Πως θα επιλέξεις την σωστή εξάτμιση

22311 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανοξείδωτες ή κατασκευασμένες από τιτάνιο; Διάλεξε την κατάλληλη εξάτμιση για το αυτοκίνητο σου

mousakian 102021
BOUDAKA MAHMOUD ABDULWAHAB-MAXMOUT EXHAUST

Η εξάτμιση αποτελεί τον ήχο του κινητήρα του αυτοκινήτου, ένα από τα αγαπημένα και σημαντικά εξαρτήματα. Η αντικατάσταση της όμως αποτελεί πάντοτε ένα μεγάλο θέμα συζήτησης. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι συντήρησης, είτε εξαιτίας κάποιας βλάβης, είτε για αισθητικούς λόγους, είναι αναγκαία η αλλαγή ολόκληρου του συστήματος ή κάποιου μέρους της εξάτμισης.

Kοινοποίησε το »


 Ψάχνεις να βρεις εξάτμιση;
Εύκολα στη μηχανή αναζήτησης του autotriti.gr με 1 κλικ εδώ. 

 

 Σωστός θόρυβος και βελτιωμένη απόδοση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Το σύστημα εξάτμισης έχει δύο λειτουργίες. Η μία είναι να φροντίζει ότι ο κινητήρας λειτουργεί σωστά, αλλά και να βελτιώνει την απόδοση του. Αυτό επιτυγχάνεται χάρις στο 35-40% του καυσίμου, που μένει στην εξάτμιση, υπό μορφή θερμικής, κινητικής και ηχητικής ενέργειας. Το σύστημα φροντίζει να αξιοποιεί μέρος αυτής της ενέργειας προς όφελος της απόδοσης του κινητήρα, αυξάνοντας την ογκομετρική απόδοση μέσω της βελτίωσης του ποσοστού πλήρωσης των κυλίνδρων.
Παράλληλα η δεύτερη και βασική αποστολή της είναι να περιορίζει το θόρυβο που προκαλεί η λειτουργία του κινητήρα σε νόμιμα επίπεδα. Είναι πολύ σημαντικό η εξάτμιση που θα επιλέξεις να πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές για τον ήχο, αφού το πρόστιμο για μια τέτοια παράβαση φτάνει τα 200 ευρώ και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας.

Η βλάβη και η αισθητική παρέμβαση οι δύο κύριοι λόγοι που θα σε αναγκάσουν να αλλάξεις εξάτμιση

Υπάρχουν κάποια προβλήματα που «φωνάζουν», ότι η εξάτμιση θέλει αλλαγή. Φυσικά αυτή μπορεί να αφορά, την αντικατάσταση όλου του σετ ή απλά κάποιο από τα εξαρτήματα του συστήματος. Συγκεκριμένα, ένα τρύπιο καζανάκι ή κάποια διαρροή της βενζίνης είναι δύο χαρακτηριστικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη απόδοση αλλά και ασφάλεια στο αυτοκίνητο σας. ¶λλα προβλήματα είναι η απώλεια καυσαερίων από την πολλαπλή εξαγωγής (χαρακτηριστικός θόρυβος σαν φύσημα), όπως επίσης και μία τρύπα στο σωλήνα της εξάτμισης. Αν πέσει λοιπόν στην αντίληψη σου κάποια από τα παραπάνω, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Αντίθετα υπάρχουν και αυτοί που επιθυμούν να βελτιώσουν την εξάτμιση του αυτοκινήτου τους απλά για αισθητικούς λόγους, είτε για να πετύχουν ένα πιο επιθυμητό θόρυβο, είτε για λόγους οδικής ευχαρίστησης.

Εξατμιήσεις ανοξείδωτες ή κατασκευασμένες από τιτάνιο;

Οι επιλογές είναι πολλές και μπορείς να διαλέξεις ανάλογα την αισθητική και τις ανάγκες σου. Υπάρχουν υψηλής ποιότητας εξατμίσεις, ανοξείδωτες, κατασκευασμένες από τιτάνιο, οι οποίες είναι περίτεχνα σχεδιασμένες και προσφέρουν μεγάλη οδική ευχαρίστηση, μέσω της μείωσης του βάρους και της βελτίωσης του ήχου.
Βέβαια μπορείς να αποφύγεις την ολική αντικατάσταση του συστήματος και να προσχωρήσεις σε αλλαγή κάποιων τμημάτων. Το πιο συνηθισμένο τμήμα που αντικαθίσταται είναι τα σιλανσιέ ή το σύστημα από τον καταλύτη και πίσω.

Στα 200 ευρώ το πρόστιμο για την ηχορύπανση και η απώλεια καυσαερίων

Θέλει μεγάλη προσοχή η επιλογή της εξάτμισης για το αυτοκίνητο σου, αφού είναι πιθανό να υποπέσεις σε νομικές παραβάσεις, τις οποίες θα πληρώσεις ακριβά. Αν για παράδειγμα τα επίπεδα του ήχου που προκαλεί το αυτοκίνητο σου είναι παραπάνω από το νόμιμο επιτρεπτό τότε θα δεχθείς πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά αν αντικαταστήσεις τον καταλύτη με κάποιον ελεύθερης ροής είναι πιθανό ο καινούριος να μην πληροί τις προδιαγραφές καυσαερίων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κι άλλων πρόστιμων, όταν θα περάσεις από έλεγχο ΚΤΕΟ.   
 
 

Kοινοποίησε το »

  • Πάνος

    Αυτό με την ηχορύπανση της εξάτμισης είναι πιο ωραίο από το άλλο με τον Τοτό! Ειδικά στα δίκυκλα...