Γιατί «πατινάρει» το αυτοκίνητό σου;

15095 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/9/2020

Είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα του συμπλέκτη κάνοντας την οδήγηση επικίνδυνη. Που όμως οφείλεται;

 
 
Μία από τις πιο συνηθισμένες βλάβες που παρουσιάζονται στο συμπλέκτη είναι το λεγόμενο «πατινάρισμα». Το γλίστρημα του συμπλέκτη, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες  βλάβες, η οποία όμως επηρεάζει έντονα την οδήγηση σου, κάνοντας την άβολη και συγχρόνως επικίνδυνη. Στην ουσία το «πατινάρισμα» συμβαίνει όταν η δύναμη της τριβής ανάμεσα στο συμπλέκτη το δίσκο και το βολάν δεν είναι στο βαθμό που πρέπει και όταν έρχονται τα παραπάνω εξαρτήματα σε επαφή «πατινάρουν». Το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο όταν θέλεις να κινηθείς σε δύσκολους δρόμους, όπως σε ανηφόρες ή χωματόδρομους, όπου το αυτοκίνητο αναγκαστικά χρειάζεται μεγάλη ροπή.

Γιατί το κάνει αυτό;
  • Γενικό πρόβλημα στον μηχανισμό του συμπλέκτη. Το πρόβλημα μπορεί να αφορά κάποια ντίζα ή ζημιά στο δίχαλο του συμπλέκτη. Μία τέτοια βλάβη είναι ικανή να προκαλέσει ασταθής επαφή των τμημάτων που συνδέονται.
  • Γλιστρούν οι επενδύσεις τριβής. Αυτό μπορεί να γίνεται ότι οι επενδύσεις αυτές με κάποιο τρόπο λιπαίνονται . Αν συμβεί τότε μειώνεται η τραχύτητα τους,  ενώ παράλληλα όταν έρχονται σε επαφή γλιστρούν.
  • Ελαττωματικό ελατήριο διαφράγματος. Η  μείωση της ελαστικότητας του προκαλεί την βλάβη του μηχανισμού
  • Η φθορά στον δίσκο. Όπως όλα τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου έτσι και ο δίσκος, όπως επίσης και οι επενδύσεις τριβής, με το χρόνο και την χρήση, φθείρονται με αποτέλεσμα να μην ασκούν πλέον τη σωστή πίεση στο βολάν.
  • Ελαττωματικός μηχανισμός αντιστάθμισης φθοράς
Λίγα λόγια για τον συμπλέκτη
 
Το πρώτο μέρος της μετάδοσης είναι ο συμπλέκτης, ο οποίος υπάρχει σε διάφορους τύπους (ξηρός, υδραυλικός, ηλεκτροϋδραυλικός κ.ά.). Ο βασικός ρόλος του συμπλέκτη είναι να απομονώνει τον κινητήρα από το κιβώτιο ταχυτήτων, όταν ο οδηγός αλλάζει ταχύτητα. Έτσι επιτυγχάνονται η ομαλή αλλαγή των ταχυτήτων και η ομαλή σύμπλεξη του κινητήρα με τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος μετάδοσης.

Η φυσιολογική φθορά

Η χρήση όσο προσεκτικός κι αν είσαι θα καταστρέφει σιγά σιγά το δίσκο του συμπλέκτη. `Αλλωστε κανένα υλικό δεν αντιστέκεται στην τριβή, πόσο μάλλον το συγκεκριμένο αντικείμενο που το υλικό του είναι παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στα τακάκια των φρένων.  Συνήθως μέσα στην κίνηση αφαιρείσαι και δε σηκώνεις το πόδι από το συμπλέκτη. Η συγκεκριμένη (κακή) συνήθεια φθείρει το δίσκο ακόμα πιο γρήγορα
Επίσης, πολλοί οδηγοί αρέσκονται σε εκκινήσεις από το φανάρι με το "γκάζι στο πάτωμα". Η κίνηση αυτή προκαλεί μεγάλη φθορά στο δίσκο.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός