• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Αν «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά», ποιό παλιό θα ήθελες σήμερα;

2.978 Επισκέψεις στο άρθρο (13/9/2021)

Τα παλιά αυτοκίνητα είχαν στιλ, είχαν χαρακτήρα, ή άντεχαν τα πάντα. Ή και όλα μαζί. Εσένα ποιό παλιό αυτοκίνητο σου άφησε την εντύπωση πως σήμερα δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά;

Μια Citroen GSA ή ακόμη και μία ZX αντί για το C4; Ένα Renault 21 αντί για το Megane; Ποιό αυτοκίνητο νομίζεις πως δεν φτιάχνουν όπως παλιά;

Η νοσταλγία περιλαμβάνει και την επιλεκτική μνήμη. Αυτή που μας κάνει να θυμόμαστε μόνο τα θετικά, όλα αυτά που θέλαμε, μας άρεσαν και ονειρευόμασταν. Και έτσι τα παλιά αυτοκίνητα είναι για πολλούς καλύτερα από τα σημερινά, παρότι σήμερα καίνε λιγότερα, πάνε καλύτερα, στρίβουν πάντα και σώζουν εμάς αν τρακάρουμε, και το περιβάλλον όταν κινούνται.

Όμως μερικά πράγματα παραμένουν νοσταλγικά και έτσι κάποια αυτοκίνητα τα θυμόμαστε και τα αναπολούμε. Ένα παλιό Tipo αντί για ένα καινούργιο, ένα Escort αντί για ένα καινούργιο Focus.

Υπάρχει όμως λογική; Για πολλούς τα παλιά αυτοκίνητα πάλιωναν καλύτερα. Ίσως γιατί τα είδαμε να παλιώνουν και μας φαίνονται «μια χαρά». Ίσως γιατί ήταν πιο απλά και δεν είχαν ένα σωρό συσηματα να χαλάσουν. Ίσως ακόμη γιατί τα γυάλινα φώτα τους δεν θάμπωναν μετά από 12 καλοκαίρια, ή ίσως γιατί όταν ξεκίνησαν να παράγονται, τα πράγματα ήταν πιο «ρόδινα» για τους κατασκευαστές τους.

Λογικό λοιπόν να λέμε, «που νά'χαμε μία 155» που με τον 1,8 και τα 140 άλογα κόστιζε όσο ένα VW και όχι όσο μία Mercedes που κοστίζει η Giulia σήμερα. Ή ένα Passat B5, που ήταν περισσότερο Audi και λιγότερο Golf, όπως είναι σήμερα, και ας είναι το σημερινό Passat σε άλλη πίστα από οποιοδήποτε άλλο πριν από αυτό.

Στις «καλές εποχές» της η Volvo μας έδωσε το ιδιαίτερο C30 που κάποιοι αναπολούν σήμερα, όμως η Volvo περνάει μια κάπως περίεργη εποχή λόγω της εμπλοκής της με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, συν του ότι δεν είναι για τα πορτοφόλια όλων. Όχι ότι ήταν το C30 στην εποχή του.

Και η λίστα έχει πολλά. Δες το Swift για παράδειγμα, που ακόμη η πρώτη του γενιά κυκλοφορεί όσο και η πιο πρόσφατη, με αρκετούς να θεωρούν την πρώτη και την καλύτερη.

Εσύ ποιό μοντέλο λες πως «δεν το φτιάχνουν όπως παλιά»; Και τι είναι αυτό που είχε που δεν έχει το σημερινό; Είναι η αντοχή του; Η σχεδίασή του; Η τοποθέτησή του στην αγορά ή η τιμή του; Και είσαι σίγουρος πως τα θυμάσαι όπως ήταν, ή μήπως τα έχεις «στρογγυλέψει» λίγο;

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »