωστό σε όλους «φρέον», του οποίου η στάθμη καθορίζει την απόδοση ψύξης του κλιματισμού. Εάν υπάρχει διαρροή σε κάποιο από τα σωληνάκια του συστήματος ψύξης, τότε το φρέον θα μειώνεται σταδιακά και τελικώς θα εξαντληθεί, με αποτέλεσμα τη μείωση των δυνατοτήτων του κλιματισμού.

Κάτι άλλο που πολλοί ίσως δε γνωρίζουν, είναι πως το φρέον μειώνεται και χωρίς την παρουσία βλάβης σε ποσοστό περίπου 15% ανά έτος, οπότε ο τακτικός έλεγχος πριν παρουσιαστεί καν οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα κάθε οδηγού.

-Φίλτρα εισαγωγής αέρα και καμπίνας ενεργού άνθρακα
Ο συνδυασμός αυτών των 2 μερών του συστήματος κλιματισμού βοηθά στο «μπλοκάρισμα» της εισόδου σκόνης, γύρης και διάφορων άλλων ουσιών στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας ενώ εξουδετερώνουν επίσης και τις δυσάρεστες οσμές. Θα πρέπει να είναι μονίμως καθαρά και να ελέγχεται τακτικά η σωστή λειτουργία τους.

-Λίπανση του κομπρέσορα κλιματισμού
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία καθώς η απουσία λιπαντικού από τα συστήματα λίπανσης του κομπρέσορα προκαλεί δυσλειτουργία στον κλιματισμό και μπορεί επίσης να δημιουργήσει βλάβη στον ίδιο τον κομπρέσορα η οποία μερικές φορές είναι ανεπανόρθωτη!

Λιπαντικά για υψηλές θερμοκρασίες

Δεν χρειάζεται να κάνει καύσωνα για να καταλάβετε ότι τα λιπαντικά λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές δημιουργούνται στο εσωτερικού ενός κινητήρα. θερμότητα μεταφέρεται όποτε το λιπαντικό συναντά τις μεταλλικές επιφάνειες ενός μηχανήματος. Τα περισσότερα λιπαντικά περιέχουν πρόσθετα όπως αναστολείς σκουριάς, αντιοξειδωτικά κ.α., όταν λοιπόν παράγεται πολύ μεγάλη θερμότητα προκαλείται οξείδωση και «εξάντληση» αυτών των πρόσθετων.

Τα λιπαντικά ζορίζονται αρκετά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ωτόσο με την χρήση κάποιων ειδικών πρόσθετων, θα εξασφαλίσετε ότι θα κρατήσουν ακεραιες τις ιδιότητες τους.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στο ιξώδες ενός λιπαντικού. Συγκεκριμένα, τα μόρια του λιπαντικού γίνονται «υπερκινητικά», καθώς απελευθερώνεται αέριο και εξατμίζονται τα ελαφρύτερα μέρη του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μόνιμα τα λειτουργικά του στοιχεία. Με απλά λόγια με την υψηλή θερμοκρασία εξατμίζονται τα πτητικά συστατικά του και αναφλέγονται, το λάδι καίγεται, το πάχος της λιπαντικής μεμβράνης μειώνεται και οι μεταλλικές επιφάνειες φθείρονται. Ωστόσο υπάρχει λύση. Στην αγορά υπάρχουν λιπαντικά που είναι φτιαγμένα για να αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά έχουν πρόσθετα πολυμερή που ονομάζονται βελτιωτικά ιξώδους. Αυτά τα πολυμερή είναι κατασκευασμένα από μακρές μοριακές αλυσίδες που αυξάνουν τον δείκτη ιξώδους του λιπαντικού.

Kοινοποίησε το »

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

  • ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΝΑΣ

    ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΝΑΣ

    Το συνεργείο ΚΑΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ με την εμπειρία των 35 χρόνων στο χώρο του αυτοκινήτου και την επισκευή-συντήρηση του είναι το πλέον κατάλληλο για να απευθυνθείτε. Εξειδικεύονται στα αυτοκίνητα TOYOTA  και DAIHATSU και επιπλέον αναλαμβάνουν το εγγυημένο service του air condition.
     2109958930 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

  • V - KOOL ATHENS

    V - KOOL ATHENS

    Θα τις βρείτε στην V - KOOL ATHENS! Οι μεμβράνες της έχουν τοποθετηθεί σε περισσότερα από 20 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως και την εμπιστεύονται κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως οι Mercedes Benz, BMW, Audi, Volvo, Volkswagen, Opel, Renault και Citroen.
     2109637730 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • Ζαμπάτης

    Ζαμπάτης

    Η εταιρεία Ζαμπάτης διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα όπως κρύσταλλα παρμπρίζ και αντηλιακές μεμβράνες για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων, στις ανταγωνιστικότερες τιμές. Οι εγγυημένες τοποθετήσεις των προϊόντων μας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακόμα και για τις υψηλότερες απαιτήσεις.
     2108321238 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ