Ο πελάτης δε βλέπει μόνο… το χρώμα (βλέπει-νιώθει και τη φροντίδα).
Οι ασφαλιστικές ζητούν ταχύτητα, αλλά οι κάτοχοι θυμούνται το αποτέλεσμα.
Ποιότητα, διαφάνεια & τεκμηρίωση φέρνουν νέες δουλειές στο φανοποιείο.
Πώς διαφοροποιείται ένα συνεργείο σε ένα κορεσμένο πεδίο (και με έλλειψη «χεριών»).
Η φανοποιίαείναι «τέχνη» δεν είναι απλώς επαναφορά λαμαρίνων. Είναι δοκιμή υλικών, διαχείριση εγγυήσεων, πιστότητα χρωμάτων και επικοινωνία με πελάτες και ασφαλιστικές.
Ο επαγγελματίας του κλάδου που συνδυάζει τεχνική αρτιότητα με συνέπεια, μπορεί να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά σε μια αγορά όπου κυριαρχούν οι πιέσεις κόστους, χρόνου και έλλειψης «εργατικών έμπειρων χεριών».
Τρείς είναι οι δείκτες που αξιολογούν ένα φανοποιείο σήμερα
Η επαρκής τεκμηρίωση των εργασιών.Με πλήρη φωτογραφική και περιγραφική αναφορά των φθορών, πριν και μετά. Η win-win-win συνεργασία και με τις εμπλεκόμενες ασφαλιστικές. Ποιος «εκπροσωπεί» τον πελάτη; Το φανοποιείο ή η εταιρεία; Ο επαγγελματίας που γνωρίζει τα δικαιώματα (και τις υποχρεώσεις) και ενημερώνει συμβουλευτικά τον πελάτη ξεχωρίζει. Ο χρόνος αποκατάστασης. Όχι μόνο πόσο γρήγορα, αλλά και με τι ενημέρωση – ενδιάμεσες φωτογραφίες, τακτική επικοινωνία, εκτιμήσεις χρόνου με ειλικρίνεια.
Ένα παράδειγμα που ένα καλό φανοποιείο... μιλάει με εικόνες
Θα μιλήσουμε για ένα συνεργείο – φανοποιείο (και φανοβαφείο) στην Πεύκη που σε συγκεκριμένη περίπτωση στέλνει στον πελάτη του 5 στάδια αποκατάστασης με εικόνες (τα κινητά μας πλέον είναι «εργαλεία»), εξηγεί τις εργασίες, παίρνει «οκ» και παραδίδει σε 4 ημέρες. Τι λέτε θα σκεφτεί (ή θα κάνει και στο μέλλον) ο πελάτης; Ο πελάτης όχι μόνο επιστρέφει – αλλά το συστήνει (κατά μέσο όρο) και σε 2 φίλους. Η ποιότητα γίνεται το νέο marketing. Το 60% των πελατών που επιστρέφουν, το κάνουν όχι επειδή είχαν νέο τρακάρισμα – αλλά γιατί θυμούνται την εξυπηρέτηση. Ένα φανοποιείο που αναρτά κάθε ολοκληρωμένο project, που στέλνει αναφορές στον πελάτη, που σέβεται τον προϋπολογισμό, γίνεται σημείο αναφοράς – όχι απλώς επιλογή ανάγκης. Ένα σωστό συνεργείο - φανοποιείο στέλνει στον πελάτη του τα στάδια αποκατάστασης με εικόνες (τα κινητά μας πλέον είναι «εργαλεία»), εξηγεί τις εργασίες, παίρνει το «οκ» και παραδίδει άμεσα.
Φανοποιοί και ανταγωνισμός (το δίλημμα του φτηνού ή του έντιμου)
Η χρονική (και όχι μόνο) πίεση από ασφαλιστικές, στόλους και leasing οδηγεί συχνά τα συνεργεία σε πρακτικές «fast repair» χωρίς επαρκή έλεγχο ποιότητας. Εκεί ξεχωρίζουν όσοι επαγγελματίες του κλάδου, επενδύουν σε:
-Πιστοποιήσεις υλικών (π.χ. εγκεκριμένα σφραγιστικά, αντισκωριακά).
-Διατήρηση της εργοστασιακής εγγύησης μέσω προδιαγραφών.
-Εκπαίδευση προσωπικού σε νέες μεθόδους (π.χ. «aluminum body»).
Πώς ξεχωρίζει ένα φανοποιείο που θέλει και Β2Β πελάτες (εταιρικά οχήματα)
Ισχύουν όλα όσα θα χρειαζόταν και ένας «απλός» κάτοχος οχήματος δηλαδή «ποιότητα και τεκμηρίωση» (με στόχο την κατάκτηση της εμπιστοσύνης -στην προκειμένη περίπτωση- του Fleetmanager).
Ειδικότερα, θα χρειαζόταν:
1.Τήρηση χρονοδιαγράμματος και διαφάνεια στο κόστος.
2.Ψηφιακή αναφορά πριν/μετά (με εικόνες).
3.Υλικάπου θα χρησιμοποιηθούν, με πιστοποιήσεις (OEM approved).
4.Εμπειρία σε στόλους (και ανάγκες τους) ή -και-σε συνεργασίες με ασφαλιστικές.
5.Αντικατάσταση και όχι «μπαλώματα», όπου απαιτείται. Ο φανοποιός που βλέπει κάθε αποκατάσταση ως μέρος της φήμης του – και όχι ως ευκαιρία ταχύτητας – θα χτίσει πιστότητα, συνεργασίες με εταιρείες, αλλά και «προσωπικό brand» που τον ξεχωρίζει σε μια δύσκολη αγορά (και του φέρνει δουλειά και στις περιόδους… ισχνών αγελάδων).