
Μόνιμη τετρακίνησης "Symmetrical AWD" για το Impreza
Δικίνητα SUV και τετρακίνητα οικογενειακά γίνεται; Μήπως η τετρακίνηση σε αυτοκίνητα που δεν είναι SUV περισσεύει;
(15/10/2010)
Αν τα SUV αφήνουν την τετρακίνηση στην άκρη, υπάρχει λόγος να την έχουν αυτοκίνητα που δεν πατάνε απολύτως ποτέ στο χώμα; Τι δουλειά έχει η τετρακίνηση στα οικογενειακά αυτοκίνητα; Μήπως είναι περιττή; Ή μήπως όχι;
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Ειδικά τώρα με τους πολύδισκους ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συμπλέκτες που παρεμβάλλονται μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα και αποφασίζουν με πληροφορίες κάθε πιθανού αισθητήρα του αυτοκινήτου, πώς να μοιράσουν τη ροπή μπρος/πίσω, το πράγμα είναι πολύ εύκολο.Αν η πλατφόρμα του αυτοκινήτου το επιτρέπει, η διαφορά από το δικίνητο στο τετρακίνητο στοιχίζει στον κατασκευαστή λίγο. Τι τη θέλουμε όμως την τετρακίνηση στα οικογενειακά, τα μη SUV αυτοκίνητα; Μήπως εντάσσεται η ύπαρξή της σε αυτό το μάρκετινγκ που θέλει «όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο»;
&&&& Η τετρακίνηση αυξάνει την πολυπλοκότητα του αυτοκινήτου. Μόνο «φούσκες» να θες να αλλάξεις, πάνε επί δύο. ¶σε τα λάδια στο πίσω διαφορικό, και αυτά του συνεκτικού συμπλέκτη με το φίλτρο τους. Έχουν κόστος. Κόστος όμως έχουν και όλα αυτά τα «σίδερα» που πρέπει να περιστρέφονται με τον κινητήρα. Η τετρακίνηση, ακόμη και η πιο εξελιγμένη, αυξάνει τις τριβές και άρα τις απώλειες ισχύος, δηλαδή αυξάνει τελικά την κατανάλωση και μειώνει τις επιδόσεις.
Γιατί να τρώμε τα λεφτά και το «γκάζι» μας σε έναν άξονα μετάδοσης ακόμη; Θα πουν αρκετοί πως το κράτημα ενός τετρακίνητου αυτοκινήτου είναι καλύτερο σε σχέση με του ίδιου αυτοκινήτου με κίνηση μόνο εμπρός (ή πίσω). Αυτά όμως είναι λίγο παρωχημένες σκέψεις και κλισέ του παρελθόντος. Γιατί τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν τόσο καλή οδική συμπεριφορά, και ασφαλή (με το ESP) που πιθανόν η τετρακίνηση περισσεύει.
Ακόμη και στην ελληνική ολισθηρή άσφαλτο η τετρακίνηση ίσως είναι περιττή. Εδώ στις σκανδιναβικές χώρες και τα τετρακίνητα οικογενειακά δεν πουλάνε. Εμείς τι μπορεί να τα θέλουμε; Την ίδια στιγμή που ακόμη και τα SUV την «ξεφορτώνονται»; Μήπως είναι περιττή; Μήπως είναι θέμα «ποσότητας» και όχι «ποιότητας»; Ή μήπως για τη δική σας χρήση σας είναι απολύτως απαραίτητη;
Μήπως σας βοηθάει στον τόπο κατοικίας σας; Στον τρόπο χρήσης του αυτοκινήτου σας; Μήπως περνάει τη δύναμη καλύτερα στο δρόμο στα πολλά άλογα; Πόσα πολλά; Γιατί μέχρι τα 300 σχεδόν πια, αρκεί η κίνηση εμπρός.
¶ρα τι λέτε; Υπάρχει λόγος για τετρακίνηση σε μη SUV αυτοκίνητα; Τη θέλουμε πραγματικά ή απλά την πληρώνουμε για να την έχουμε σαν γκάτζετ; Είναι χρήσιμη ειδικότερα στην Ελλάδα; Ή καλύτερη «γενικά»; Τι λέτε;


Αν υπήρχαν εφάμιλλα forums στις απαρχές του 20ου αιώνα (20ου και όχι 21ου) θα είχε πλάκα να ακούς απόψεις του στυλ αν στα αυτοκίνητα απαιτούνται 4 φρένα (σε όλους τους τροχούς) ή 2. Η αλήθεια είναι ότι η τετρακίνηση, όπως και η τετραδιεύθυνση (όπως και τα 4 φρένα) είναι ηλεκτρομηχανολογικές προσεγγίσεις που ωθούν τις δυνατότητες των αυτοκινήτων ακόμη παραπέρα. Έναντι όμως του υψηλόυ κόστους, της αξιοπιστίας, του βάρους αλλά και της δυσπιστίας των καταναλωτών παραμένουν ως ειδικές λύσεις. Με τις παρούσες λοιπόν καταστάσεις η υιοθέτηση τετρακίνησης σε οχήματα που ξοδεύουν τον 90% του χρόνου τους σε άσφαλτο (έστω και ελληνική) είναι πλεονασμός. Κανείς όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον γιατί επιλέγει αυτού του είδους τον πλεονασμό (και καλά κάνει) και όχι κάποιον άλλο (πχ 2ζωνικούς κλιματισμούς - αλήθεια ποιος έχει άλλη θερμοκρασία στα μούτρα του και άλλη η κυρά του? - ηλιοροφές, 18άρες ζάντες, κλπ). Πόσο δε μπορεί να κατηγορήσει κάποιους οι οποίοι έναντι πραγματικών αναγκών αγοράζουν οχήματα παντός εδάφους (θέλετε ο συντηρητής της κεραίας κινητής τηλεφωνίας να πάει στην απομακρυσμένη κεραία στο βουνό με 4κινητο ή με κάποιο κυριλέ σεντάν?). Ναι λοιπόν κανένας πλεονασμός (4χ4 στα light SUV ή στα sedan) δεν είναι κραυγαλέος εφόσον υπάρχουν άλλα πράγματα που φαντάζουν πιο κραυγαλέα. Εξάλλου τον όρο "ασφάλεια" ο καθείς τον αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο, άλλος με διζωνικό και άλλος με 4κίνηση (έστω και για την μία φορά που θα γλιστρύσει κάπου εκεί ψηλά στα Ζαγοροχώρια).
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η 4κίνηση είναι αναντικατάστατη. Είτε σε χώμα είτε σε άσφαλτο κάποια στιγμή θα αποδείξει την αξία της (και το πρόσθετο κόστος συντήρησης). Παρέχει επιπλέον ενεργητική ασφάλεια, άνετη οδήγηση και κανένα ηλεκτρονικό βοήθημα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει πλήρως. Σαφώς είναι προτιμότερο κάποιος να αγοράσει 4κίνητο και να αφήσει στην άκρη αντίστοιχες 2κίνητες εκδόσεις με επιπλέον extra (ηλιοροφή, navigation κλπ) και παρόμοιο κόστος αγοράς. Από προσωπική εμπειρία, η τετρακίνηση "βγάζει" τα λεφτά της (ασφάλεια σε κακούς επαρχιακούς δρόμους, εκδρομές, αμμώδη εδάφη, μεταφορά φορτίων).
ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.ΔΙΚΙΝΗΤΑ SUV ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ? ΕΔΩ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ NISSAN JUKE.ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΤΟ IMPREZA ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΦΩΤΟ ΤΟΥ NON PAPER ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΑ ΨΕΦΤΟΜΑΓΚΙΚΑ ΔΙΚΙΝΗΤΑ ΣΟΥΒΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΟΣΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΟΥΣ. ΥΓ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΚΑΤΙ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ<ΕΧΕΙΣ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ>ΚΤΛ.ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΟ ΟΙ ΣΟΥΒΑΤΟΙ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΦΙΣΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥΣ ΤΑ 4Χ4.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τετρακίνηση σε οικογενειακά εξακολουθούν σήμερα να χρησιμοποιούν μόνο ορισμένοι ειδικοί κατασκευαστές (π.χ. SUBARU, AUDI) ακριβώς διότι για αυτήν τους θυμόνται ή με αυτήν τους έχουν συνδέσει οι απανταχού φαν τους. Αντίθετα, άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων που έβγαζαν και τετρακίνητες οικογενειακές εκδόσεις (βλ. πχ Lancia Delta 4WDκαι μετά Integrale, Mazda 4wd, Ford Sierra Cossworth 4Χ4, Peugeot 404 Mi 16) έχουν σταματήσει να το πράτουν εδώ και αρκετό καιρό. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό διότι τα αμάξια σήμερα έχουν εξελιχθεί τόσο μα τόσο πολύ από πλευράς οδικής συμπεριφοράς και συστημάτων ασφαλείας ώστε η τετρακίνηση (στα καθημερινά μοντέλα) είναι περιτή. Πολύ σωστά αναφέρεται στο άρθρο ότι εδώ SUV και βγαίνουν και δικίνητα πολλώ δε μάλλον τα ακραιφνως οικογενειακά μοντέλα Φυσικά στα σουπερ σπορ αμάξια (π.χ. PORSCHE Carera 4, Lamborghini Μurcielago) όπου εκει ζητά κανείς το απόλυτο από πλευράς οδικής συμπεριφοράς, η τετρακίνηση είναι πολλές φορές εκ των ων ουκ άνευ
Ή Ελλάδα είναι μια χώρα που σχεδόν όλο το χρόνο καλύπτεται απο χίονια και πάγο και όταν ο καιρός είναι καλός οι Έλληνες εξορμούν στην φύση για να την ανακαλύψουν εκατοστό προς εκατοστό σπιθαμή με σπιθαμή. Κάτι κακίες του στυλ ότι τα τετρακίνητα είναι τόσο χρήσιμα όσο τα SUV για χρήση εντός πόλεων και ότι τα επιλέγουμε απλά για να μπούμε στο μάτι του γείτονα με το αυτοκόλλητο 4WD έλέγχονται ώς ανακριβείς
Η ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ SUV ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΣΤΑ ΔΙΚΙΝΗΤΑ SUV. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ CROSS OVER ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΜΕΓΑΛΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ESP ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΙΡΑ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ AWD ΤΗΣ SUBARU, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΑ HALDEX ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΤΕΛΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΞΟΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ .(ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΙΣΩΚΙΝΗΤΑ). ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ, ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ, ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
Πιστεύω ότι η τετρακίνηση είναι καλύτερη από ότι η κίνηση σε δύο μόνο τροχούς, για λόγους καλύτερου κρατήματος σε ολισθηρούς δρόμους. Για το λόγο αυτό δικαιολογείται σε όλα τα αυτοκίνητα. Όμως ειδικά για τα SUV νομίζω ότι είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα SUV χωρίς τετρακίνηση. Αυτό διότι είναι πιό πιθανό ένα SUV να κινηθεί εκτός δρόμου, σε λασπώδες έδαφος, από ότι ένα άλλο αυτοκίνητο. Δηλαδή όταν έχεις SUV μπορεί να τολμήσεις να το βάλεις σε διαδρομή, που δεν θα έβαζες κάποιο άλλο όχημα. Όσο για το ESP είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει σε κάθε περίπτωση; Δεν υπάρχει περίπτωση να αστοχήσει; Ηλεκτρονικό εξάρτημα είναι, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει βλάβη σε μια κρίσιμη στιγμή; Προσωπικά έχω πιό πολύ εμπιστοσύνη στα μηχανικά παρά στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ως πιό αξιόπιστα.
Η τετρακινηση χρειαζεται μονο σε οποιον κινειτε αρκετα και στο χωμα ειτε απο χομπυ , ειτε απο αναγκη ,λογω καποιου εξοχικου σπιτιου σε μη ασφαλτοστρωμενη περιοχη η τελος αν ρυμουλκει καποιο σκαφος.... οποτε πιο λογικη μου φαινετε η χρηση ενος τετρακινητου suv σε αυτες τις περιπτωσεις. ...για τους υπολοιπους αποτελει ενα περιττο και δαπανηρο γκατζετ του οποιου το κοστος χρησης θα το βιωνουν και μεσω της αυξημενης καταναλωσης αλλα πολυ περισσοτερο στα σερβις.... Περιττη λοιπον η τετρακινηση αφου ενα συγχρονο αυτοκινητο με κινηση στους δυο μονο τροχους μπορει να μας μεταφερει με ανεση και ασφαλεια σχεδον παντου.
Πιστευω οτι η τετρακινηση σε αυτοκινητα λιγοτερο απο 300 αλογα ειναι περιτη.Παραδειγμα αποτελει το impreza που ειναι και στην φωτο οπου το 15αρι δεν χρειαζεται την τετρακινηση αλλα την εχει μονο και μονο για το ονομα της εταιριας ενω το sti την χρειαζεται γιατι εκει πλεον μετραει ποσο γρηγορα θα ξεκινησεις στο φαναρι...
Ωραίο ερώτημα. Η απάντηση μου είναι όχι.Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα τη θεωρούσα χρήσιμη.Πχ αν κάποιος μένει σε ορεινή περιοχή με συχνές χιονοπτώσεις-και πάλι δεν είναι απαραίτητη,ένα εμπροσθοκίνητο με χιονολάστιχα πάει σχεδόν εξίσου καλά-και σε περιπτώσεις πολύ δυνατών σπορ αυτοκινήτων,είτε απόγονων του WRC (Ιmpreza Sti,EVO) είτε υπεραυτοκινήτων (όπου κ η πίσω κίνηση κάνει μια χαρά τη δουλειά της-βλ Ferrari).Απο κει και πέρα θα τη χαρακτήριζα περιττή στα μη SUV οχήματα.Πρόκειται καθαρά μα καθαρά για ένα απότοκο του μάρκετινγκ.Κατα το μάρκετινγκ 4κίνηση=ασφάλεια/εκτός δρόμου κίνηση-ανεξαρτησία-περιπέτεια κλπ.Κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν την ιστορία τους για να τη προωθήσουν(Αudi,Subaru),σε άλλες περιπτώσεις (αμερικανική αγορά κυρίως) υποτίθεται ότι είναι ζήτημα ασφάλειας (σε μια έρευνα εκεί,αρκετοί κάτοχοι 4κίνητων δήλωσαν ότι τα αγόρασαν για να μη σπινιάρει το αυτοκίνητο όταν πέφτουν τα φύλλα στο δρόμο το φθινόπωρο άκουσον άκουσον).Περιττό βάρος,περιττές απώλειες,περιττή συντήρηση.Ακόμα και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των 2κίνητων (τα κρατήματα δηλαδή) έχει σχεδόν εξαλειφθεί με τη ραγδαία εξέλιξη των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.Είναι κ οι πρόσφατες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί απο τη Ford τη Renault και άλλες εταιρείες όπου με μηχανικό τρόπο περιορίζεται το σπινιάρισμα και η υποστροφή.Επομένως για μένα 4κίνηση αντίο.Εκτός αν θέλετε να πάρετε τα βουνά κ τα λαγκάδια.