Ζάντες: Μέταλλο vs Ατσάλι!

    39570 Επισκέψεις στο άρθρο

    Ζάντες από κράμα μετάλλων ή από ατσάλι; Αν θέλεις «μουράτο» αυτοκίνητο βάζεις μέταλλο. Αν προτιμάς κάτι πιο ανθεκτικό διαλέγεις το ατσάλι. Μάθε τα κριτήρια επιλογής για το αξεσουάρ που επηρεάζει έντονα την εμφάνιση του αυτοκινήτου σου.

    Η εξωτερική εμφάνιση και οι καλύτερες επιδόσεις τα «όπλα» της μεταλλικής ζάντας


    Πρόκειται για τη διασημότερη από τις 2 κατηγορίες κυρίως λόγω καλύτερης εξωτερικής εμφάνισης. Τα υλικά κατασκευής τους είναι αλουμίνιο, βόριο, μεταλλικό νάτριο και επίσης τιτάνιο. Μερικές περιέχουν και μαγνήσιο, το οποίο προστίθεται για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ζάντας με την ανάλογη αύξηση και του κόστους, ειδικά όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε αυτό.
    Οι συγκεκριμένες ζάντες είναι πολύ ελαφρότερες από αυτές της άλλης κατηγορίας, γεγονός το οποίο αυξάνει ορισμένες από τις επιδόσεις τού αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα η επιτάχυνσή του. Επίσης, λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, μειώνεται (έστω και ελάχιστα) η κατανάλωση καυσίμου. Τέλος, προσφέρουν πολύ μεγάλη βελτίωση στη συνολική εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου, γεγονός που αποτελεί #1 λόγο προτίμησης τους από πολλούς οδηγούς.


    Από την άλλη μεριά,  λόγω των λιγότερο ανθεκτικών υλικών του, σε σχέση με το ατσάλι το οποίο φημίζεται, εξάλλου, για την αντοχή του, είναι περισσότερο ευαίσθητες. Το συνολικό τους κόστος είναι επίσης υψηλότερο (σε μερικές περιπτώσεις κατά πολύ) ενώ και η επισκευή, αν και όποτε είναι δυνατή, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

    Πιο ανθεκτικές οι «εργοστασιακές» από ατσάλι

    Είναι οι πλέον διαδεδομένες που συναντούμε στα περισσότερα αυτοκίνητα, αν και τις περισσότερες φορές καλύπτονται από τα «τάσια» οπότε δεν είναι ορατές. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι το αυξημένο βάρος αλλά και η μεγάλη ανθεκτικότητα.

    Χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλή ανθεκτικότητα ανεξάρτητα από τρόπο και συνθήκες οδήγησης,  χωρίς να χρειάζονται τόση προσοχή (π.χ. σε λακκούβες και πεζοδρόμια) όσο χρειάζονται οι αντίστοιχες από κράμα μετάλλων.

    Ωστόσο το  μεγαλύτερο βάρος που έχουν συνεπάγεται με μείωση σε ορισμένα χαρακτηριστικά απόδοσης και περιορισμένο εύρος διαστάσεων και μεγεθών φάρδους. Θεωρούνται «αντιαισθητικές» από πολλούς ενώ τείνουν να σκουριάζουν εύκολα.

    Oικονομικά πιο προσιτές οι ζάντες από ατσάλι σε σχέση με τις μεταλλικές

    Το σημαντικότερο, για πολλούς, κριτήριο κατά την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος είναι η τιμή οπότε αν βάζεις το κόστος «πάνω απ όλα» τότε δε χρειάζεται καμία σκέψη, ειδικά από τη στιγμή που όπως αναφέραμε νωρίτερα η διαφορά στην τιμή είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά μεγάλη.

    Μεταλλικές ζάντες για όσους προτιμούν τις επιδόσεις και την εμφάνιση

    Εάν είσαι οπαδός της «δυναμικής» οδήγησης και επενδύεις στο αυτοκίνητό σου τόσο σε εξωτερικές αλλά και σε μηχανικές βελτιώσεις, οι ζάντες κράματος είναι μονόδρομος, εφόσον δείχνεις την απαραίτητη προσοχή σε αυτές ώστε να μην τις φθείρεις ανεπανόρθωτα.

    Αντιθέτως, για άνετη χρήση εντός και εκτός ασφάλτου, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς μη πάθουν το παραμικρό, καθώς επίσης και για καλύτερα κρατήματα όταν οδηγάς σε χιόνι (λόγω του μεγαλύτερου συνολικού βάρους του τροχού), επιλέγεις ζάντες από ατσάλι.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΝΙΚ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
    PLAKA PARKING

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - TUNING - ΒΕΛΤΙΩΣΗ