Ενίσχυσε τον ήχο!

13907 Επισκέψεις στο άρθρο

Επιλέγω Mono ή Stereo; Κοιτάω RMS ή Watt; Κατηγορίας A / B ή D; Τι ρόλο παίζουν τα «κανάλια»; Τι διαφορά έχει ο ενισχυτής με Bluetooth; Φταίνε τα ηχεία ή ο ενισχυτής; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις τώρα!

AUTOPLUS ACCESSORIES A.E.E.E.E.
ΕΛΑΣΥΝ Α.Ε.Ε Εμπορική & Τεχνική Εταιρία
Καλύτερα Mono ή Stereo ενισχυτές;

Οι μονοφωνικοί ενισχυτές (επίσης γνωστοί ως "monoblocks") που διαθέτουν 1 ηχείο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με stereo ενισχυτές, οι οποίοι τροφοδοτούν από κοινού 2 ηχεία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση 2 μονοφωνικών ενισχυτών για 2 ηχεία είναι μια ανώτερη ρύθμιση σε σύγκριση με έναν μόνο stereo ενισχυτή που τροφοδοτεί τα ίδια 2 ηχεία, διότι εξαλείφεται κάθε δυνατότητα παρεμβολής και παραμόρφωσης μεταξύ καναλιών.
 
Κατά συνέπεια, μια εγκατάσταση 3 ηχείων απαιτεί 3 ξεχωριστούς μονοφωνικούς ενισχυτές. Μια εγκατάσταση 4 ηχείων απαιτεί 4 μονοφωνικούς ενισχυτές, και ούτω καθεξής. Δεδομένου ότι οι μονοφωνικοί ενισχυτές μπορούν συνήθως να βγάζουν περισσότερη ισχύ ανά ηχείο, είναι μια καλή επιλογή όταν χρειάζεται να τροφοδοτήσετε μεγάλα ηχεία. Επίσης θα διατηρούν καλύτερα τη “σαφήνεια του ήχου” μεταξύ των δεξιών και των αριστερών ηχείων χωρίς παραμόρφωση.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για πολλαπλούς μονοφωνικούς ενισχυτές:

Απαιτείται περισσότερος χώρος και καλωδιακές συνδέσεις για αυτούς, και θα αντλούν περισσότερο ρεύμα.

Διαβάστε επίσης: Car Hi fi Πηγές: Ηχητική εμπειρία και…«μόστρα»!
 
Αξιολογήσεις ισχύος – RMS και Watt

Η Αμερικανική Ένωση Ηλεκτρονικών Καταναλωτών (CEA) έχει δημιουργήσει ενιαία πρότυπα για τις αξιολογήσεις του στερεοφωνικού εξοπλισμού. Πρώτα απ`όλα, το RMS είναι η συνεχής μέση ισχύς που μπορεί να παράγει ένας ενισχυτής χωρίς ζημιά. Αυτός είναι ο σημαντικότερος αριθμός που πρέπει να εστιάσετε.
 
Η ισχύς του ενισχυτή που επιλέγετε πρέπει να βασίζεται στην βαθμολογία RMS των ηχείων στο όχημά σας. Έτσι εάν έρθετε σε δίλημμα, σκεφτείτε ότι, καλύτερα να έχουν περισσότερη ισχύει την οποία δεν θα χρησιμοποιείτε στο έπακρο, παρά να έχετε τη δυνατότητα του τέλειου ήχου από τα ηχεία σας, χωρίς να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επειδή δεν «τραβάει» ο ενισχυτής που έχετε. Τα ηχεία είναι πιο πιθανό να υποστούν βλάβη από παραμόρφωση ήχου που προκαλείται από έναν ενισχυτή ο οποίος δουλεύει υπερβολικά για να φτάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα , παρά με υπερβολική ισχύ. Εάν έχετε ένα μικρό αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ενισχυτή με χαμηλότερη βαθμολογία RMS και να είστε εντάξει.
 
Η μέγιστη ισχύς, σε watts, είναι το μέγιστο επίπεδο ισχύος που μπορεί να διατηρήσει ένας ενισχυτής για πολύ μικρό χρονικό διάστημα χωρίς «να καεί». Δεδομένου του ότι δεν θα προσεγγίσετε το μέγιστο όριο το οποίο θέτει ο κατασκευαστής. Τα μέγιστα watt δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το RMS.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα στερεοφωνικά συστήματα, δεν πρέπει η μέγιστη ισχύ watt  να είναι σε προτεραιότητα, επειδή το ηλεκτρικό σύστημα του οχήματός σας, κατά πάσα πιθανότητα, δεν μπορεί να παρέχει την μέγιστη ισχύ των watts που αναγράφονται.

Διαβάστε επίσης: Τα πάντα για τα ηχεία! 
 
Ποια είναι η "Κλάση" του ενισχυτή σας;

Οι ενισχυτές ορίζονται ως μια "κλάση" που βασίζεται στο σχεδιασμό των κυκλωμάτων τους. Οι αξιολογήσεις κατηγορίας είναι A, B, A / B και D - με τους ενισχυτές αυτοκινήτων να εμπίπτουν σε κατηγορίες A / B ή D.
Οι ενισχυτές κατηγορίας Α προσφέρουν την υψηλότερη ποιότητα ήχου, αναμπαίζοντας τον ήχο με την μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με την πραγματική πηγή, λόγω υψηλότερων επιπέδων ισχύος. Είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικοί επειδή το ρεύμα ρέει πάντα μέσω των τρανζίστορ εξόδου. Αντίστροφα, τα τρανζίστορ εξόδου των ενισχυτών κλάσης Β περνούν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο όταν υπάρχουν σήματα ήχου. Παρόλο που αυτό τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς, δημιουργούν επίσης μεγαλύτερη παραμόρφωση στον ήχο.
 
Οι ενισχυτές κατηγορίας A / B, οι περισσότεροι συνηθισμένοι στα αυτοκίνητα, είναι ένα μείγμα μεταξύ τύπου Α και Β. Παρόμοια με τους ενισχυτές κατηγορίας Α, το ρεύμα ρέει συνεχώς ανά πάσα στιγμή. Αλλά επειδή τα ηχεία είναι μικρότερα και δεν απαιτείται τόσο μεγάλη ώθηση, μόνο μια μικρή ποσότητα ρεύματος είναι απαραίτητη. Αυτό παράγει καλύτερη απόδοση από τον τύπο Α, χωρίς σχεδόν καμία παραμόρφωση.
 
Οι ενισχυτές κατηγορίας D ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα τρανζίστορ - αποδίδοντας υψηλότερα επίπεδα απόδοσης αλλά και παραμόρφωσης από τους ενισχυτές τύπου Α / Β. Ο τύπος παραμόρφωσης που παράγεται μπορεί να αποκλειστεί αποτελεσματικά με ένα φίλτρο.
 
Περισσότερα «κανάλια» για καλύτερη ηχητική εμπειρία!

Ο αριθμός των "καναλιών" αναφέρεται στον αριθμό των ηχείων που έχει σχεδιαστεί για την τροφοδοσία ενός ενισχυτή. Ένας μονοφωνικός ενισχυτής τροφοδοτεί ένα μόνο ηχείο ή μπορεί να χειριστεί 1-2 subwoofer. Ομοίως, οι ενισχυτές 2 καναλιών προορίζονται για συστήματα 2 ηχείων, ενισχυτές 3 καναλιών για 3 ηχεία και ενισχυτές 4 καναλιών για συστήματα 4 ηχείων.
 
Εάν ενδιαφέρεστε να τροφοδοτήσετε 4 ηχεία συν ένα subwoofer, οι ενισχυτές 5 καναλιών είναι αυτό που ψάχνετε. Οι ενισχυτές που έχουν τη δυνατότητα να "γεφυρωθούν" επιτρέπουν τη σύνδεση 2 καναλιών σε 1 για επιπλέον ώθηση. Αυτό θα επέτρεπε 2 κανάλια ενισχυτή 4 καναλιών να τροφοδοτούν 2 ηχεία, ενώ τα άλλα 2 κανάλια θα “γεφυρωθούν” σε ένα μόνο subwoofer.
 
Ενισχυτές με Bluetooth για να συνδέεσαι εύκολα με τα πάντα!

Ένας ενισχυτής Bluetooth περιέχει μια ενσωματωμένη μονάδα Bluetooth, η οποία του επιτρέπει να συγχρονίζεται απευθείας με οποιαδήποτε ασύρματη συσκευή με δυνατότητα Bluetooth, όπως ένα smartphone, iPod ή tablet. Οι συνδέσεις με το στερεοφωνικό δέκτη και τα ηχεία είναι μέσω παραδοσιακών καλωδίων.
 
Επειδή οι ενισχυτές Bluetooth μπορούν να συνδεθούν απευθείας στις συσκευές σας, ο δέκτης στερεοφωνικού αυτοκινήτου δεν χρειάζεται να έχει αυτή τη δυνατότητα. Έτσι, δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί ένας παραδοσιακός στερεοφωνικός δέκτης αυτοκινήτου που δεν είναι Bluetooth, για να απολαμβάνετε τη ροή μουσικής από το τηλέφωνό σας. Αν λοιπόν είστε ευχαριστημένοι με το παλαιότερης τεχνολογίας στερεοφωνικό σας, μπορείτε να το κρατήσετε. Πολλοί ενισχυτές Bluetooth έρχονται επίσης με μικρόφωνο που επιτρέπει κλήσεις ανοιχτής ακρόασης.
 
Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από το πώς σας αρέσει να ακούτε τη μουσική σας, θα αγαπήσετε πώς ακούγεται όταν έχετε εγκαταστήσει ένα νέο ενισχυτή.

Πηγές ήχου με ένα click!
 
Δεν φταίνε πάντα τα ηχεία!

Ενώ σχεδόν οποιοσδήποτε ενισχυτής παράγει περίπου το διπλάσιο RMS ισχύος του σε «λειτουργία αιχμής», είναι συνήθως με πολύ μεγάλη παραμόρφωση. Αυτό συμβαίνει όταν ο ενισχυτής ωθείται στα όριά του και δημιουργεί έντονα παραμορφωμένο ήχο που μπορεί να βλάψει τα ηχεία του συστήματος σας.
 
Όταν ένα ηχοσύστημα πάσχει από «παραμόρφωση», η πρώτη σας εντύπωση μπορεί να είναι να το κατηγορήσετε για ελαττωματικά ηχεία. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πιθανότερο να προκληθεί παραμόρφωση από τον ενισχυτή. Οι μικροί ενισχυτές που είναι ενσωματωμένοι στο ηχοσύστημά σας δεν είναι πάντοτε σε θέση να παίξουν πολύ δυνατά. Για αυτό βεβαιωθείτε ρωτώντας έναν ειδικό για το τι φταίει, για να κάνετε σωστές αγορές!

Μάθετε για τα ηχεία με ένα click!

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

  • ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ

    ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ

    Μεγάλη γκάμα προϊόντων για το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Αεροτομές, προβολείς, μπαγκαζιέρες και ό,τι άλλο χρειαστείτε σε χαμηλές τιμές.

     2109241721 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΝΙΦΟΥΔΗΣ

    ΝΙΦΟΥΔΗΣ

    Η ιστορία της εταιρείας Νιφούδης Αuto Μoto Αccessories, ξεκινά το 1970 στην οδό Καλλιρρόης 67 στο Νέο Κόσμο, με τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος κατασκευής, και τοποθέτησης σχαρών αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Τα 50 χρόνια του ονόματος Νιφούδη στον χώρο, είναι η καλύτερη εγγύηση για τα προϊόντα και την εξυπηρέτησή τους.
     210-9224792 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    Η PSM δραστηριοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκινήτων. Διαθέτει μπαταρίες όλων των τύπων με 2 χρόνια εγγύηση και δωρεάν τοποθέτηση, συναγερμούς και Ράδιο-cd αυτοκινήτων. Όλα είναι κατασκευασμένα από κορυφαίες εταιρίες και θα τα βρείτε σε χαμηλές τιμές.
     2108830861 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • PAN-CAR

    PAN-CAR

    H εταιρεία PAN-CAR βρίσκεται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 1973. Ύστερα από 40 και πλέον χρόνια επιτυχημένης πορείας, σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένα ιδιόκτητο χώρο, με άρτια εκπαιδευμένο  προσωπικό, η PANCAR συνεχίζει να αναπτύσσεται.

     2102914326 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • V - KOOL ATHENS

    V - KOOL ATHENS

    Θα τις βρείτε στην V - KOOL ATHENS! Οι μεμβράνες της έχουν τοποθετηθεί σε περισσότερα από 20 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως και την εμπιστεύονται κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως οι Mercedes Benz, BMW, Audi, Volvo, Volkswagen, Opel, Renault και Citroen.
     2109637730 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • Ζαμπάτης

    Ζαμπάτης

    Η εταιρεία Ζαμπάτης διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα όπως κρύσταλλα παρμπρίζ και αντηλιακές μεμβράνες για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων, στις ανταγωνιστικότερες τιμές. Οι εγγυημένες τοποθετήσεις των προϊόντων μας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακόμα και για τις υψηλότερες απαιτήσεις.
     2108321238 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • PERAMAX

    PERAMAX

    Η ΠΕΡΑΜΑΞ Α.Ε διαθέτει παιδικά καθίσματα της Britax-Romer, τα οποία έχουν τεχνολογία ISOFIX και μία πλήρη συλλογή από προϊόντα τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε οικογένειας, ανεξαρτήτως τύπου αυτοκινήτου.
      210 2474638 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΗΧΟΣ - MULTIMEDIA

  • CADENCE HELLAS

    CADENCE HELLAS

    Στο κατάστημα της Cadence Hellas θα βρείτε αξεσουάρ τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας, όπως ενισχυτές, ηχεία, συναγερμούς, multimedia και συστήματα ασφαλείας. Επίσης θα βρείτε μπαταρίες και λάμπες φωτισμού led, hid και hid xenon.
     2104636275 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΛΑΣΥΝ

    ΕΛΑΣΥΝ

    Η ΕΛΑΣΥΝ αντιπροσωπεύει, διανέμει και υποστηρίζει προϊόντα εταιριών, που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά και διακρίνονται για την τεχνολογική τους υπεροχή. Είναι αυτή η επιλογή συνεργατών, που έχει επιτρέψει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και η οποία υπηρετεί και συνάδει με την αποστολή της εταιρίας.
     2109578150 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    Η PSM δραστηριοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκινήτων. Διαθέτει μπαταρίες όλων των τύπων με 2 χρόνια εγγύηση και δωρεάν τοποθέτηση, συναγερμούς και Ράδιο-cd αυτοκινήτων. Όλα είναι κατασκευασμένα από κορυφαίες εταιρίες και θα τα βρείτε σε χαμηλές τιμές.
     2108830861 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ

    ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ

    Μεγάλη γκάμα προϊόντων για το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Αεροτομές, προβολείς, μπαγκαζιέρες και ό,τι άλλο χρειαστείτε σε χαμηλές τιμές.

     2109241721 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • PAN-CAR

    PAN-CAR

    H εταιρεία PAN-CAR βρίσκεται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 1973. Ύστερα από 40 και πλέον χρόνια επιτυχημένης πορείας, σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένα ιδιόκτητο χώρο, με άρτια εκπαιδευμένο  προσωπικό, η PANCAR συνεχίζει να αναπτύσσεται.

     2102914326 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΝΙΦΟΥΔΗΣ

    ΝΙΦΟΥΔΗΣ

    Η ιστορία της εταιρείας Νιφούδης Αuto Μoto Αccessories, ξεκινά το 1970 στην οδό Καλλιρρόης 67 στο Νέο Κόσμο, με τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος κατασκευής, και τοποθέτησης σχαρών αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Τα 50 χρόνια του ονόματος Νιφούδη στον χώρο, είναι η καλύτερη εγγύηση για τα προϊόντα και την εξυπηρέτησή τους.
     210-9224792 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ