Τι «σκοτώνει» το χρώμα το καλοκαίρι

6180 Επισκέψεις στο άρθρο

Όλα είναι πιο «ζωντανά» το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων και των πραγμάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου σου. Δες ποια είναι αυτά και πως θα προστατευτείς.

INDASA Italia s.r.l. a socio unico
ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΚΕΚΕΡΗΣ


Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο επιθυμητούς καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Και όχι άδικα, αφού διαθέτει άγρια φύση, ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο και ειδυλλιακές παραλίες. Όλα αυτά φυσικά, μπορεί να ακούγονται σαν παράδεισος για εσένα, ωστόσο τρομοκρατούν το αυτοκίνητό σου, αφού τα παραπάνω είναι μερικοί από του κύριους «εχθρούς» του χρώματός του. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ποιοι είναι οι «εχθροί»

Η θάλασσα
Η αλμύρα και η υγρασία είναι οι φυσικοί εχθροί του μετάλλου. Ενώ η οξείδωση μπορεί να συμβεί μόνο με το νερό, το αλάτι την επιταχύνει. Το αλάτι είναι υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι απορροφά νερό και επίσης αυξάνει την αγωγιμότητα του νερού, επιταχύνοντας τη μεταφορά ηλεκτρονίων που εμπλέκονται στη διαδικασία οξείδωσης (σκουριά).

Τα έντομα
Σε όλους αρέσουν τα ταξίδια με αυτοκίνητο. Δεν αρέσουν σίγουρα όμως στα έντομα. Πόσες φορές έχεις επιστρέψει από ταξίδι και έχει γεμίσει παρμπρίζ και λαμαρίνα από «λιωμένα» έντομα; Σίγουρα πολλές! Ωστόσο αυτή η συλλογή «πτωμάτων» θα κάνει ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου σου, αν δεν τα απομακρύνεις. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια της αποσύνθεσής τους εκκρίνουν όξινα ένζυμα που «τρώνε» την βαφή.

Τα πουλιά
Το παρκάρισμα κάτω από ένα δέντρο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μία καλή λύση για να κρατήσεις δροσερό το αυτοκίνητό σου, ωστόσο είναι πιθανό να πληρώσεις ένα τίμημα. Αυτό δεν είναι άλλο από τις κουτσουλιές των πουλιών. Αποτελεί το ν.1 εχθρό του χρώματος του αυτοκινήτου σου. Αυτό συμβαίνει γιατί το μικρό λευκό κέντρο της κουτσουλιάς ενός πουλιού είναι στην πραγματικότητα ουρικό οξύ, το οποίο μπορεί να έχει επίπεδο pH από 3 έως 4,5, ανάλογα με τη διατροφή του πουλιού. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, η λαμαρίνα του αυτοκινήτου θερμαίνεται και «ψήνει» την κουτσουλιά. Τα πρώτα στρώμματα της βαφής απορροφούν το ουρικό οξύ, το οποίο αρχίζει να καταστρέφει το χρώμα από μέσα. Όταν πέσει και πάλι η θερμοκρασία, το χρώμα συστέλλεται γύρω από την κουτσουλιά, αφήνοντας σημάδι.

Το ρετσίνι
Στα δέντρα παραμονεύει και ένας ακόμα εχθρός, που δεν είναι άλλος από το ρετσίνι. Το ρετσίνι είναι μια κολλώδης και ημιδιάφανη ουσία με κιτρινωπό ή κεχριμπαρένιο χρώμα η οποία εκκρίνεται από συγκεκριμένα είδη δέντρων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έκκριση υδρογονανθράκων, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η επαφή με τη βαφή του αυτοκινήτου μας δε μπορεί να είναι κάτι ευπρόσδεκτο. Το ρετσίνι θα σκληρύνει αν μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω στο αυτοκίνητο και σε συνδυασμό με ρύπους και σκόνες από τον ατμοσφαιρικό αέρα, μπορεί να γίνει και πιο σκουρόχρωμο. Ο κίνδυνος βέβαια δεν αφορά μόνο το οπτικό κομμάτι. Το ρετσίνι ειδικά σε υψηλές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες θα εισχωρήσει στα ανώτερα στρώματα της βαφής και κυρίως το διάφανο κομμάτι της επίστρωσης και θα το φθείρει. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις η θαμπάδα μπορεί να μετατραπεί σε σπάσιμο της βαφής.

Πως θα προστατεύσεις το αυτοκίνητό σου

Πλύνε συχνά το αυτοκίνητό σου
Για να προστατέψεις το χρώμα πρέπει να κρατήσεις το αυτοκίνητό σου καθαρό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το πλένεις τακτικά. Χρησιμοποίησε προϊόντα καθαρισμού αυτοκινήτου μαζί με βαμβακερά πανιά. Ποτέ μη «γρατζουνάς» κολλημένεςβρωμιές και χρησιμοποίησε ένα στεγνό βαμβακερό πανί για να το στεγνώσεις.

Κέρωσέ το
Φρόντισε να κερώνεις συχνά το αυτοκίνητό σου. Πέρα από το ότι θα το κρατήσει λαμπερό, θα το προστατέψει από την ηλιακή ακτινοβολία και από διάφορους άλλους ρύπους, που θα προσπαθήσουν να το χαλάσουν.

Μεμβράνες προστασίας χρώματος
Μπορείς να τις τοποθετήσεις σε ολόκληρο το αυτοκίνητο ή μόνο στους προβολείς.

Μην το έχεις συνέχεια στον ήλιο
Δεν μπορείς να αποφύγεις την έκθεση του αυτοκινήτου σου στον ήλιο ενώ οδηγείς, αλλά μπορείς να το κάνεις όταν το παρκάρεις. Όσο λιγότερο χρόνο περνά το αυτοκίνητό σου στον ήλιο, τόσο λιγότερη ζημιά μπορεί να κάνει ο ήλιος στο χρώμα.

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΑ

 • ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία

  ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία

  Εισαγωγή και εμπορία χρωμάτων αυτοκινήτων από την εταιρεία ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ Δ. Επαγγελματικά εργαλεία, προϊόντα στεγανοποίησης, λείανσης, γυάλισμα, προσωπική προστασία. Με εγγύηση στην καλύτερη ποιότητα και τις χαμηλότερες τιμές.
    210-3462774 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • AUTO COLOR

  AUTO COLOR

  Η Auto Color δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο της επισκευής και συντήρησης των επαγγελματικών και Ι.Χ. αυτοκίνητων από το 1977, με άξονα την ποιότητα επισκευής , με επαγγελματίες μηχανικούς και φανοποιούς.
   2102810515 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • RS NANOTECHNOLOGY

  RS NANOTECHNOLOGY

  Το νέο προϊόν Nanodiamond της RS Nanotechnology προήλθε από μακρόχρονη τεχνολογική έρευνα και αποτελεί την δεύτερη γενιά και την εξέλιξη της γκάμας των ειδών Νανοτεχνολογίας, έχει την ικανότητα να προστατεύει ιδιαίτερα αποτελεσματικά τις επιφάνειες από κάθε είδους επιβλαβείς ρύπους και γρατσουνιές. Μετά την πρώτη κάλυψη, μπορεί να αυξηθεί το πάχος της με πρόσθετες στρώσεις.
   210 9766366 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • GOLDEN CARE

  GOLDEN CARE

  Η εταιρία GOLDEN CARE ειδικεύεται στον καθαρισμό και περιποίηση του αυτοκινήτου σας και στην συντήρηση του χρώματος του από γρατζουνιές. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί προϊόντα της Williams Racing & Scholl Concepts  
   2105988586 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • AUTORADO

  AUTORADO

  Η AUTO RADO χρησιμοποιεί τη μέθοδο PDR που δεν απαιτεί βαφή των επισκευασμένων περιοχών. Η μέθοδος αυτή επαναφέρει το μέταλλο στην αρχική του κατάσταση χωρίς να επηρεάζεται το χρώμα. Επισκευάζει βαθουλώματα χωρίς στοκάρισμα ή πυράκτωση.
   6944275762 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • HB BODY

  HB BODY

  Τομέας της HB BODY είναι τα προϊόντα βαφής αυτοκινήτου. Με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Από τις εταιρείες της ελληνικής αγοράς που χαρακτηρίζονται “διαμάντια”. Εξάγει τα ποιοτικά προϊόντα της σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.
   2310790000 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • Akzo Nobel

  Akzo Nobel

  Μοναδική, ολοκληρωμένη τεχνολογία Colorvation. Μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των φανοποιείων.  Το τέλειο ταίριασμα γρήγορα και αποτελεσματικά!  Η απόλυτη τεχνική επαναβαφής.
   2106220620 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΛΙΒΑΣ

  ΛΙΒΑΣ

  Στις εγκαταστάσεις του φανοποιείου Livas πραγματοποιούνται αναρίθμητες εργασίες φανοποιείου σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Μπορείτε να επισκευάζετε το αυτοκίνητο σας, να φροντίσετε το χρώμα του ή και να το καθαρίσετε με βιολογικό καθαρισμό.
   2102383353 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • SMALTOLIN S.A.

  SMALTOLIN S.A.

  Η κύρια δράση της  Smaltolin A.E εντοπίζεται στο χώρο της βιομηχανίας με χρώματα ειδικών προδιαγραφών μακροχρόνιας και αντιδιαβρωτικής προστασίας μεταλλικών και τσιμεντένιων κατασκευών.
   210 6627280 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΣΚΑΛΚΟΣ

  ΣΚΑΛΚΟΣ

  Στην εταιρία Skalkos θα βρείτε βαφές και προϊόντα επιδιόρθωσης και περιποίησης όπως αλοιφές, σφουγγάρια ή πανιά γυαλίσματος, αλλά και προϊόντα επιδιόρθωσης πλαστικών και φαναριών. Διαθέτει επίσης και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, με τα οποία εξοπλίζεται ένα σύγχρονο φανοβαφείο.
   2102910512 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΚΕΚΕΡΗΣ

  ΚΕΚΕΡΗΣ

  Στο σύγχρονο φανοποιείο Kekeris μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας και να κάνετε Value for money Service αποκατάστασης του αυτοκινήτου σας.  Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της επισκευής αυτοκινήτου, προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές  τιμές.
   2109969325 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ