Τι είναι το τρίπτυχο δίσκοs-πλατό-ρουλεμάν;

4916 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/9/2020

Τα do's and don' ts για ένα υγιές κιβώτιο. Κατανόησε την λειτουργία του για να ξέρεις πώς θα το έχεις σε καλή κατάσταση.

 
 
Τα πρώτα εξαρτήματα στα οποία συνδέεται το συγκεκριμένο πεντάλ είναι ένας μεταλλικός δίσκος με κεραμικά εξογκώματα, μια μεταλλική πλάκα (πλατό) και ένα συνδετικό μηχανικό ρουλεμάν ή μια υδραυλική τρόμπα. Η σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα μέρη και το πεντάλ, γίνεται είτε μηχανικά με συρματόσχοινο, είτε υδραυλικά με σωλήνα.

 Σκοπός όλου του συστήματος που προαναφέραμε είναι η διοχέτευση της ροπής του κινητήρα, μέσω του κιβωτίου, στους κινητήριους τροχούς. Εύκολο! Χρησιμοποίησε το όπως πρέπει και πολλαπλασίασε κατά πολύ την διάρκεια ζωής του και τα χρήματα στο πορτοφόλι σου, γλιτώνοντας τα έξοδα συχνότερης αλλαγής.
  • Σύμπλεξε και αποσύμπλεξε σωστά τον συμπλέκτη όποτε αλλάζεις ταχύτητα. Πίεσε τον μέχρι κάτω, πάρε το πόδι σου από το γκάζι, άλλαξε ταχύτητα αφού φτάσει ο συμπλέκτης τέρμα κάτω και αφού ολοκληρώσεις την αλλαγή, πάρε το πόδι σου από τον συμπλέκτη και πέρνα ξανά στο γκάζι.
  • Μην κρατάς πατημένο το συμπλέκτη όταν βρίσκεσαι σε στάση ή σε κάποιο φανάρι, καθώς φθείρεται πιο εύκολα. Ένα ακόμα αρνητικό που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση, είναι πως σε αυτοκίνητα νεότερης τεχνολογίας με σύστημα start-stop, το πάτημα του συμπλέκτη δεν επιτρέπει στο σύστημα να μπει σε λειτουργία, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης.
  • ΔΕΝ οδηγούμε με το πόδι μας πάνω από τον συμπλέκτη ή μισο-πατημένο. Μια τέτοια συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή φθορά του δίσκου, καθώς τρίβεται στο πλατό.
  • ΔΕΝ ισορροπούμε στην ανηφόρα με τον συμπλέκτη και το γκάζι. Τέτοια χρήση προκαλεί άσκοπη φθορά στον δίσκο και μειώνει την διάρκεια ζωής του. Προτίμησε να πατήσεις απλά φρένο. Τόσο απλό!
Πώς να καταλάβεις αν κάτι πάει λάθος

Το αυτοκίνητο έχει αρκετά σημάδια να σου δώσει στην περίπτωση που βρίσκεσαι προ των πυλών αλλαγής του τρίπτυχου που είπαμε πριν, και αν αυτά δεν είναι αρκετά σου έχουμε και τρόπους να το τεστάρεις μόνος σου.
  • Θα υπάρχει μία μυρωδιά σαν καμένο φαί ή λάδι.
  • Ο συμπλέκτης θα έχει μία αίσθηση ΅ΆσφουγγαριούΆΆ.
  • Το πεντάλ έχει σκληρύνει πάρα πολύ.
  • Το αυτοκίνητο πατινάρει ενώ κινείται.
  • Δεν μπαίνει ταχύτητα ενώ εσύ πατάς τον συμπλέκτη.
  • Ενώ πατάς γκάζι ο κινητήρας ανεβάζει στροφές αλλά το όχημα δεν επιταχύνει.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός