
Το ντίζελ καλπάζει με μερίδιο αγοράς πάνω από 25%. Τα υπόλοιπα 3/4 της αγοράς γιατί δεν το διάλεξαν;
(11/5/2012)
Το ντίζελ πείθει, όχι όμως όλους. Μπορεί μέσα σε λίγους μόλις μήνες να πήρε ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, όμως η πλειοψηφία δεν το προτίμησε. Γιατί; Εσείς τι λόγους βρίσκετε για να μην πάρετε ντίζελ;
autotriti team
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Υπάρχουν φυσικά μοντέλα όπως το Opel Corsa που οι εκδόσεις ντίζελ έφτασαν και το 60% των πωλήσεων στο πρώτο τετράμηνο. Και είναι φυσικό αφού πρόκειται για αυτοκίνητα που έχουν ως κριτήριο αγοράς την ευκολία, την οικονομία και το συνολικό χαμηλό κόστος (τιμή αγοράς και τέλη).Για να δούμε όμως κάποιους λόγους που οι περισσότεροι δεν ενέδωσαν. Σίγουρα υπάρχει μια κατηγορία αυτοκινήτων που ακόμη στην Ελλάδα δε μπορούμε να την ταιριάξουμε με τα προσόντα του ντίζελ. Τα κουπέ, τα κάμπριο και γενικά οτιδήποτε έχει μία σπορ χροιά, χρειάζεται αρκετή ωρίμανση για να αγοραστεί ντίζελ. Σε άλλες χώρες θα δεις και τα Audi TT, και τα VW Sciroco, αλλά και τις κουπέ εκδόσεις της BMW και της Mercedes σε εκδόσεις ντίζελ. Ίσως και πιο συχνά από βενζίνη. Εδώ όμως αφαιρούνται προς το παρόν.
Μετά πάμε σε μοντέλα που ακόμη δεν έρχονται με ντίζελ κινητήρες στην Ελλάδα. Κυρίως μοντέλα ασιατών κατασκευαστών, είτε γιατί το απότομο άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς στο ντίζελ δεν έδωσε στους εισαγωγείς χρόνο για δέσμευση από το εργοστάσιο τέτοιων εκδόσεων, είτε γιατί οι κινητήρες ντίζελ της στιγμής δεν ταιριάζουν με το ελληνικό φορολογικό κλίμα. Κλασσικό παράδειγμα το Honda Civic το οποίο ενώ απολαμβάνει εκπληκτικές πωλήσεις με τον 2.2 ντίζελ κινητήρα του στο εξωτερικό, στην Ελλάδα θα περιμένουμε το νέο διαμάντι της Honda στα 1,6 λίτρα για να κάνει καριέρα με πετρελαιοκινητήρα.
Κατόπιν είναι το θέμα της τιμής. Μπορεί η οικονομία στη χρήση από χαμηλή κατανάλωση και μηδενικά τέλη να είναι θεμιτή, όμως η διαφορά τιμής σε σχέση με μία έκδοση βενζίνης να μην επιτρέπει το άνοιγμα προς τα πάνω, παρά την υπόσχεση της απόσβεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικά σε μικρά μοντέλα και όπου η διαφορά ξεπερνά ένα όριο, οι εκδόσεις βενζίνης, ειδικά τώρα που έχουν μειωμένη κατανάλωση, υπερτερούν. Και εδώ είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων «επιμένουν» βενζίνη, αφού σε αυτά τα αυτοκίνητα περιλαμβάνονται πολλά μικρά και μικρομεσαία, αλλά και όλα σχεδόν τα μίνι μοντέλα.
Φυσικά υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς που δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επιδόσεις. Αλήθεια είναι πως τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι και τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ένα κουτάλι σε χαμηλή τιμή για να γευθεί κανείς 150 και πλέον ίππους, το δέλεαρ για μία γρήγορη έκδοση είναι μεγάλο. Αν ειδικά συνδυάζεται με χαμηλότερη τιμή, ή ακόμη και με το υγραέριο, σίγουρα υπάρχει μια σημαντική μερίδα οδηγών που θα τα προτιμήσει.
Τέλος υπάρχουν και αυτοί που απλά δεν έχουν πεισθεί για τα καλά της πετρελαιοκίνησης. Αυτοί που συγκρίνουν καταναλώσεις με βάση πίνακες και δε βρίσκουν σημαντική διαφορά, μέχρι να δουν πως στην πράξη το ντίζελ ακολουθεί αυτό που λέει ο πίνακας, ενώ η βενζίνη όχι. Υπάρχουν επίσης ακόμη κλισέ που θεωρούν τα ντίζελ βρόμικα, αργά, ρυπογόνα, ακριβά στο σέρβις και θορυβώδη, τα ταυτίζουν με ταξί περασμένων δεκαετιών και μεταπολεμικά φορτηγά.
Εσείς όμως σε ποια κατηγορία ανήκετε; Σε αυτούς που αγόρασαν ή θα προτιμούσαν ντίζελ ή σε αυτούς που αγόρασαν ή θα προτιμούσαν βενζίνη; Αν λέτε ναι στη βενζίνη, τότε γιατί; Ποια περίπτωση από της παραπάνω σας καλύπτει; Είναι το είδος αυτοκινήτου; Το κόστος αγοράς; Ή έλλειψη έκδοσης στο μοντέλο που σας ενδιαφέρει; Ή το «γκάζι» που δε θέλετε να σας λείψει; Τι λέτε;
Η αλήθεια είναι ότι βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας το ποσοστό του βιοντίζελ μέσα στο καθαρό ντίζελ από κλασματική απόσταξη αργού πετρελαίου είναι μέχρι 7%. Το βιοντίζελ όμως δεν καθιστά βρώμικο ένα πετρέλαιο απλά αλλάζει σε κάποιο βαθμό τις φυσικές του ιδιότητες (ιξώδες,σημείο πήξης κτλ) και απαιτεί κάποια πρόσθετα για βελτίωση του αριθμού κετανίου αλλά και οδήγηση σε ψυχρά κλίματα σε κάτω από -10 βαθμούς. Ο λόγος που τα ντίζελ δεν έχουν ακόμα αποδόσει στην Ελλάδα σε νέες πωλήσεις είναι κυρίως η κακή οικονομική συγκυρία που δεν αφήνει να δώσει κάποιος 3.000 ευρώ παραπάνω για να πάρει την έκδοση ντίζελ. Τα προβλήματα του ντίζελ είναι γνωστά, αντλία υψηλής πίεσης αλλά και τουρμπίνα και καταπόνηση κινητήρα (κάψιμο λαδιών) αλλά νομίζω ότι έχουν ήδη ξεπεραστεί και δεν αποτελούν εμπόδιο στην αγορά πετρελαιοκίνητου.
ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΤΟ 25% ΓΙΑ DIESEL ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΛΙΓΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΘΕΙΟ. ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΑ Ή ΠΙΣΩΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΛΙΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΕΝΥΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ, ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΩΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ 1600 ΚΥΒΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΝΥΟΜΕΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ, ΤΟ 25% ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΠΟΣΒΕΣΟΥΝ, ΙΔΙΩΣ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ, ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ.
To ντιζελ ακομα δεν συμφερει διοτι η μεση διαφορα τιμης απο ενα βενζινοκινητο ειναι 2500 ευρω. Με δεδομενο οτι τωρα πια δεν κανουμε πανω απο 10000 χιλιομετρα τον χρονο, θελω 7-8 χρονια να αποσβεσω το αυξημενο κοστος αγορας σε σχεση με την χαμηλοτερη καταναλωση. Γιατι λοιπον να προπληρωσω τα 2500 χιλιαρικα για να τα παρω πισω σιγα σιγα σε 7 χρονια?? Το ντιζελ συμφερει μονο αν η διαφορα τιμης κτησης ειναι λιγοτερο απο 1500 ευρω. Σημειωτεον οτι τωρα με την κριση πολυ λιγοι ελληνες κανουν πανω απο 10000 χιλιομετρα τον χρονο. Οι εκδρομες για ψυλου πηδημα και τα ταξιδια καθε δευτερο ΣΚ στο εξοχικο ειναι παρελθον για 1 εκατομυριο οικογενειες τουλαχιστον. Οπότε το οφελος της μειωμενης καταναλωσης δεν υπαρχει τοσο πολυ.
ΝΟΘΕΙΑ, φίλε μου, ΝΟΘΕΙΑ και κανένας δεν μπορεί, ή δεν θέλει για κάποιο λόγο να κάνει κάτι. Και ας χάνονται 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έσοδα για το κράτος. Κατά τα άλλα κόβουν μισθούς,συντάξεις κλπ κλπ. Εύχομαι όσοι τα επιλέγουν να μην το μετανοιώσουν.
daihatsu sirion 1.3-ΚΑΙΕΙ...ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΓΚΑΖΙ....ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΜΗ...10300 ΜΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ....ΤΟ RENAULT LAGUNA ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΑ Η ΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ....ΜΕ 1.8 Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΣΙΡΙΟΝ...
ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΙΑ ΡΙΟ ΝΤΙΕΛ ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΒΕΒΑΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΝΩ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΠΕΤΑΓΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΛΑΡΙΣΜΑ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.... ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!
Οι περισσότεροι δεν προτιμούνε πετρελαιοκίνητο λόγω τιμής και συντήρησης,και λόγω παράδοσης στην χώρα μας,που θέλει βενζινοκίνητα.Επιπλέον είναι και άλλοι λόγοι που τους έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα.Στον καθένα ατομικά και κατόπιν ωρίμου μελέτης,βλέπει τι είναι καλύτερο για τον εαυτό του.Σε πολλές εκδόσεις στην χώρα μας δεν εισάγονται αρκετά μοντέλα με πετρέλαιο η χρειάζεται παραγγελία με μεγάλη αναμονή,οπότε δεν μπορεί να γίνει και κάποιο test drive η να γίνει με άλλο μοντέλο από αυτό που ενδιαφέρει τον αγοραστή.Έχω την πεποίθηση πως η χώρα μας γαλλία δεν θα γίνει,τα βενζινοκίνητα θα έχουνε την τιμητική τους.Ας περιμένουμε μακροπρόθεσμα να δούμε όλοι μας.
Για ρωτηατε καποιον βενζινοπωλη σε ποσο τησ 100 ειναι το βιοντιζελ μεσα στο καθαρο ντιζελ...τι συνεπαγετε αυτο σε θεμα καθαριοτητας του καυσιμου...εγω βλεπω τα φιλτρα να γεμιζουν συνεχεια..
Το ερώτημα δεν είναι ντίζελ ή βενζίνη έτσι απλά και γενικά. Προφανώς υπάρχουν πολύ καλά αυτοκίνητα και με τα δυο είδη κινητήρων. Το ερώτημα είναι τι είδους αυτοκίνητο θέλω, για τι είδους χρήση προορίζεται, ποια είναι η φιλοσοφία μου και το στύλ οδήγησης, πόσα χλμ. κάνω το χρόνο, πόσα λεφτά διαθέτω. Αφού έχω απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, σκέφτομαι αν ταιριάζει ντίζελ ή βενζινοκινητήρας στις ανάγκες μου και πράττω αναλόγως.
Δεν είναι εύκολο νοοτροπίες δεκαετιών να αλλάξουν μέσα σε λίγους μήνες.Έπειτα είναι και το θέμα της τιμής. Σε λίγα χρόνια που θα υπάρξουν περισσότερα μεταχειρισμένα και κατά συνέπεια, πέσουν και οι τιμές στα καινούργια (ήδη έχουν πέσει αρκετά), το ντίζελ θα είναι μονόδρομος. Όσο για το νοθευμένο πετρέλαιο, σαφώς και υπάρχει. Αλλά καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές περί ζημιάς και καθήλωσης κάθε τρεις και λίγο. Αλλιώς όλοι οι ταξιτζήδες πχ θα χρησιμοποιούσαν βενζινοκίνητα. Δεν νομίζω πως θα τους συνέφερε να είναι κάθε τόσο στο συνεργείο.
κάτι που πρέπει να τεθεί υπόψη είναι και το θέμα της μεγάλης νοθείας του diesel κίνησης... να χρυσοπληρώσεις για την απόκτηση ενός καινούργιου diesel αυτοκίνητου και μετά να χρυσοπληρώνεις κάθε λίγο και λιγάκι την αντλία πετρελαίου; πρέπει να ληφθούν το γρηγορότερο μέτρα καταπολέμησης της νοθείας και σίγουρα τα ντιζελοκίνητα θα γίνουν η πλειοψηφία στους ελληνικούς δρόμους.
Ο καθένας επιλέγει με βάση τα χρήματα και τις ανάγκες του. Τα ντίζελ αυτοκίνητα είναι ακριβούτσικα λίγο και το κόστος συντήρησης είναι ανάλογα με το μοντέλο. Κάποιοι δεν μπορούν να το επιλέξουν όμως είτε γιατί δεν τους αρέσει, είτε γιατί είναι ακριβό προς αγορά και καταφεύγουν ακόμα στη βενζίνη, επιλέγοντας όμως φθηνά και οικονομικά μίνι ή μικρά μοντέλα που έχουν μικρή κατανάλωση και ρύπους. Εγώ θα διάλεγα ένα φθηνό diesel (π.χ. το νέο Panda) ή το Opel Corsa 1,3 DTE το οποίο κοστίζει μεν ακριβά αλλά καταναλώνει λίγο (3,5 λτ. και δεν πληρώνει τέλη). Πιστεύω πως αν και λίγο ακριβό αξίζει να πάρεις γιατί σου προσφέρει αξιοπιστία και οικονομία.