Τιμές με Leasing
Επαγγελματικά

Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  2/4/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2/4/2002

ΔΟΚΙΜΗ
Mercedes Vaneo 1,6 102 PS

 

Παρών και στα πολυχρηστικά οχήματα
 

Η Mercedes, στη συνεχή προσπάθειά της να προσεγγίσει νέους καταναλωτές, εμπλουτίζει τη γκάμα της συνεχώς με νέα μοντέλα σε κατηγορίες όπου απουσίαζε. Το τελευταίο δείγμα της "φέρουσας το άστρο" εταιρείας είναι το πολυχρηστικό όχημα Vaneo, το οποίο διαθέτει πολύ μεγάλους χώρους και υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας με το ανάλογο αντίτιμο...
 

Η Mercedes παρακολουθώντας την στροφή ολοένα και περισσότερων καταναλωτών στα πρακτικά αυτοκίνητα με πολυχρηστικές δυνατότητες σε λογικές διαστάσεις δε θα μπορούσε παρά να παρουσιάσει τη δική της πρόταση. Εχοντας μία έτοιμη "βάση", αυτή της A-Class, κατασκεύασε το δικό της πολυχρηστικό όχημα ενός όγκου, το Vaneo. 
H συγγένεια του Vaneo με την A-Class είναι άμεσα ορατή από τον παρατηρητή, καθώς το εμπρός τμήμα των αμαξωμάτων τους παρουσιάζει κοινά στοιχεία, όπως είναι τα όμοιας σχεδίασης φωτιστικά σώματα και η μάσκα με τις οριζόντιες γρίλιες. Το μήκος του καπό του Vaneo -όπως και αυτό της A-Class- είναι πολύ μικρό, ενώ η κλίση του είναι ίδια με αυτή του μεγάλου εμπρός παρμπρίζ. Το πλαϊνό τμήμα του Vaneo χαρακτηρίζεται από το αυξημένο ύψος του αμαξώματος (1.85μ.), τα τριγωνικά εμπρός παράθυρα και τις πλαϊνές συρόμενες πόρτες. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, τα βλέμματα συγκεντρώνονται στα κάθετα τοποθετημένα φωτιστικά σώματα, τα οποία είναι στενόμακρα. 
Οι ομοιότητες που παρουσιάζει το Vaneo με την μικρότερη A-Class είναι εμφανής και στο εσωτερικό, στο οποίο τα ταμπλό των δύο αυτοκινήτων παρουσιάζουν μικρές αισθητικές διαφορές. Κοινά στοιχεία υπάρχουν και κάτω από τα αμαξώματα των δύο αυτοκινήτων, καθώς οι αναρτήσεις και το πλαίσιο τύπου "σάντουιτς" προέρχονται από την A-Class. 
Οι διαστάσεις του αμαξώματος του Vaneo δεν ξεπερνούν αυτές ενός μικρομεσαίου αυτοκινήτου (εκτός από το ύψος), καθώς το μήκος και πλάτος του είναι 4,19 και 1,74 μέτρα αντίστοιχα. Ωστόσο οι χώροι που διαθέτει για τους επιβάτες είναι πολύ μεγάλοι, κάτι στο οποίο συνέβαλε εν μέρει το πολύ μεγάλο μεταξονίο, που είναι 2,9 μέτρα (η S-Class έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο από το Vaneo μόλις κατά 65 χιλιοστά). Αντίστοιχα πολύ μεγάλος είναι ο χώρος αποσκευών του Vaneo, ο οποίος έχει χωρητικότητα 750 λίτρων έναντι των 550, 410 και 600 λίτρων που έχουν τα άμεσα ανταγωνιστικά μοντέλα Citroen Picasso, Renault Scenic και Opel Zafira αντίστοιχα. 
Το νέο πολυχρηστικό όχημα της Mercedes, το Vaneo, τοποθετείται στην υψηλότερη κλίμακα της κατηγορίας όσον αφορά την τιμή. Η βασική έκδοση Trend με τον κινητήρα των 1,6 λίτρων απόδοσης 82 ονομαστικών ίππων κοστίζει 22.790 ευρώ. Της έκδοσης με το ίδιας 
χωρητικότητας μηχανικό σύνολο αλλά με απόδοση 102 ονομαστικών ίππων, η τιμή αγοράς ξεκινάει από τα 24.490 ευρώ. Ο εξοπλισμός των βασικών εκδόσεων είναι σχεδόν πλήρης, καθώς περιλαμβάνει όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, κλιματισμό, ABS με BAS, ESP και 4 αερόσακους, ενώ το ηχοσύστημα είναι στον προαιρετικό εξοπλισμό.


Τα πίσω κάθετα τοποθετημένα μακρόστενα φωτιστικά σώματα του Vaneo αποτελούν το χαρακτηριστικό στοιχείο του πίσω μέρους του αυτοκινήτου.


Το εμπρός τμήμα του αμαξώματος του Vaneo είναι ταυτόσημο με αυτό της A-Class, καθώς τα φωτιστικά σώματα είναι όμοιου σχήματος και η μάσκα έχει οριζόντιες γρίλιες.

 ΔΟΚΙΜΗ Mercedes Vaneo 1,6 102 PS
 
Παρών και στα πολυχρηστικά οχήματα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Οριακός ο κινητήρας των 102 ονομαστικών ίππων
Ιδιο σχεδόν εσωτερικό με αυτό της A-Class
Πολύ μεγάλοι χώροι επιβατών και αποσκευών
Ασφαλής οδική συμπεριφορά σε κάθε διαδρομή
Υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας σύμφωνα με τα πρότυπα της Mercedes