
Συντήρηση αυτοκινήτου για την άνοιξη
Το υδραυλικό σύστημα τιμονιού αποτελείται κυρίως από μία αντλία παροχής υδραυλικών υγρών στο κύκλωμα, το δοχείο αποθήκευσης του υγρού, έναν υδραυλικό κύλινδρο και την περιστροφική βαλβίδα ελέγχου. Ακριβώς όπως και στο μηχανικό σύστημα διεύθυνσης, η κίνηση του οδοντωτού κανόνα έρχεται από το πινιόν, μόνο που αυτή τη φορά ο πρώτος βρίσκεται μέσα σε έναν δίχωρο υδραυλικό κύλινδρο, ο οποίος εξοπλίζεται με ένα έμβολο. Ανάλογα με τη φορά περιστροφής του τιμονιού ανοίγουν δίοδοι εισόδου του συμπιεσμένου υγρού στον αντίστοιχο χώρο του κυλίνδρου. Έτσι, με υδραυλικό τρόπο ασκείται πίεση προς την αντίστοιχη κατεύθυνση για τον οδοντωτό κανόνα. Η αντλία παροχής παίρνει κίνηση από τον κινητήρα του αυτοκινήτου μέσω ιμάντα και φροντίζει να τροφοδοτεί με υγρό το κύκλωμα, ενώ η περιστροφική βαλβίδα ελέγχου είναι ένα σύστημα που καθορίζει την ποσότητα του υγρού που θα περάσει στην κρεμαγιέρα. Ασφαλώς, όταν το τιμόνι βρίσκεται σε ευθεία, η βαλβίδα ελέγχου φροντίζει να είναι κλειστές οι δίοδοι προς τον κύλινδρο και τα υγρά επιστρέφουν στο δοχείο αποθήκευσής τους.
Εξέλιξη του συστήματος υδραυλικής υποβοήθησης είναι η ηλεκτρο-υδραυλική. Σε αυτή την περίπτωση, η αντλία παροχής υγρού δεν παίρνει κινητική ενέργεια μέσω ιμάντα από τον κινητήρα, αλλά τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια. Τα υπόλοιπα μέρη παραμένουν σχεδόν ίδια.
Ποιες βλάβες βγάζει το υδραυλικό σύστημα και που οφείλονται
Mία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες βλάβης του υδραυλικού τιμονιού είναι η είσοδος αέρα στο σύστημα. Μπορεί να εισχωρήσει μέσα από τις χαλασμένες συνδέσεις του τμήματος, όπου βρίσκονται τα σωληνάκια και τα χαλαρά κολάρα. Άλλη μία αιτία είναι οι φθαρμένες τσιμούχες και φλάντζες. Άλλη μία ζημιά μπορεί να προκύψει και από την φθορά στις πλευρικές επιφάνειες του θαλάμου εργασίας της αντλίας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις χαλάνε από την επίδραση παλαιών ή κακής ποιότητας υγρών.
Ζημιές μπορεί να δημιουργηθούν και από λάθη στην επισκευή, τη συντήρηση και τη χρήση του συστήματος. Για παράδειγμα, αν η περιστροφή των εμπρόσθιων τροχών γίνεται μέχρι το τέρμα, θα προκληθεί αύξηση του φορτίου που δέχεται η αντλία και έτσι να υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στους κυλίνδρους της, αλλά και διακοπή λειτουργίας της βαλβίδας παράκαμψης της αντλίας. Τέλος, υπάρχει και η βλάβη που οφείλεται στην ελλειπή λίπανση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει εμπλοκή των εξαρτημάτων της αντλίας και μετέπειτα την καταστροφή της. Η διάρκεια ζωής του τμήματος, έχει επίσης να κάνει τόσο με την ποιότητά του, όσο και με την τήρηση του προγράμματος των σέρβις.
Πως γίνεται η επισκευή της βλάβης
Αν τελικά το σύστημα έχει πάρει αέρα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εξαέρωση. Αν υπάρχει κάποια φραγή, τότε η αντλία θα πρέπει να καθαριστεί πλήρως. Για να γίνει αντικατάσταση αυτού του τμήματος θα πρέπει να βγει αρχικά ο βοηθητικός ιμάντα κίνησης και να χαλαρωθεί το κολάρο. Μετά θα πρέπει να συρθεί το κολάρο κατά μήκος του σωλήνα και να αποσυνδεθεί ο δεύτερος από τον συνδετικό αγωγό. Έπειτα, θα πρέπει να ξεβιδωθεί το στοιχείο στερέωσης και να αποσυνδεθεί η σωλήνα πίεσης.