• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Παρουσίαση

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  18/11/2010
Παρουσίαση
Συνέντευξη με τον κ. Χρήστο Γκλαβόπουλο, Δικαστικό Πραγματογνώμονα
Διαβάστηκε από 55735 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:18/11/2010
Ο κ. Χρήστος Γκλαβόπουλος, Δικαστικός Πραγματογνώμονας.


Ανασφάλιστα τα οχήματα με παράνομο σύστημα υγραεριοκίνησης

Ο κ. Χρήστος Γκλαβόπουλος, Δικαστικός Πραγματογνώμονας, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να προσέξουμε κατά την εγκατάσταση συστήματος υγραεριοκίνησης στο αυτοκίνητό μας.

A.T. Ποια είναι η άποψή σας για τα συστήματα υγραεριοκίνησης στα αυτοκίνητα; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;

Χ.Γ. Οι Νόμοι που διέπουν την υγραεριοκίνηση είναι το άρθρο 45 του Ν.2773 / 22-12-99, η Υ.Α. 18586/698/2000 ΦΕΚ 411β/2000, καθώς και το ΠΔ66/08.07.2010. Στα οχήματα στα οποία εγκαθίσταται σύστημα υγραεριοκίνησης δεν ακυρώνεται η χρήση βενζίνης, αλλά λειτουργεί όταν τελειώσει το υγραέριο ή εάν απαιτείται ισχύς και δεν επαρκεί το υγραέριο ή κατά την επιθυμία του οδηγού, με ενεργοποίηση χειροκίνητου διακόπτη που τοποθετείται στο ταμπλό του οχήματος. Όταν αποφασίζουμε να τοποθετήσουμε σύστημα υγραεριοκίνησης στο αυτοκίνητό μας, θα πρέπει να ζητούμε να μας δειχθεί η άδεια του καταστήματος στο οποίο θα το τοποθετήσουμε. Πολλές φορές άλλος τοποθετεί και άλλος σφραγίζει. Ένας αδειοδοτημένος εγκαταστάτης έχει καταρτιστεί επαρκώς και επισήμως, γνωρίζοντας τους κινδύνους κατά την εγκατάσταση και τις μεθόδους ασφαλούς τοποθέτησης. Πολλοί πηγαίνουν στη Βουλγαρία για τοποθέτηση συστήματος υγραεριοκίνησης, με κόστος 300 έως 500 ευρώ. Αν και η τιμή είναι πολύ ελκυστική σε σχέση με την Ελλάδα, όπου οι τιμές είναι τριπλάσιες, το όχημα δε θα περάσει τον έλεγχο ΚΤΕΟ, αφού δε θα υπάρχει βεβαίωση εγκατάστασης από πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο εγκαταστάτη (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το εγκατεστημένο σύστημα δεν είναι τεχνικά ορθό). Εάν με το όχημα στο οποίο έχουμε παρανόμως εγκαταστήσει το σύστημα υγραεριοκίνησης εμπλακούμε σε ατύχημα, τότε η ασφαλιστική μας εταιρεία δε θα καλύψει τη ζημία προς τρίτους, αφού οι μετατροπές έγιναν παράνομα και εν αγνοία της, αφού αν το γνώριζε, θα διέκοπτε την ασφάλιση. Εάν τοποθετήσουμε το σύστημα σε Έλληνα αδειοδοτημένο εγκαταστάτη και αφού περάσουμε ΚΤΕΟ, θα πρέπει άμεσα να το δηλώσουμε στην ασφαλιστική μας εταιρεία.

A.T. Τι γίνεται αν κάποιο όχημα με εγκατεστημένο σύστημα υγραεριοκίνησης εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα; Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε μια τέτοια περίπτωση;

Χ.Γ. Σε συνήθη καθημερινά περιστατικά συγκρούσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα από ανάφλεξη υγραερίου ή έκρηξη της δεξαμενής. Τα ασφαλιστικά συστήματα της εγκατάστασης είναι υπερ-επαρκή και σε περίπτωση σύγκρουσης, απομονώνεται η δεξαμενή υγραερίου από το υπόλοιπο σύστημα. Σε περίπτωση ισχυρής σύγκρουσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθλιψη του οχήματος, δεν αποκλείεται να σκάσει η δεξαμενή, λόγω της εξωτερικής συμπίεσης. Σε περίπτωση φωτιάς, υπάρχει ενσωματωμένη στη δεξαμενή αυτόματη βαλβίδα εκτόνωσης, που όταν αυξάνεται η πίεση εσωτερικά της δεξαμενής, απελευθερώνει κατά διαστήματα υγραέριο στην ατμόσφαιρα, το οποίο ναι μεν αναφλέγεται, αλλά η φωτιά δεν περνά στη δεξαμενή. Συμπερασματικά, το σύστημα υγραεριοκίνησης είναι του ιδίου επιπέδου ασφάλειας όσο και το σύστημα με βενζίνη.

A.T. Πρόσφατα ένα αυτοκίνητο με σύστημα υγραεριοκίνησης πήρε φωτιά. Σχολιάστε μας αυτό το γεγονός.

Χ.Γ. Το περιστατικό της 16ης Σεπτεμβρίου 2010 σημειώθηκε σε συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η φωτιά εκδηλώθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και δεν οφείλεται στο υγραέριο. Γενικώς προσεγγίζοντας το θέμα, ο εγκαταστάτης ενός συστήματος υγραεριοκίνησης πρέπει να είναι πιστοποιημένος, ώστε να γνωρίζει κατά τη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης/ρύθμισης ότι δεν πρέπει να καπνίζει ή να χρησιμοποιεί ακατάλληλα εργαλεία, που πέφτοντας μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρα. Επίσης, κατά την εγκατάσταση του σωλήνα πλήρωσης της δεξαμενής με υγραέριο, εάν δεν προσεχθεί και τρυπηθεί κατά λάθος ο αντίστοιχος σωλήνας πλήρωσης βενζίνης, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς, ή ακόμα και το ίδιο το ρεζερβουάρ βενζίνης, τότε η ανάφλεξη είναι δυνατή με σπινθήρα από εξωτερική αιτία (τσιγάρο, πτώση κλειδιών, χρήση κινητού κ.λπ.). Κλείνοντας, για το ατύχημα της 16ης Σεπτεμβρίου, η εντύπωσή μας είναι ότι εξερράγη η δεξαμενή βενζίνης λόγω διαρροής, χωρίς να έχει καμία σχέση η εγκατάσταση του συστήματος υγραεριοκίνησης. Όταν ολοκληρωθεί η δικογραφία, θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.


 
 Υγραεριοκίνηση
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Σημαντικό όφελος για την τσέπη μας
Πρατήρια καυσίμων
Σύστημα BIGAS από GearTech Engineering
Πανικίδης ΑΕ, ασφάλεια και after sales
Συνέντευξη με τον κ. Χρήστο Γκλαβόπουλο, Δικαστικό Πραγματογνώμονα
Συνέντευξη με τον κ. Παναγιώτη Καρανάσιο της τεχνικής εταιρείας ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ-ΒΑΡΣΑΜΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Συνέντευξη με τον κ. Τάσο Θεοδώρου της GAS THEODOROU
Συνέντευξη με τον κ. Ηλία Σταμογιώργο της Ρομπόπουλος Αυτοκίνηση, εισαγωγέα συστημάτων TARTARINI
Συνέντευξη με τον κ. Βασίλη Αγγελίδη της AUTOSTRATA GAS
Συνέντευξη με τον κ. Στέλιο Μπατσιούδη, Γενικό Διευθυντή της Ελλάδα GAS
Συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Μαχαιρόπουλο, υπεύθυνο αεριοκίνησης της ENIMEX Α.Ε.
Συνέντευξη με τον κ. Θεολόγο Λυμπερόπουλο και την κ. Σοφία Ανδριανίδου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Υγραεριοκίνησης


Δοκιμή: Νέο Ford Fiesta Active

Αποκλειστικό: Τα 3 νέα SUV της Audi

Alfa Stelvio εναντίον Porsche;

Ποια ηλεκτρονικά έκαναν τα αυτοκίνητα χειρότερα;

Η κίνηση στους δρόμους

Ξέρεις να οδηγείς με χειροκίνητο κιβώτιο;

Έχεις ντίζελ; Δες τι πρέπει να προσέξεις

Τι χωράει το πορτ-μπαγκάζ των μικρομεσαίων;

Βάλε του λίγο ...χέρι!

Βελτίωσε επιδόσεις τώρα! Με 3 κινήσεις

Κάντου το καλύτερο πλύσιμο με 5 κινήσεις!

Nέο Geely SX12

Πρώτη Δοκιμή: Νέο Citroen C5 Aircross

To «θηρίο» Βureko 6x6

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

CITROEN: Νέο C5 Aircross με 130 PS από 22.550 ευρώ

FORD: Δείτε το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα MyFiesta

RENAULT: CAPTUR & CLIO στην πιο δελεαστική τιμή, με όφελος έως 2.000€!

PEUGEOT: Ανανεωμένο 208 από 13.200€

SKODA: Skoda Fabia από 11.280€

Ψηφίστε και κερδίστε 4 μοτοσυκλέτες

περισσότερα »