Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  9/4/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/4/2002

ΣΥΓΚΡΙΤΙΤΙΚΟ
Audi S3 (225 hp) vs Honda Civic Type R

 

Διαφορετικοί δρόμοι, κοινός προορισμός
 

Με διαφορές πολλές αλλά και αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, τα Audi S3 και Honda Civic Type R απευθύνονται στα... ανώτερα οδηγικά ένστικτα. Όντας δύο από τα κορυφαία χάτσμπακ της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο, διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους εκπροσωπώντας τις δύο διαφορετικές "οδούς" τροφοδοσίας: Την υπερτροφοδοτούμενη και την ατμοσφαιρική.

 

Οταν πληρούνται οι προϋποθέσεις (βλέπε ικανό εισόδημα για κάλυψη τεκμηρίου και συντήρηση αλλά και συναλλαγματικά αποθέματα για την αγορά), υπάρχει και η "σπίθα" για γρήγορη οδήγηση, οι επιλογές ξεφεύγουν από τις κλασικές των σούπερ μίνι με τους κινητήρες των 1.600 κ.εκ. Με δεδομένο και το ότι δεν υπάρχουν οικογενειακές ανάγκες που να επιβάλουν την αγορά τετράπορτου αυτοκινήτου, μεταξύ των επιλογών είναι τα δύο αυτοκίνητα του συγκριτικού μας που έχουν να επιδείξουν, εκτός της προφανούς σπορτίφ υπόστασης, τους δύο κορυφαίους σε απόδοση κινητήρες -turbo και ατμοσφαιρικό- που συναντώνται σε αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας. 
Από τη μια μεριά είναι το Audi S3. Με βάση το Α3, η κορυφαία έκδοση διαθέτει διογκωμένα φτερά και διαφορετικούς προφυλακτήρες, στοιχεία που προσφέρουν την απαιτούμενη οπτική αλλαγή σε σχέση με τις ταπεινότερες εκδόσεις. Ιδανικό εμφανισιακό συμπλήρωμα αποτελούν οι πολύ όμορφες ζάντες, οι οποίες είναι, μαζί με τα σηματάκια που κοσμούν εμπρός και πίσω το μοντέλο, χαρακτηριστικά γνωρίσματα του S3. Αισθητικό high light που συναντάται σε όλη τη σειρά S των μοντέλων της Audi οι νικελωμένοι καθρέφτες, με τον δεξιό να είναι κανονικών διαστάσεων και όχι μικρότερος όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Παρά τις αισθητικές διαφορές του από τις απλές εκδόσεις, το S3 μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και διακριτικό, με το σήμα της Audi στη μάσκα να προσδίδει και το ανάλογο πρεστίζ στην κατασκευή. 
Η επιθετική εμφάνιση του Ιαπωνικού μοντέλου ορίζεται από τα αεροδυναμικά βοηθήματα στο αμάξωμα που τονίζουν το σφηνοειδές του σχήμα και φυσικά από τις σκούρες ζάντες με τις διπλές ακτίνες, οι οποίες ταιριάζουν πολύ στο χαρακτήρα του μοντέλου. Οι ενδείξεις Type R εμπρός, στο πλάι και πίσω στο Honda Civic διαλύουν κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις αλλά και τη δυναμική της κορυφαίας έκδοσης του μοντέλου. Οι αεροτομές στην τρίτη πόρτα των δύο μοντέλων είναι ενδεικτικές του χαρακτήρα τους, με αυτή του S3 να είναι διακριτική, ενώ πιο πομπώδης είναι αυτή του Type R. Αμφότερα τα μοντέλα διαθέτουν διπλή απόληξη στην εξάτμιση. Ο εξωτερικός παρατηρητής που είναι ενημερωμένος θα καταλάβει από μακριά περί τίνος πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις... 
Στο εσωτερικό, οι διαφορές των δύο εκδόσεων από τις μικρότερες σε κυβισμό είναι αρκετές, δίνοντας έτσι την αίσθηση του διαφορετικού στους επιβαίνοντες. Στο μεν Audi S3 το ποιοτικό δέρμα σε συνδυασμό με αλκαντάρα καλύπτει καθίσματα και πλευρικές επιφάνειες αλλά και ο σκούρος διάκοσμος εντείνει το κύρος της κατασκευής. Αλκαντάρα συναντάται και στο εσωτερικό του Honda Civic Type R, καθώς είναι το υλικό με το οποίο καλύπτονται τα καθίσματα και οι επενδύσεις των θυρών αλλά και τα πίσω πλευρικά τμήματα. Ο ανοιχτόχρωμος διάκοσμος του Ιαπωνικού μοντέλου εντείνει την αίσθηση της... λιτότητας στο εσωτερικό. Αισθητές είναι οι διαφορές σε επίπεδο ποιότητας υλικών και συναρμολόγησης, με το κορυφαίο στον τομέα Audi να διακρίνεται έναντι του αντικειμενικά πολύ καλού Honda. 
Οι χώροι και των δύο μοντέλων επαρκούν για τις ανάγκες τεσσάρων επιβατών, με αυτούς του Ιαπωνικού μοντέλου να προσφέρουν ελαφρώς μεγαλύτερη ευρυχωρία, στοιχείο που υπογραμμίζεται από τη διαφορά στο διαθέσιμο χώρο αποσκευών. Υπεροχή του Γερμανικού μοντέλου παρατηρείται και στον τομέα της πληρότητας του εξοπλισμού, στοιχείο που δεν μπορεί να θεωρηθεί καθοριστικό, καθώς λίγοι από τους αγοραστές κάποιου εκ των δύο μοντέλων θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε και τα δύο μοντέλα έχουν το δικό τους, "πιστό κοινό"...


Οι νικελωμένοι καθρέφτες συναντώνται σε όλη τη σειρά S της Audi και αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο που υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα της έκδοσης.Τα λογότυπα Type R εμπρός, πίσω και στο πλάι σε συνδυασμό με τα αεροδυναμικά βοηθήματα που κοσμούν τις πλευρές του μοντέλου προϊδεάζουν τον εξωτερικό παρατηρητή.

 ΣΥΓΚΡΙΤΙΤΙΚΟ Audi S3 (225 hp) vs Honda Civic Type R
 
Διαφορετικοί δρόμοι, κοινός προορισμός
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Στο δρόμο τα σπουδαία...
Πιο πολυτελής ο Γερμανός, ξεκάθαρα σπορτίφ ο Ιάπων
Πιο ολοκληρωμένο το S3
Έκαστος -κορυφαίος- στο είδος του