• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
4 φωτογραφίες »

Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να κάνουμε ένα ήρεμο και άνετο ταξίδι.

Είσαι έτοιμος για τις καλοκαιρινές διακοπές;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/8/2020

Δες τώρα τι πρέπει να κάνεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, για να έχεις ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι και να αποφύγεις την πιθανή γκρίνια από τους υπόλοιπους επιβάτες.

O καλός καιρός και ο ήλιος που –ευτυχώς- δε λέει να μας αφήσει, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για μια απόδραση από τα αστικά κέντρα. Και μάλιστα καθώς πολλοί από εσάς ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές διακοπές, καλό θα είναι να κάνετε τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε η διαδρομή σας να είναι ευχάριστη και ασφαλής.

Καθαρισμός τζαμιών
Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα που πρέπει να είναι ιδιαίτερα καθαρά, ώστε να πραγματοποιήσουμε ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι είναι τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου μας. Οι κακές καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με ένα βρώμικο παρμπρίζ ή λερωμένα παράθυρα, μπορεί να καταστεί παράγοντας άκρως κουραστικός και επικίνδυνος, διότι μειώνονται κατά πολύ τα επίπεδα ορατότητας του οδηγού. Καλό λοιπόν είναι πριν ξεκινήσουμε να καθαρίσουμε με κάποιο καθαριστικό τζαμιών όλα τα κρύσταλλα από την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πλευρά. Επίσης, θα πρέπει οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ώστε να είναι αποδοτικοί, αλλά και να υπάρχει το απαραίτητο υγρό στο δοχείο του πλυστικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια μία πιθανή βροχόπτωση.

Ρύθμιση καθρεφτών
Οι εξωτερικοί καθρέφτες επιτρέπουν τον έλεγχο του χώρου αριστερά και δεξιά του αμαξώματος. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ρυθμίζονται σωστά και να καθαρίζονται πριν το ταξίδι, έτσι ώστε να αποδίδουν σε όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους. Επίσης είναι καλό να έχει στο μυαλό του πάντοτε ο οδηγός ότι οι εξωτερικοί καθρέφτες δείχνουν τα αντικείμενα πιο μακριά από ό,τι βρίσκονται στην πραγματικότητα. Ο κεντρικός καθρέφτης θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, ώστε να ελέγχεται με τη μικρότερη κίνηση του κεφαλιού. Καλό λοιπόν είναι ο οδηγός να «κεντράρει» το πλαίσιο του πίσω παρμπρίζ και όχι την εταζέρα ή την οροφή, για να βλέπει κάποιο νεκρό σημείο. Επίσης στην εταζέρα δε θα πρέπει να τοποθετούμε κάποιο προσωπικό μας αντικείμενο, διότι μειώνουμε την ορατότητά μας αλλά και διακινδυνεύουμε τη σωματική μας ακεραιότητα σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.

Ρύθμιση θέσης οδήγησης
Ακόμη ένα σημαντικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την άνεση του οδηγού αλλά και την ασφάλεια των επιβατών, είναι η λανθασμένη ρύθμιση της θέσης οδήγησης. Έτσι, αφού μπείτε μέσα στο αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι η πλάτη και το προσκέφαλο είναι στη σωστή θέση. Ελέγξτε επίσης το ύψος του τιμονιού. Τα χέρια σας θα πρέπει να σχηματίζουν σχεδόν ορθή γωνία στο εσωτερικό του αγκώνα, η πλάτη να βρίσκεται σχεδόν σε κάθετη θέση, ενώ τα πόδια σας να μη χρειάζεται να είναι τεντωμένα, ώστε να πατάτε με άνεση τα πεντάλ. Επίσης, για επιπλέον άνεση, καλό είναι τα πόδια σας να εφάπτονται με το κάθισμα. 

Μουσική και διάφοροι θόρυβοι
Κάτι που θα βοηθήσει αρκετά τον οδηγό είναι η μουσική, πάντοτε σε λογικά επίπεδα έντασης. Καλό λοιπόν είναι να ετοιμάσει πριν από κάποιο μεγάλο ταξίδι μια λιστά με την αγαπημένη του μουσική, διότι σε διαδρομές μακριά από διάφορες πόλεις, πιθανότατα να μην υπάρχει σήμα από κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό. Κάτι που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση μέσα στην πόλη, είναι το κλείσιμο των παραθύρων, ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι διάφοροι θόρυβοι που δημιουργούνται σε πολυσύχναστες κατοικημένες περιοχές.