Γιατί και πώς θα αλλάξεις ψυκτικό υγρό

5455 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/9/2020

Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζεις πως θα ελέγχεις την ποσότητα του ψυκτικού στο αυτοκίνητό σου και αν χρειαστεί, πώς να το αλλάξεις. Σε τελική ανάλυση, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να το αντικαταστήσεις σε κάποιο σημείο της οδηγικής ζωής σου.

 
Το ψυκτικό υγρό είναι το «αίμα» του κινητήρα. Βοηθά στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας λειτουργίας, θερμαίνει το σύστημα γρήγορα όταν κάνει κρύο και σταματά την υπερθέρμανση  του κινητήρα, όταν λειτουργεί υπό πίεση.

Γιατί πρέπει να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

Με την πάροδο του χρόνου, το ψυκτικό υγρό χάνει την δραστικότητα του, ειδικά αν το αναμιγνύεις τακτικά με νερό. Αν λοιπόν δεν το αλλάξεις άμεσα μπορεί να υπάρξει βλάβη του κινητήρα στις ακραίες θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό, το σύστημα ψύξης πρέπει να αποστραγγίζεται, να ξεπλένεται και να ξαναγεμίζεται, ώστε να αναπληρώνεται το αντιψυκτικό μείγμα και να αποτρέπεται η δημιουργία σκουριάς και διάβρωσης.

Έτσι θα τσεκάρεις την στάθμη του

Η στάθμη του ψυκτικού υγρού πρέπει να ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, μία φορά πριν από το καλοκαίρι και μία φορά πριν από το χειμώνα. Θα πρέπει επίσης να ελεγχθεί αμέσως μόλις ανάψει η λυχνία πίεσης ψυκτικού. Αρχικά θα πρέπει να σβήσεις τον κινητήρα σου και (όταν ο κινητήρας είναι κρύος) έλεγξε τη δεξαμενή  που υπάρχει το ψυκτικό υγρό. Αυτό βρίσκεται δίπλα στο ψυγείο και συνήθως είναι ημιδιαφανές, που σημαίνει ότι θα μπορείς να δεις την ποσότητά του. Σε περίπτωση που διαπιστώσεις μία μεγάλη διαρροή, τότε πρέπει να το αντικαταστήσεις άμεσα, γιατί αλλιώς θα βλάψεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου.

Πως γίνεται η αλλαγή

Σε περίπτωση αμφιβολίας, διάβασε το εγχειρίδιο του οχήματός σου, προτού αρχίσεις την διαδικασία. Έπειτα μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα :
 1. Βεβαιώσου ότι ο κινητήρας είναι κρύος, το χειρόφρενο είναι σηκωμένο και ότι το όχημά σου είναι στην πρώτη ταχύτητα.
 2. Σήκωσε προσεκτικά το μπροστινό μέρος του οχήματός σου με ένα γρύλο.
 3. Αφαίρεσε οποιαδήποτε θωράκιση του αμαξώματος.
 4. Τοποθέτησε ένα δοχείο κάτω από το ψυγείο και ξεβίδωσε τη βαλβίδα αποστράγγισης (ανάτρεξε στο εγχειρίδιο του οχήματος για τη θέση).
 5. Ξέπλυνε το σύστημα όσες φορές χρειάζεται για να βεβαιωθείς ότι είναι εντελώς άδειο.
 6. Εντόπισε και αφαίρεσε το δοχείο από τη βάση του και αποστράγγισε το υπόλοιπο ψυκτικό και στη συνέχεια τοποθετήστε το δοχείο στη θέση του.
 7. Αντικατάστησε τη βαλβίδα αποστράγγισης.
 8. Γέμισε το σύστημα με το σωστό αντιψυκτικό υγρό
Δες αναλυτικά την διαδικασία στο παρακάτω βίντεο
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 • Κυδωνάκης Μιχάλης

  Το ποιο ασφαλές θα ήταν να προτείνετε στους αναγνώστες να επισκεφθούν το συνεργείο για όλη αυτή την διαδικασία καθώς κρύβει κινδύνους από την ανύψωση του οχήματος χωρίς ασφάλεια έως το ότι αρκετά κ σίγουρα τα ποιο πολλά από αυτά χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό για την αντικατάσταση του αντιψυκτικου υγρού καθώς χρειάζεται καλή εξαέρωση κ στατική δοκιμή , μια ζημιά σήμερα σε μια επισκευή φλάντζας ξεπερνάει αρκετά πάνω από τα 300 ευρώ . Με εκτίμηση

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός