5 Κρυφές ζημιές μετά από τροχαίο ατύχημα
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι οπίσθιες συγκρούσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τροχαίου ατυχήματος, καθώς αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών συγκρούσεων.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι οπίσθιες συγκρούσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τροχαίου ατυχήματος, καθώς αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών συγκρούσεων.

Οι μικρές ζημιές, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Οι μικρές ζημιές, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα.

 • 5 Κρυφές ζημιές μετά από τροχαίο ατύχημα
 • Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι οπίσθιες συγκρούσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τροχαίου ατυχήματος, καθώς αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών συγκρούσεων.
 • Οι μικρές ζημιές, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα.

5 Κρυφές ζημιές μετά από τροχαίο ατύχημα

1825 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/3/2023

Για πολλούς, αν δεν «βλέπεις» τη ζημιά, δεν υπάρχει ζημιά. Όμως, ένα τροχαίο ατύχημα που έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στο αυτοκίνητο, εάν δεν ανακαλυφθεί και δεν αποκατασταθεί πλήρως και εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οδηγική συμπεριφορά του οχήματος και συνεπώς στην ασφάλεια του οδηγού, των επιβατών και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

AKZO NOBEL COATINGS Α.Ε.
AUTO COLOR - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΡΝΙΔΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ

Μία σύγκρουση μπορεί να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά πέραν της εμφάνισης

Εάν έχετε εμπλακεί ποτέ σε μία σύγκρουση ή σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, πιθανότητα θα γνωρίζετε ότι συνήθως προκαλούνται εμφανείς ζημιές στο εξωτερικό του οχήματος (εννοείται δε μιλάμε για τις περιπτώσεις ολικής καταστροφής). Ωστόσο όμως, η σύγκρουση μπορεί να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά πέραν της εμφάνισης, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι κρυφές, μη ορατές στο γυμνό μάτι και εύκολα παραλειπόμενες τόσο από τους οδηγούς όσο και από τα συνεργεία.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους κρυφών ζημιών που εντοπίζονται μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, ενώ σας συστήνουμε συμβουλές για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν βρεθείτε σε παρόμοια κατάσταση.
 


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι οπίσθιες συγκρούσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τροχαίου ατυχήματος, καθώς αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών συγκρούσεων.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι οπίσθιες συγκρούσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τροχαίου ατυχήματος, καθώς αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών συγκρούσεων.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

1. Ζημιά στο πλαίσιο

Συχνά, μετά από κάποιο άσχημο τρακάρισμα, ακούμε τη φράση πως το αυτοκίνητο «έχει πάρει πλαίσιο (ή σασί)». Τι εννοούμε όμως;

Το πλαίσιο είναι η κύρια δομή στήριξης του οχήματος. Μπορείτε να το παρομοιάσετε ως τον σκελετό του. Ως μια άλλη «ραχοκοκαλιά» λοιπόν, στηρίζει το αμάξωμα, τον κινητήρα, συγκρατεί τους τροχούς, την ανάρτηση κοκ. Για το λόγο αυτό, όταν ένα δομικό στοιχείο  έχει υποστεί ζημιά, τότε αναφερόμαστε στις λεγόμενες «φθορές πλαισίου», οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ακόμα και την ευθυγράμμιση των τροχών.

Η φθορά στο πλαίσιο είναι μία από αυτές τις «κρυφές ζημιές». Οι πλαστικοί προφυλακτήρες των αυτοκινήτων, παρέχουν προστασία απορροφώντας τις δυνάμεις κρούσης. Αν αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες, το όχημα μπορεί να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες στο πλαίσιο, που να μην είναι εύκολα αντιληπτές. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένο εμπειρογνώμονα, ο οποίος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να ελέγξει και να αξιολογήσει σωστά το όχημα. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να διαγνώσει τις πιθανές παρενέργειες της σύγκρουσης στο σασί, όπως η κακή ευθυγράμμιση ή το σωστό κλείσιμο των θυρών.
 

2. Βλάβη στο πορτμπαγκάζ

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι οπίσθιες συγκρούσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τροχαίου ατυχήματος, καθώς αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών συγκρούσεων (κι ο πιο απλός τρόπος να τρακάρεις στο παρκάρισμα). Μία σύγκρουση στον πίσω προφυλακτήρα μπορεί να έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά και στο πορτμπαγκάζ. Το είδος της και το μέγεθός της όμως, επηρεάζονται κατά πολύ από την γωνία και την ταχύτητα της σύγκρουσης.

Εδώ, οι «κρυφές ζημιές» περιλαμβάνουν:

 • Θέματα στην κλειδαριά και στο μηχανισμό της
 • Δυσκολία στο άνοιγμα του πορτμπαγκάζ
 • Προβλήματα με τη στεγανότητα και την υγρασία
 • Το πορτμπαγκάζ να ανοίγει απροσδόκητα

3. Θέματα ευθυγράμμισης των τροχών

Επειδή η ευθυγράμμιση δε γίνεται με «το μάτι», έτσι και τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν μετά από μία σύγκρουση είναι δύσκολα αντιληπτά. Ακόμα και ένα τροχαίο ατύχημα που φαίνεται μικρής σημασίας, μπορεί να έχει σοβαρά θέματα στην ευθυγράμμιση των τροχών. Αν παρατηρήσετε  διαφορά στην αίσθηση και στο χειρισμό κατά τη διάρκεια οδήγησης του αυτοκινήτου σας μετά από ένα τροχαίο, τότε είναι πιθανό να χρειάζεστε άμεσα ευθυγράμμιση τροχών.

Πως θα το καταλάβετε όμως; Αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα:

 • Το όχημα «τραβάει» προς τη μία πλευρά
 • «Βαριά» αίσθηση στο τιμόνι
 • Περίεργες δονήσεις και θορύβους
 • Ελαστικά που «τσιρίζουν»
Χωρίς επισκευή, η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Αφήνει τα ελαστικά, τα φρένα, την ανάρτηση και άλλα μέρη του οχήματός «εκτεθειμένα», γεγονός που τα κάνει να φθείρονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα γινόταν διαφορετικά. Το να αντιμετωπίσετε αμέσως τυχόν ζητήματα ευθυγράμμισης μετά από κάποιο ατύχημα, όχι μόνο είναι μια καλή απόφαση ασφαλείας αλλά πολλές φορές, θα σας εξοικονομήσει χρόνο και κόστος επισκευής ή αντικατάστασης άλλων εξαρτημάτων.
 

4. Βλάβη ηλεκτρικών συστημάτων

Ακόμη κι ένα μικρό τροχαίο ατύχημα χαμηλής πρόσκρουσης μπορεί να χαλαρώσει τα καλώδια που συνδέονται με τα πίσω φώτα, τους προβολείς και άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα ηλεκτρικά συστήματα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οχήματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα μικρά προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλα.

Για του λόγου το αληθές, οι χαλαρές συνδέσεις καλωδίων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πίσω φώτα φρένων, προκαλώντας ατύχημα σε κάποιο φρενάρισμα ή να προκαλέσουν διακοπές στη λειτουργία της μπαταρίας. Αυτές οι δυνητικά κρυφές βλάβες στα ηλεκτρικά συστήματα μπορεί να μην είναι ορατές, αλλά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα του αυτοκινήτου σας να λειτουργεί σωστά και να σας οδηγήσει εκεί που πρέπει να πάτε με ασφάλεια.

5. Σκουριά

Οι μικρές ζημιές, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μικρές γρατζουνιές στο αμάξωμα που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο χρώμα, ενώ αργότερα το εκτεθειμένο γυμνό μέταλλο μπορεί να συσσωρεύσει σκουριά. Με τη σειρά της, η σκουριά κατατρώει το μέταλλο και εκτός από την αντιαισθητική εμφάνιση, έχει αρκετές πιθανότητες να αποδυναμώσει το αμάξωμα ή το πλαίσιο του αυτοκινήτου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΑ

 • ΚΕΚΕΡΗΣ

  ΚΕΚΕΡΗΣ

  Στο σύγχρονο φανοποιείο Kekeris μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας και να κάνετε Value for money Service αποκατάστασης του αυτοκινήτου σας.  Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της επισκευής αυτοκινήτου, προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές  τιμές.
   2109969325 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • SMALTOLIN S.A.

  SMALTOLIN S.A.

  Η κύρια δράση της  Smaltolin A.E εντοπίζεται στο χώρο της βιομηχανίας με χρώματα ειδικών προδιαγραφών μακροχρόνιας και αντιδιαβρωτικής προστασίας μεταλλικών και τσιμεντένιων κατασκευών.
   210 6627280 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ST COLOR

  ST COLOR

  Το 2005 ιδρύθηκε η STColor με στόχο τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου καταστήματος με προϊόντα επαναβαφής, προεργασίας και περιποίησης  του αυτοκινήτου, αλλά και παροχής υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξη των συνεργατών του.
   2109948413 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΣΚΑΛΚΟΣ

  ΣΚΑΛΚΟΣ

  Στην εταιρία Skalkos θα βρείτε βαφές και προϊόντα επιδιόρθωσης και περιποίησης όπως αλοιφές, σφουγγάρια ή πανιά γυαλίσματος, αλλά και προϊόντα επιδιόρθωσης πλαστικών και φαναριών. Διαθέτει επίσης και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, με τα οποία εξοπλίζεται ένα σύγχρονο φανοβαφείο.
   2102910512 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • TSADILAS

  TSADILAS

  Specialist στην επισκευή και αποκατάσταση ταπετσαριών αυτοκινήτων. Ειδικός στις αναπαλαιώσεις και αποκαταστάσεις κλασσικών αυτοκινήτων. Με σεβασμό στην ποιότητα. Ο λόγος για την TSADILAS auto salon design.
   2102632307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • HB BODY

  HB BODY

  Τομέας της HB BODY είναι τα προϊόντα βαφής αυτοκινήτου. Με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Από τις εταιρείες της ελληνικής αγοράς που χαρακτηρίζονται “διαμάντια”. Εξάγει τα ποιοτικά προϊόντα της σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.
   2310790000 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

  ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

  Η εταιρεία Chrysohoou θεωρείται ένας top expert στην εμπορία προϊόντων βαφής, επισκευής, περιποίησης, φροντίδας, προστασίας του αυτοκινήτου. Φυσικά διαθέτει και τα απαραίτητα εργαλεία.
   2105444549 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • RS NANOTECHNOLOGY

  RS NANOTECHNOLOGY

  Το νέο προϊόν Nanodiamond της RS Nanotechnology προήλθε από μακρόχρονη τεχνολογική έρευνα και αποτελεί την δεύτερη γενιά και την εξέλιξη της γκάμας των ειδών Νανοτεχνολογίας, έχει την ικανότητα να προστατεύει ιδιαίτερα αποτελεσματικά τις επιφάνειες από κάθε είδους επιβλαβείς ρύπους και γρατσουνιές. Μετά την πρώτη κάλυψη, μπορεί να αυξηθεί το πάχος της με πρόσθετες στρώσεις.
   210 9766366 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • Akzo Nobel

  Akzo Nobel

  Μοναδική, ολοκληρωμένη τεχνολογία Colorvation. Μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των φανοποιείων.  Το τέλειο ταίριασμα γρήγορα και αποτελεσματικά!  Η απόλυτη τεχνική επαναβαφής.
   2106220620 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΛΙΒΑΣ

  ΛΙΒΑΣ

  Στις εγκαταστάσεις του φανοποιείου Livas πραγματοποιούνται αναρίθμητες εργασίες φανοποιείου σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Μπορείτε να επισκευάζετε το αυτοκίνητο σας, να φροντίσετε το χρώμα του ή και να το καθαρίσετε με βιολογικό καθαρισμό.
   2102383353 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΜΠΙΣΙΑΣ Α.Ε.

  ΜΠΙΣΙΑΣ Α.Ε.

  Στην εταιρεία ΜΠΙΣΙΑΣ Α.Ε. θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από χρώματα, βερνίκια, αστάρια εργαλεία βαφής και πάσης φύσεως προϊόντα βαφής & επισκευής αυτοκίνητων , καλύπτοντας κάθε είδους ανάγκη με προσήλωση πάντα στην ποιότητα και πάντα στις καλύτερες τιμές.
   2109021059 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • AUTO COLOR

  AUTO COLOR

  Η Auto Color δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο της επισκευής και συντήρησης των επαγγελματικών και Ι.Χ. αυτοκίνητων από το 1977, με άξονα την ποιότητα επισκευής , με επαγγελματίες μηχανικούς και φανοποιούς.
   2102810515 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • GOLDEN CARE

  GOLDEN CARE

  Η εταιρία GOLDEN CARE ειδικεύεται στον καθαρισμό και περιποίηση του αυτοκινήτου σας και στην συντήρηση του χρώματος του από γρατζουνιές. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί προϊόντα της Williams Racing & Scholl Concepts  
   2105988586 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΠΕ

  ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΠΕ

  Με συνεργείο & φανοποιείο σε εγκαταστάσεις 2.000 μ2, αποτελεί "one stop shop" για επισκευή ή περιποίηση αυτοκινήτου. Αφοί Αρβανίτη. 5΄ λεπτά από την Εθνική οδό, 3΄ από την Αττική οδό (με άνετο parking)!
   2106140020 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • AUTORADO

  AUTORADO

  Η AUTO RADO χρησιμοποιεί τη μέθοδο PDR που δεν απαιτεί βαφή των επισκευασμένων περιοχών. Η μέθοδος αυτή επαναφέρει το μέταλλο στην αρχική του κατάσταση χωρίς να επηρεάζεται το χρώμα. Επισκευάζει βαθουλώματα χωρίς στοκάρισμα ή πυράκτωση.
   6944275762 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία

  ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία

  Εισαγωγή και εμπορία χρωμάτων αυτοκινήτων από την εταιρεία ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία, προϊόντα στεγανοποίησης, λείανσης, γυάλισμα, προσωπική προστασία. Με εγγύηση στην καλύτερη ποιότητα και τις χαμηλότερες τιμές.
    210-3462774 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ

  ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ

  Η Loupasakis είναι μία σύγχρονη και πλήρης κάθετη μονάδα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων. Στις εγκαταστάσεις της θα βρείτε λύσεις για service, φανοποιία, βαφές, ελαστικά, αναρτήσεις, ευθυγραμμίσεις και ανταλλακτικά 
    2109937529 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ TEAM MARKOPOULO

  ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ TEAM MARKOPOULO

  Η Μεθενίτης Team δραστηριοποιείται στην φανοποιεία και βαφή αυτοκινήτων, προσφέροντας μία σειρά από ποιοτικές υπηρεσίες. Υπόσχεται υπεύθυνη, πλήρη και ολοκληρωμένη επισκευή του αυτοκινήτου σας, είτε πρόκειται για μικρή, είτε για μεγάλη ζημιά.
   2299025316 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ