Για το Toyota Yaris επιλέξαμε την έκδοση με τον 1.500άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα των 111 ίππων, για την οποία όπως και στα περισσότερα μοντέλα, οι οδηγίες του κατασκευαστή ορίζουν διαστήματα συντήρησης ενός έτους ή 15.000 χλμ.. Το συνολικό κόστος για την πενταετία ανέρχεται στα 902 ευρώ.

Το Opel Corsa διαθέτει το μεγαλύτερο διάστημα service, καθώς η συντήρησή του απαιτεί διαστήματα 30.000 χλμ. ή ενός έτους φυσικά μεταξύ των προγραμματισμένων service. Συνολικά τα 5 ετήσια προγραμματισμένα service έχουν κόστος 817 ευρώ, ενώ η τιμή των 11.980 ευρώ αφορά την μεσαία έκδοση 120 edition, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε προσφορά.

Σχετικά με το κόστος service, η VW προσφέρει ένα συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει ελέγχους το 1ο και το 5ο έτος και τις προγραμματισμένες εργασίες τα ενδιάμεσα έτη, με την ονομασία Long Life, το οποίο συνολικά κοστίζει 705 ευρώ. Όπως και στα περισσότερα μοντέλα έτσι και το Polo έχει διάστημα συντήρησης ή ελέγχου ανά 15.000 χλμ. ή ένα χρόνο, ενώ ο συγκεκριμένος κινητήρας θέλει αλλαγή λιπαντικού ανά 30.000 χλμ.

Το χαμηλό κόστος συντήρησης προφανώς και παίζει το ρόλο του, κάτι που ισχύει και για το i20 το οποίο για τη συντήρησή του σε μία πενταετία απαιτεί συνολικά 507 ευρώ. Η ιδιομορφία του μοντέλου της Hyundai είναι πως ενώ το πρώτο service γίνεται στα 15.000 χλμ., τα επόμενα service γίνονται ανά 20.000 χλμ.. Ωστόσο, η αλλαγή λιπαντικών και φίλτρου λαδιού γίνεται ανά 15.000 χλμ. ή 1 έτος με κόστος 60,52 ευρώ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της περιοδικής συντήρησης.

Στο κομμάτι της περιοδικής συντήρησης, το Peugeot 208 στην ενδιαφέρουσα έκδοση με τον PureTech κινητήρα 1,2 λτ. και 110 ίππων, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα πως τα διαστήματα μεταξύ των service φτάνουν τα 25.000 χλμ. ανά έτος, συνεπώς είναι ιδανικό εφόσον κάνετε πολλά χιλιόμετρα. Το συνολικό κόστος συντήρησης για την 5ετία είναι 1.014 ευρώ, ενώ ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι διαθέσιμος από το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού Active.

Από τη στιγμή που το Citroen C3 εφοδιάζεται με τον ίδιο κινητήρα που έχει το 208, αναμενόμενο είναι πως και οι ανάγκες του θα είναι παρόμοιες. Αντίστοιχα λοιπόν και εδώ βλέπουμε πως τα διαστήματα μεταξύ των service φτάνουν τα 25.000 χλμ. ανά έτος, με το συνολικό κόστος για τα πέντε πρώτα χρόνια να είναι 1.007 ευρώ, νούμερο σχεδόν ίδιο με αυτό του 208.

Tο Ford Fiesta έχει το φθηνότερο κόστος συντήρησης, καθώς συνολικά για μια πενταετία θα σας κοστίσει 377 ευρώ. Κάθε 15.000 χλμ. από τη στιγμή της αγοράς γίνεται έλεγχος, ενώ το 2ο και το 4ο έτος, γίνονται οι απαραίτητες αντικαταστάσεις λιπαντικών και αναλώσιμων, όπως ορίζει ο κατασκευαστής.

Όσον αφορά στη συντήρηση του Renault Clio και στο κόστος της, αυτό ανέρχεται συνολικά στα 769 ευρώ για 5 χρόνια, τιμή κάτω από το μέσο όρο της κατηγορίας. Τέλος, όλοι οι έλεγχοι και οι απαραίτητες εργασίες γίνονται σε ετήσια βάση ή ανά 15.000 χλμ..

Με συνολική τιμή για τη συντήρηση 5 ετών στα 784 ευρώ, το Suzuki Swift είναι λίγο πιο ακριβό από το Clio που μόλις είδαμε, όντας σχεδόν στο μέσο όρο των μοντέλων του θέματός μας. Αυτό που αξίζει πάντως να αναφέρουμε είναι πως τα διαστήματα service είναι κάθε 20.000 χλμ..

Το Nissan Micra ανήκει στα μοντέλα που διαθέτουν μεγαλύτερο διάστημα συντήρησης από τα 15.000 χλμ., καθώς η πρώτη σας επίσκεψη θα γίνει στις 20.000 χλμ. μετά την αγορά ή φυσικά στον ένα χρόνο. Το διάστημα αυτό παραμένει σταθερό και για τα επόμενα χρόνια, ενώ συνολικά το κόστος συντήρησης για τα πέντε πρώτα χρόνια είναι 974 ευρώ.

Το κόστος Service 5ετίας των best seller μικρών

8033 Επισκέψεις στο άρθρο

Πληρώνεις από 377 έως 1.014 ευρώ για τα service της 5ετίας ενός μικρού μοντέλου σύμφωνα με το πρόγραμμα συντήρησης για 5 χρόνια. Διαβάστε αναλυτικά πόσο κοστίζει το κάθε service, κάθε πότε γίνεται, αλλά και πόσο χρεώνει η κάθε εταιρεία τα πιο βασικά ανταλλακτικά.

Αγοράζοντας ένα καινούριο αυτοκίνητο πέρα από το κόστος αγοράς, επωμίζεστε επιπλέον και τα κόστη χρήσης (τέλη, καύσιμα, ασφάλεια), καθώς επίσης και τα κόστη συντήρησης, δηλαδή τα προγραμματισμένα service που πρέπει να κάνετε, τα οποία ορίζονται από τον κατασκευαστή και αναφέρονται στο εγχειρίδιο του κάθε μοντέλου.

Service κάθε χρόνο ή μετά από συγκεκριμένα χιλιόμετρα
Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζετε πως το service του αυτοκινήτου σας έχει χρονικό και χιλιομετρικό όριο. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο κάθε κατασκευαστής έχει προκαθορίσει συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων στον οποίο πρέπει να γίνονται οι εργασίες συντήρησης. Δηλαδή ακόμα και αν κάνετε αυτά τα χιλιόμετρα μέσα σε ένα μήνα, τότε θα πρέπει να πάτε το αυτοκίνητό σας για service. 

Αντίστοιχα ακόμα και αν μέσα σε ένα χρόνο δεν έχετε κάνει ούτε ένα χιλιόμετρο, πάλι θα πρέπει να κάνετε τις εργασίες συντήρησης που ορίζει ο κατασκευαστής.

Από 75 έως 203 ευρώ ανά χρόνο το κόστος service 
Στο θέμα μας αποφασίσαμε να βρούμε το ακριβές κόστος συντήρησης για την κατηγορία των μικρών μοντέλων και συγκεκριμένα των 10 μοντέλων με τις περισσότερες πωλήσεις λιανικής, στην πιο εμπορική τους έκδοση. Οι συνολικές τιμές κυμαίνονται από 377 έως και 1.014 ευρώ στην πενταετία ή αλλιώς από 75 ευρώ έως 203 ευρώ το χρόνο. 

Από 15 έως και 30.000 χλμ. το διάστημα service
Όπως αναφέραμε τα μοντέλα του θέματός μας έχουν διαφορετικά διαστήματα service, τα οποία ξεκινούν από τα 15.000 χλμ. και φτάνουν μέχρι και τα 30.000 χλμ.. Αυτό φυσικά έχει μεγάλη σημασία για όσους κάνουν πολλά χιλιόμετρα ετησίως, καθώς στο σύνολο της πενταετίας το ποσό μπορεί να βγει μεγαλύτερο εν τέλει. 

Κόστος συχνών ανταλλακτικών
Πέρα από το κόστος των προγραμματισμένων service, συλλέξαμε το κόστος μερικών ανταλλακτικών, αυτών που είναι πιο πιθανόν να αλλάξετε μέσα στην πενταετία. Αναλυτικότερα συγκεντρώσαμε τις τιμές από τα τακάκια και τις δισκόπλακες, το σύστημα δίσκο/πλατώ και την μπαταρία. Οι τιμές όλες περιλαμβάνουν και το Φ.Π.Α, καθώς και την εργασία.

Αν δεν κάνετε τα service χάνετε την εγγύηση και μειώνεται η αξία του οχήματος
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία που έχει να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου σας και τα οφέλη για την τσέπη σας και το αυτοκίνητό σας που προσφέρουν τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί αλλά θα πρέπει να επαναλάβουμε κάποια πράγματα. Αν δεν ακολουθείτε το πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης, τότε σε περίπτωση βλάβης δε θα σας καλύψει η εγγύηση του οχήματος, καθώς για να έχει ισχύ αναφέρεται ρητώς πως πρέπει να έχετε ακολουθήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα που ορίζει ο κατασκευαστής.

Επιπλέον σε περίπτωση μεταπώλησης η αξία του αυτοκινήτου σας θα είναι μειωμένη και μάλιστα πολύ. Δε θα πληρώνατε ποτέ τα ίδια χρήματα για ένα σωστά συντηρημένο όχημα, με ένα άλλο που δεν έκανε τα service του.

Οι συνολικές τιμές κυμαίνονται από 377 έως και 1.014 ευρώ στην πενταετία ή αλλιώς από 75 ευρώ έως 203 ευρώ το χρόνο.

Αν δεν ακολουθείτε το πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης τότε σε περίπτωση βλάβης δε θα σας καλύψει η εγγύηση του οχήματος.

Συμπέρασμα

To Ford Fiesta έχει το φθηνότερο service με διαφορά

Όπως βλέπουμε από τους πίνακες με τα κόστη των service από τα best seller μικρά μοντέλα της αγοράς, αυτό με τη φθηνότερη συντήρηση στην 5ετία είναι το Ford Fiesta, με συνολικό κόστος 377 ευρώ, όντας με μεγάλη διαφορά το πιο οικονομικό μοντέλο σε αυτόν τον τομέα.

Το Fiesta εκμεταλλεύεται το γεγονός πως ο EcoBoost κινητήρας χρειάζεται αλλαγή λιπαντικών ανά 30.000 χλμ. συνεπώς μέσα στην πενταετία θα χρειαστεί 2 φορές αλλαγή λαδιών, γεγονός που μειώνει το κόστος.

Αρκετά οικονομική αποδεικνύεται και η συντήρηση του Hyundai i20 με 507 ευρώ. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα μοντέλα έχουν κόστος πάνω από 700 ευρώ, το οποίο φτάνει μέχρι τα 1.014.  

Ηyundai i20 με τα πιο φθηνά ανταλλακτικά
Στο θέμα μας υπολογίσαμε και το κόστος ανταλλακτικών, λαμβάνοντας υπ¶ όψιν αυτά που είναι πιο πιθανό να αλλαχθούν μέσα στην 5ετία. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως μέρη όπως η μπαταρία και ο δίσκος του συμπλέκτη θα χρειαστούν αλλαγή. Εξάλλου ίσως σε κάποιες από τις περιπτώσεις που χρειαστεί αλλαγή να καλύπτεστε από την εγγύηση.

Με αυτά τα δεδομένα το πιο οικονομικό μοντέλο αποδεικνύεται το Hyundai i20, του οποίου το κόστος αλλαγής των ανταλλακτικών ανέρχεται στα 635 ευρώ. 

Opel Corsa με τα πιο αραιά διαστήματα service 
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και τα διαστήματα μεταξύ των προγραμματισμένων service. Γιατί αν κάποιος κάνει 25.000 χλμ. το χρόνο και ο κατασκευαστής ορίζει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης ανά 15.000 χλμ., τότε το συνολικό κόστος σίγουρα θα ανέβει αρκετά.

Τα μοντέλα που έχουν το μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στα είναι το Opel Corsa με 30.000 χλμ. και έπειτα τα Peugeot 208 και Citroen C3 με 25.000 το καθένα έκαστος, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα πως το συνολικό τους κόστος είναι άνω του μέσου όρου.

Οι τιμές των service αφορούν τα επίσημα ποσά που λάβαμε από τις κεντρικές αντιπροσωπείες των εταιρειών και αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις στις παραπάνω τιμές ανάμεσα στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να «τρέχουν» προωθητικά προγράμματα από τις εταιρείες που μπορεί να προσφέρουν μειωμένες τιμές και προσφορές.

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES