Εσύ τι μάρκα θα αγοράσεις το δικό σου 208; Peugeot, Opel ή.. Lancia;

Εσύ τι μάρκα θα αγοράσεις το δικό σου 208; Peugeot, Opel ή.. Lancia;

7.274 Επισκέψεις στο άρθρο (4/2/2024)

- Η Stellantis κάνει αυτό που έκανε κάποτε η VW με Polo, Ibiza, Fabia
- Το μικρό της Peugeot έχει γίνει η βάση για τρία μοντέλα, 208, Corsa & τώρα την Ypsilon
- Peugeot 208 & Opel Corsa μοιράζονται όλα τα μηχανικά αλλά δεν μοιάζουν εμφανισιακά
- Η νέα Lancia Ypsilon είναι το τρίτο μοντέλο της σειράς

Η Stellantis κάνει αυτό που έκανε κάποτε η VW με Polo, Ibiza, Fabia

O όμιλος Stellantis είναι πλέον ο «μάστορας» της μικρής κατηγορίας και όλα ξεκινάνε με το Peugeot 208. Όπως και η VW παλιότερα, η κοινή πλατφόρμα δίνει ζωή σε τρία μοντέλα, όμως ποιο είναι για σένα το καλύτερο;
 
Ποιός θυμάται τις εποχές που η VW είχε το Polo, η Seat το Ibiza και η Skoda το Fabia και όλα βασικά ήταν τα ίδια αυτοκίνητα από κάτω από τα «ρούχα» της κάθε μάρκας; Η πρωτοκαθεδρία της VW έκανε τον κύκλο της, με κάθε ένα από αυτά τα μοντέλα να βρίσκεται για διαφορετικούς λόγους στο τέλος της σταδιοδρομίας του, κυρίως λόγω ηλεκτροκίνησης. Όμως η Stellantis επιμένει, και τώρα φαίνεται πως είναι η σειρά της.
 

Το μικρό της Peugeot έχει γίνει η βάση για τρία μοντέλα, 208, Corsa & τώρα την Ypsilon

Ξεκινώντας από το 208, η Stellantis έφτιαξε όχι ένα μοντέλο αλλά μία πλατφόρμα πάνω στην οποία έχτισε άλλα δύο μικρά. Πρώτα το Opel Corsa, και τώρα το νέο Lancia Ypsilon. Και αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να δούμε και ένα Fiat Punto. Και αυτά είναι μόνο η μικρή κατηγορία, αφού στα ίδια μηχανικά βασίζεται και μια σειρά B-SUV, όπως το 2008 και το Mokka, αλλά και το νέο Jeep Avenger.
 

Peugeot 208 & Opel Corsa μοιράζονται όλα τα μηχανικά αλλά δεν μοιάζουν εμφανισιακά

Στα μικρά μοντέλα το 208 και το Corsa έχουν μεγάλο ποσοστό κοινών μερών. Ότι είναι κάτω από τη λαμαρίνα είναι ίδιο, και φυσικά το πάτωμα, με τις διαφορές να είναι στο αμάξωμα, το σαλόνι και το στήσιμο. Έχει κάνει η Stellantis καλύτερη δουλειά από τον όμιλο VW για να διατηρήσει τα μοντέλα της διαφορετικά, παρά τις ομοιότητές τους; Σίγουρα το μικρό Opel και το 208 δεν μπερδεύονται στο δρόμο, ενώ και η μεγάλη διαφορά στην κουλτούρα των δύο κατασκευαστών βοηθάει να τα διαχωρίζει κανείς και στην πράξη.
 

Η νέα Lancia Ypsilon είναι το τρίτο μοντέλο της σειράς

Σε ότι αφορά τον τρίτο παίκτη της κατηγορίας, την Lancia Ypsilon, από τις πρώτες ανεπίσημες φωτογραφίες φαίνεται πως σχεδιαστικά και πάλι δεν θα υπάρχει τίποτα που να παραπέμπει στα άλλα δύο αυτοκίνητα. Με δεδομένο ότι η Lancia θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρική, η νέα Ypsilon θα κρατήσει μια ακόμη απόσταση, παρότι τόσο το 208 όσο και το Corsa προσφέρονται (και μοσχοπουλάνε) ήδη ως αμιγώς ηλεκτρικά, με τα ίδια ακριβώς μηχανικά που θα έχει και η Lancia.
 
Εσύ όμως ποια εκδοχή του μικρού της Stellantis θέλεις; Και τα τρία μοντέλα έχουν έντονο χαρακτήρα, το καθένα με τη μάρκα του. Είναι η Ypsilon η πιο όμορφη; Και αν έπαιρνες ηλεκτρικό, θα την προτιμούσες; Ή θα κοιτάξεις βασικά την τιμή; Τι λες; 
 

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
skoda