• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Πώς λειτουργεί

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  30/1/2007
ΔΙΑΦΟΡΑ
Eναλλακτική μορφή καυσίμου
Διαβάστηκε από 1640 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:30/1/2007
Περί αιθανόλης…
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερος λόγος, για τη βιοαιθανόλη (Ε85). Πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή καυσίμου, με πολύ περιορισμένες εκπομπές επικίνδυνων ρύπων. Μάλιστα, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν τεράστια ποσά για την ανάπτυξη κινητήρων, που λειτουργούν με Ε85. Ας δούμε τι είναι η νέα αυτή μορφή καυσίμου.Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι στις περισσότερες χώρες, η βενζίνη που διατίθεται στα πρατήρια είναι εμπλουτισμένη με αιθανόλη σε ποσοστό περίπου από 5-10%. Ο όρος Ε85 Εthanol Flex Fuel, που χρησιμοποιούν σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αναφέρεται σε οχήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με καύσιμο, που περιέχει σε ποσοστό 85% αιθανόλη και 15% βενζίνη.
Τι στοιχείο είναι η αιθανόλη;
Πρόκειται για καύσιμο, η βάση του οποίου είναι το αλκοόλ, που προέρχεται από τη διύλιση καλλιεργειών, που περιέχουν άμυλο, κυρίως μάλιστα από καλαμπόκι. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως καλλιέργεια περίπου 3 τ.μ. καλαμποκιού δύναται να παράγουν 330 γαλόνια καύσιμης αιθανόλης, η οποία δεν είναι τοξική, περάγει κατά πολύ μικρότερες ποσότητες μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα και διαλύεται ακόμα και σε νερό.
Saab 9-5
Έχουν διαφορές τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με Ε85;
Τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με αιθανόλη, εφοδιάζονται και αυτά με το γνωστό μας κινητήρα εσωτερικής καύσης. Απλά, η τεχνολογία και τα υλικά τους είναι κατά τέτοιον τρόπο προσαρμοσμένα, ώστε να λειτουργούν με αυτού του είδους το καύσιμο.
Ποιες εταιρείες έχουν τέτοια οχήματα στο στόλο τους;
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η παραγωγή -μέσα στο 2006- του Saab 9-5, με κινητήρα που χρησιμοποιεί αιθανόλη. Στη Σουηδία είναι ήδη αρκετά δημοφιλές.
Στις Η.Π.Α κυκλοφορούν σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια Flex Fuel οχήματα (από το σύνολο των 250 εκατομμυρίων όλων των κατηγοριών). Η πλειοψηφία ανήκει στη Ford και στην General Motors, ενώ ακολουθούν εταιρείες όπως η Chrysler, η Dodge, η Jeep, η Μercedes και η Nissan. Στην Ευρώπη, τα σκήπτρα έχουν οι σκανδιναβικές χώρες, με αιχμές φυσικά τις "τοπικές" εταιρείες, όπως τη Volvo και τη Saab.