Στο Honda Civic, το συνολικό κόστος επισκευής από πλαγιομετωπική σύγκρουση, κυμαίνεται στα 1.431,70 ευρώ.

Στο Kia Ceed, το συνολικό κόστος επισκευής από πλαγιομετωπική σύγκρουση, κυμαίνεται στα 1.345,76 ευρώ.

Στο Toyota Auris, το συνολικό κόστος επισκευής από πλαγιομετωπική σύγκρουση, κυμαίνεται στα 1.220 ευρώ.

Φτηνά στη χρήση, στη ζημιά όμως;

37.265 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/2/2013

Στη χρήση τους τα σύγχρονα μικρομεσαία είναι σίγουρα οικονομικά, τι γίνεται όμως σε περίπτωση τρακαρίσματος, με δική μας υπαιτιότητα; Πόσο βαθιά θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη;

 
"Μακριά από μας", που λέει και η γνωστή λαϊκή φράση, αλλά είναι δεδομένο ότι η συχνή μετακίνηση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο. Επειδή τα πορτοφόλια κανενός δεν είναι τόσο γεμάτα που να μπορούν να καλύψουν την αποζημίωση που θα απαιτηθεί σε περίπτωση ατυχήματος, η υπηρεσία ασφάλισης του οχήματος σας, σας απαλλάσσει από δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες.

Αν δεν ευθύνεστε για τη σύγκρουση, για να επισκευάσετε τις ζημιές του οχήματός σας διαλέγετε συνεργείο και ζητάτε από την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που ήταν υπαίτιος του ατυχήματος, να στείλει πραγματογνώμονα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μόλις επισκευαστεί το όχημά σας και αφού έχετε στα χέρια σας όλα τα τιμολόγια επισκευής και ανταλλακτικών, επικοινωνήστε με την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που σας χτύπησε, για να προχωρήσετε στην αποζημίωσή σας.

Τι πληρώνω;

Τι γίνεται, όμως, στο ενδεχόμενο, που έχετε εσείς την υπαιτιότητα και δεν καλύπτεστε από το ασφαλιστήριο; Ποιο είναι ενδεικτικά το κόστος για τις εργασίες επισκευής του αυτοκινήτου; Στο υποθετικό και μάλλον πιο συνηθισμένο σενάριο μιας πλαγιομετωπικής σύγκρουσης με λίγα χιλιόμετρα, ώστε κατά κύριο λόγο να μην υπάρξει τραυματισμός και κατά δεύτερο να μην "πληγωθούν" ζωτικά όργανα του κινητήρα (βλέπε ψυγείο), η προφανής ζημιά εστιάζεται στον εμπρός προφυλακτήρα, στο φτερό, στο θόλο και στο καπό.

Συλλέξαμε πληροφορίες, επικοινωνώντας με τις επίσημες αντιπροσωπείες, για το κόστος αποκατάστασης μια τέτοιας ζημιάς, σε τρία δημοφιλή μοντέλα της μικρομεσαίας κατηγορίας. Το Honda Civic 1.4, το Kia Ceed 1.4 και το νέο Toyota Auris 1.33. 

Τα συνολικά κόστη, που παραθέτουμε, με βάση τις τιμές των αντιπροσωπειών, περιλαμβάνουν το κόστος των ανταλλακτικών, την εργασία εξαγωγής και επανατοποθέτησης, τη βαφή, συν το Φ.Π.Α. στο 23%.  

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τα κόστη επισκευής, κυμαίνονται από 1.220 έως και 1.431 ευρώ, με το καπό και τον προφυλακτήρα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στη διαμόρφωσή τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στη συνολική τιμή συμπεριλαμβάνεται και το 23% του Φ.Π.Α, τα κόστη κρίνονται λογικά, αλλά καθόλου αμελητέα, υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συγκυρίες.