Γιατί δεν «κουμπώνουν» οι ταχύτητες;

Διαβάστηκε από 42990 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/8/2019

Υπάρχουν φορές που το σασμάν θα σε… προδώσει! Δες πως θα καταλάβεις το πρόβλημα

 
Όπως σε κάθε άλλο σύστημα του αυτοκινήτου, έτσι και στη μετάδοση, υπάρχουν ενδείξεις ότι «κάτι δε πάει καλά». Οι 5 συχνότερες από αυτές είναι οι εξής:

Δεν «μπαίνει» η ταχύτητα: ίσως το κοινότερο από όλα τα προβλήματα, είναι η «άρνηση» του λεβιέ να «κουμπώσει», πολλές φορές από την 1η κιόλας ταχύτητα.

Οσμή καμένου: πρόκειται για σημάδι υπερθέρμανσης του συστήματος μετάδοσης. Αυτή η μυρωδιά οφείλεται στο γνωστό ως υγρό μετάδοσης.

Θόρυυβος όταν έχεις «νεκρά»: μπορεί να είναι κάτι απλό όπως έλλειψη των υγρών που αναφέραμε πριν ή κάποια σοβαρότερη μηχανική βλάβη που χρειάζεται έλεγχο από ειδικό.

Ο λεβιές επιστρέφει στη «νεκρά» μόνος του: περιττό να αναφέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό αν συμβεί ενώ οδηγείς. Συνεργείο ΑΜΕΣΑ.

Λαμπάκι μηχανής στο ταμπλό: Παρόλο που πολλοί σχετίζουν αυτή την ένδειξη με πρόβλημα στον κινητήρα, υπάρχει περίπτωση να δείχνει βλάβη στο σύστημα μετάδοσης.

Ειδικά σε αμάξια νέας τεχνολογίας, υπάρχουν αισθητήρες που «πιάνουν» τις δονήσεις του κινητήρα, ακόμα και αν εσύ δεν τις αντιλαμβάνεσαι οι  οποίες, μερικές φορές οφείλονται σε προβληματικό σύστημα μετάδοσης.

Χρήσιμα tips

1) Έλεγχε συχνά τα επίπεδα, το χρώμα και την οσμή των υγρών μετάδοσης

2) ¶λλαζε τακτικά τα υγρά και το φίλτρο μετάδοσης

3) Μην βάζεις ποτέ υγρά πάνω από το επιτρεπτό όριο

4) Αν κολλήσεις στην άμμο, μην αλλάζεις απότομα και συνεχώς ταχύτητες

5) Όταν παρκάρεις, πρώτα τραβάς χειρόφρενο και μετά βάζεις ταχύτητα 

Πως λειτουργεί το σασμάν;

Το σύστημα μετάδοσης είναι υπεύθυνο για τη «μετάδοση» , όπως λέει και η λέξη, της ισχύος, από τον κινητήρα στους τροχούς του αυτοκινήτου.

Ο κύριος ρόλος του είναι να ελέγχει την ποσότητα ροπής και ταχύτητας που φτάνει στους τροχούς.

Για παράδειγμα, αν προσπαθείς να ανέβεις μια ανηφόρα, χρειάζεσαι περισσότερη ροπή, την οποία πετυχαίνεις χαμηλώνοντας τις στροφές του συστήματος μετάδοσης.

 

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Πάνος

    Κι εγώ, που νόμιζα, πως όταν παρκάρεις, πρώτα βάζεις ταχύτητα, αφήνεις τον συμπλέκτη για να κουμπώσει και μετά τραβάς χειρόφρενο...

      7
  • Alfa156selespeed

    Γεια σας. Μια βοήθεια θέλω αν μπορείτε φυσικά. Έχω το alfa 156 selespeed αυτόματο σασμάν με πρόσφατο γενικό service, το πρόβλημα μου είναι η 1η και η 3η τις κουμπώνει όποτε θυμάται σχεδόν ποτέ επίσης όταν έχω όπισθεν με το ζόρι κουμπώνει νεκρά η 1η επίσης το αμάξι είναι μπουκομενο (μήπως παίζει ρόλο) το έχω πάει σε πολλα συνεργεία αλλά δεν μπόρεσαν να με βοηθήσουν το έχω βάλει και σε υπολογιστή και είναι όλα κομπλέ. Κάτι άλλο όμως που πρόσεξα τις τελευταίες 2 ημέρες, έχω αλλάξει την βενζίνη για καλύτερη απόδοση του βάζω super 100ρα και του δίνω γκάζι στο δρόμο για να το ξεμπουκωσο (δεν ξέρω αν κάνω καλά) και δουλεύει κομπλέ και η 1η και η 3η και με την όπισθεν. Αν μπορείτε να βοηθήσετε στο τι έχει και στο πόσο θα στοιχίσει στο περιπου. Επίσης αν έχετε κάποιον επαγγελματία να το φτιαξω. Ελπίζω να καταλάβατε το πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ.

      3

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός