• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  12/11/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/11/2002

ΔΟΚΙΜΗ
Hyundai Getz 1,1 3d
 

Παιδί της πόλης
 

Το ελκυστικό Hyundai Getz με το βασικό κινητήρα των 1,1 λίτρων είναι "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα της αστικής χρήσης. Με το πιο δυναμικό τρίθυρο αμάξωμα, το μικρό Κορεάτικο μοντέλο βάζει στο στόχαστρο όσους έχουν την ανάγκη ενός αυτοκινήτου πόλης, με μικρό κόστος απόκτησης-συντήρησης, ενώ δε βάζουν σε δεύτερη μοίρα την καλαίσθητη εμφάνιση.

 
Εχοντας σα δεδομένο το ότι το μικρό Getz αποτελεί μια εκ των καλύτερων προτάσεων της Κορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας, η έκδοση με το μοτέρ των 1,1 λίτρων αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση και προσιτή οικονομικά, για τις ανάγκες ενδοαστικής μετακίνησης. 
Το μικρό μοντέλο προσφέρει χώρους επαρκείς για τη μεταφορά τεσσάρων ή και πέντε, με αρκετές παραχωρήσεις, ενήλικων επιβατών. Μια δυσκολία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι η πρόσβαση στο πίσω κάθισμα, καθώς η αναδίπλωση των εμπρός καθισμάτων προσφέρει περιορισμένο σχετικά χώρο (ιδιαίτερα από τη μεριά του οδηγού, όπου το κάθισμα δε σύρεται προς τα εμπρός). 
Οι μεταφερόμενες αποσκευές αυτών μπορεί να φτάνουν σε όγκο τα 312 λίτρα -αν και οπτικά ο σχετικός χώρος δε δείχνει τόσο μεγάλος. Ο διάκοσμος στην καμπίνα των επιβατών είναι ίδιος με αυτόν της μεγαλύτερης έκδοσης με τον κινητήρα των 1,3 λίτρων και σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται ευχάριστος και καλαίσθητος. Σχεδιαστικές διαφορές δεν εντοπίζονται στο εσωτερικό. 
Στο δρόμο η διαφορά στη συμπεριφορά ορίζεται από τη μικρότερη απόδοση του κινητήρα των 1,1 λίτρων, ο οποίος συνδυάζεται και με τις σχετικά μακριές σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως με πλήρες φορτίο σε ανηφορικό δρόμο, το μικρό μοντέλο θα δείξει σημάδια αδυναμίας. Σε καθημερινή χρήση, το Hyundai Getz είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Το ελαφρύ σε αίσθηση τιμόνι διευκολύνει ιδιαίτερα τους επιτόπιους και όχι μόνο ελιγμούς, κάνοντας την κίνηση στους στενούς δρόμους εύκολη υπόθεση. Όλα τα χειριστήρια του μικρού μοντέλου συνδράμουν στο να είναι ευχάριστη διαδικασία η μετακίνηση με αυτό. Τα φρένα του Hyundai Getz 1,1 ικανοποιούν με την απόδοσή τους, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. 
Το μικρό μοντέλο στη βασική έκδοση εξοπλισμού (Base) κοστίζει 8.500 ευρώ και διαθέτει ένα μετωπικό αερόσακο, ηλ. παράθυρα και καθρέφτες, κεντρικό κλείδωμα και ηχοσύστημα. Η έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν η Spirit, η οποία κοστολογείται 1.000 ευρώ περισσότερα, διαθέτει επιπλέον υδραυλικό τιμόνι και κλιματισμό. 
Συνολικά η αίσθηση που αφήνει το Hyundai Getz με τον κινητήρα των 1,1 λίτρων, σε συνάρτηση και με την τιμή αγοράς του, είναι αρκετά καλή και ικανοποιεί κάθε απαίτηση για δεύτερο αυτοκίνητο που προορίζεται για χρήση σε αστικό περιβάλλον, καθώς και λίγο έξω από αυτό.


Το υδραυλικό τιμόνι της έκδοσης Spirit εκτιμάται δεόντως κατά τους επιτόπιους ελιγμούς για το παρκάρισμα, τους οποίους καθιστά πολύ εύκολους.


Η Hyundai ανακοινώνει πως η χωρητικότητα του χώρου για τις αποσκευές του Getz είναι 312 λίτρα.


Οι φαρδιές πίσω κολόνες του μικρού μοντέλου δημιουργούν μεγάλες "νεκρές" γωνίες, που δυσχεραίνουν την ορατότητα κατά την οπισθοπορεία.


Στο εσωτερικό, καμία διαφορά δεν εντοπίζεται σε διάκοσμο και σχεδίαση, μεταξύ των εκδόσεων κυβισμού του Hyundai Getz.

Οριακός ο 1.100άρης 
Το μηχανικό σύνολο των 1.086 κ.εκ. αντεπεξέρχεται οριακά στις απαιτήσεις του μικρού αμαξώματος με το αυξημένο σχετικά βάρος. Αν και δείχνει αρκετά ψυχωμένος έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις μακριές σχέσεις του κιβωτίου των ταχυτήτων, το επίπεδο του παραγόμενου θορύβου του είναι αυξημένο και ιδιαίτερα στις υψηλές στροφές λειτουργίας, δείχνει να μην έχει "αντίκρισμα" σε επίπεδο παραγόμενης ισχύος. Ωστόσο, το μικρό μοτέρ δείχνει πρόθυμο και τα καταφέρνει αρκετά καλά, όταν ο οδηγός κινείται με τη σωστά επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο των ταχυτήτων, σε αστικό και προαστιακό περιβάλλον. Η μέση τιμή της κατανάλωσης που εμφάνισε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ήταν 7,3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, σε μεικτές συνθήκες κίνησης.

Το μικρότερο μηχανικό σύνολο με το οποίο διατίθεται το Hyundai Getz είναι επαρκές για το χαρακτήρα του μοντέλου.