Διόρθωσε τις ζημιές του καλοκαιριού!

4120 Επισκέψεις στο άρθρο

Επανέφερε το αυτοκίνητο σου όπως ήταν πριν φύγεις για διακοπές, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

 

Γρατζουνιές και φθορές φανερώνονται πιο εύκολα με ένα πλύσιμο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πλύνεις πολύ καλά το αυτοκίνητο σου. Με αυτό τον τρόπο θα δεις καλύτερα τις φθορές τις οποίες έχει υποστεί ώστε να τις διορθώσεις, αλλά και θα απομακρύνεις τα υπολείμματα άλατος από πιθανή κίνηση κοντά στην παραλία, που μπορεί να προκαλέσει με το χρόνο μία σίγουρη διάβρωση στα μεταλλικά μέρη. Για «βαθύτερο» καθαρισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πλυστικό μηχάνημα, το οποίο εκτοξεύει με μεγάλη πίεση το νερό. Μην ξεχνάς ότι, καλό είναι να προμηθευτείς  ένα κατάλληλο σαμπουάν και ένα μαλακό σφουγγάρι από κάποιο κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου.

Εντόπισε και εξαφάνισε μόνος σου τις γρατζουνιές!

Αφού εντοπίσεις τις μικρογρατζουνιές στο αυτοκίνητο σου, τότε μπορείς να τις φτιάξεις μόνος σου, χρησιμοποιώντας ένα πανί και μία ειδική αλοιφή. Προτού ξεκινήσεις θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το αυτοκίνητο σου βρίσκεται αρκετή ώρα σε σκιερό μέρος, ώστε η λαμαρίνα του να μην έχει αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία. Τοποθέτησε μία σχετικά μικρή ποσότητα στο ένα από τα δύο υφάσματα. Μία αρκετά μεγάλη ποσότητα δε σημαίνει ότι θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Εντόπισε  τη γρατζουνιά και τρίψε το σημείο αυτό κάνοντας κυκλικές κινήσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται να ασκήσεις υπερβολική δύναμη, διότι μπορεί να προκαλέσεις βαθούλωμα στη λαμαρίνα. Στη συνέχεια, με το δεύτερο και καθαρό ύφασμα καθάρισε την απλωμένη αλοιφή από το αμάξωμα, μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς τα υπολείμματά της. Σε αυτό το βήμα, η διαδικασία πρέπει να γίνεται πάντοτε με το καθαρό ύφασμα.

Αν μία γρατζουνιά έχει αφαιρέσει τμήμα από το χρώμα του αυτοκινήτου σου, δεν πρέπει να επιμείνεις στο τρίψιμο ώστε να την διορθώσεις, διότι μπορεί να προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά στη γύρω επιφάνεια.

Σε περίπτωση όμως που δεν έχεις τα κατάλληλα αποτελέσματα, καλό είναι να επισκεφθείς ένα κατάστημα περιποίησης ή μικροδιορθώσεων αυτοκινήτου, το οποίο θα μας δώσει τη λύση.
 
Επισκεύασε τα βαθουλώματα εύκολα και μέσα σε λίγα λεπτά με τη μέθοδο P.D.R.

Αν εντόπισες κάποιο βαθούλωμα σε περίπτωση που στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει αφαιρεθεί το χρώμα, μπορείς να απευθυνθείς σε ανάλογα καταστήματα που ειδικεύονται σε μικροδιορθώσεις αυτοκινήτου, τα οποία διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό και ειδικεύονται στον τομέα αυτό, ώστε να επαναφέρεις τη λαμαρίνα του αυτοκινήτου.

Υπάρχουν μάλιστα πολλά φανοποιεία που χρησιμοποιούν την μέθοδο P.D.R. , με την οποία γίνεται επισκευή  βαθουλωμάτων  χωρίς την χρήση στόκου, ασταριού ή χρωμάτων, με αποτέλεσμα το όχημα σου να μην χάνει την μεταπωλιτική του αξία και να διατηρεί το εργοστασιακό του χρώμα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στην ουσία με την χρήση ειδικού φωτισμού, τα εργαλεία ασκούν πίεση εσωτερικά ή εξωτερικά στο σημείο του μικροτρακαρίσματος και γίνεται επαναφορά του βαθουλώματος χωρίς την χρήση στοκαρίσματος ή βαφής.

Επίσης χρησιμοποιούνται ειδικά κατασκευασμένοι αντάπτορες οι οποίοι κολλάνε με ειδική κόλλα στην επιφάνεια του βαθουλώματος ώστε να ασκηθεί πίεση προς τα έξω. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επισκευή μιας ζημιάς με την μέθοδο P.D.R γίνεται υποχρεωτικά με την χρήση ειδικού φωτισμού ή πάνελ αντανάκλασης έτσι ώστε να μπορέσει ο τεχνητής να δει την κάθε λεπτομέρεια της ζημιάς.
Η επισκευή συνήθως διαρκεί από 10 μέχρι 30 λεπτά, αναλόγως το πόσο μεγάλη είναι η ζημιά στο αυτοκίνητό σου. Για πολύ μεγάλη και απαιτητική  επισκευή μπορεί το πολύ να φτάσει τις δύο ώρες. Από την άλλη το κόστος ξεκινά από τα 30 ευρώ, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς, το υλικό και τη δυνατότητα πρόσβασης στο σημείο.

Συνεπώς η συντήρηση των φαναριών είναι μια οικονομική λύση που επιπλέον βελτιώνει την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου σας και αυξάνει την μεταπωλητική του αξία.

Θα το γυαλίσεις ή θα το κερώσεις;

Αφού ξεμπερδέψεις με τις γρατζουνιές και τα βαθουλώματα, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς λίγο με το χρώμα του. Το μεγάλο δίλημμα σε αυτό το στάδιο είναι το γυάλισμα ή κέρωμα. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση της επιφάνειας του αυτοκινήτου. Αν η επιφάνεια είναι λεία τότε η φθορά βρίσκεται στο υπόστρωμα και χρειάζεται γυάλισμα, ενώ αντίστοιχα, αν η επιφάνεια είναι πιο «άγρια» τότε ένα απλό κέρωμα είναι συνήθως αρκετό.
Για την ακρίβεια, το γυάλισμα είναι μια ήπια στιλβωτική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να διορθώσει ελαττώματα βαφής και η οποία βοηθάει στη λείανση της βαμμένης επιφάνειας και τη κάνει να γυαλίζει. Μια τέτοια διαδικασία εκτός από επαγγελματικά υλικά, απαιτεί και τεχνογνωσία για το ποιες αλοιφές είναι κατάλληλες για κάθε περίπτωση και ποια επαγγελματικά εργαλεία να χρησιμοποιηθούν. Από την άλλη, το κέρωμα είναι μια λειαντική επίστρωση, η οποία προστατεύει τη βαφή από σκόνη, βρωμιά και ακτινοβολία.

Ωστόσο θα πρέπει να ξέρεις κάθε φορά που πραγματοποιείς ένα γυάλισμα, αφαιρείς μια επίστρωση βαφής και άρα αυτή η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζεται, είτε όταν το χρώμα του οχήματος έχει αρχίσει να ξεθωριάζει με τη πάροδο του χρόνου είτε όταν θέλεις να καλύψουμε ατέλειες ή γρατζουνιές του αμαξώματος. Αντιθέτως, με το κέρωμα προσθέτεις μία στρώση στην επιφάνεια του αμαξώματος και επομένως το κέρωμα μπορεί να αποτελέσει και το επόμενο «βήμα» του γυαλίσματος σε ένα αυτοκίνητο, ενισχύοντας την εμφάνιση και την προστασία του.
Τέλος το γυάλισμα του αυτοκινήτου, δεν θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αντίθεση με το κέρωμα, το οποίο καλό θα είναι να πραγματοποιείται 3-4 φορές το χρόνο. Το συχνό κέρωμα μάλιστα, μπορεί πολλές φορές να αποτρέψει μακροχρόνια, τη διαδικασία του γυαλίσματος.

«Κερασάκι στην τούρτα» το πεντακάθαρο σαλόνι!

Η εξόρμηση σου στην ελληνική ύπαιθρο άφησε τα σημάδια της και στο σαλόνι του αυτοκινήτου σου. Μόλις τελειώσεις με το έξω, θα πρέπει να αναλάβεις και το μέσα. Βλέπεις άμμος, αλάτι, οσμές και διάφορα άλλα «σκουπιδάκια» έχουν εγκατασταθεί μέσα στο αυτοκίνητο σου, γι` αυτό το λόγο χρειάζεται άμεσα πλύσιμο.
Ξεκίνα από τα καθίσματα και τις ταπετσαρίες. Υπάρχουν στο εμπόριο άφθονα καθαριστικά για τα καθίσματα και τις ταπετσαρίες. Ωστόσο πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, σιγουρέψου ότι το οποιοδήποτε προϊόν δεν θα επηρεάσει  το χρώμα και την ύφανση της ταπετσαρίας. ¶ρα πρώτα δοκίμασε να καθαρίσεις πρώτα μία μικρή περιοχή και μετά καθάρισε το υπόλοιπο. Μόλις τελειώσει και το ξέβγαλμα άφησε το εσωτερικό να στεγνώσει καλά.
Στη συνέχεια καθάρισε το ταμπλό. Ανάλογα το επίπεδο της «βρωμιάς», το καθάρισμα του ταμπλό ξεκινά από ένα απλό ξεσκόνισμα έως  τη χρησιμοποίηση ενός καθαριστικού. Αρκεί να χρησιμοποιήσεις ένα μαλακό πανί και αφού το βρέξεις και το στραγγίξεις, πέρασε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες. Από την άλλη υπάρχουν πληθώρα καθαριστικών, τα οποία δίνουν ιδιαίτερη λάμψη στα πλαστικά και τις άλλες επενδύσεις.

Μην σκας για τις ασφαλιστικές! Θα αναλάβει το φανοποιείο

Τα περισσότερα φανοποιεία, πλέον  συνομιλούν και κανονίζουν όλες τις εκκρεμότητες με τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να μα μπεις σε τέτοιες διαδικασίες. Και όλα αυτά, χωρίς καμία –συνήθως  επιπλέον χρέωση. Οπότε μην έχεις δεύτερη σκέψη και επισκεύασε τις ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητο σου, σε ένα φανοποιείο.!
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός