• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Ευρωπαϊκά ηλεκτρικά με κινέζικες μπαταρίες

Διαβάστηκε από 6359 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/5/2019
 

Πως σας ακούγεται ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον με Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα με κινέζικες μπαταρίες;

Μπορεί οι κινεζικές μάρκες να μην έφτασαν ποτέ στην Ευρώπη, όμως φαίνεται πως η κινεζική βιομηχανία θα πατήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους, μπαίνοντας από την πίσω πόρτα: την ηλεκτροκίνηση. Γιατί τα αυτοκίνητα μπορεί να είναι Ευρωπαϊκά, οι μπαταρίες όμως όχι. Τι λέτε;

Μπορεί μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να έχει συνδέσει το «Made in China» με φτηνά, φτηνιάρικα, ή ακόμη και επικίνδυνα προϊόντα. Δεδομένου βέβαια ότι σχεδόν τα πάντα παράγονται στην Κίνα, αυτή η γενίκευση είναι μάλλον άδικη.

Στο θέμα του αυτοκινήτου η Κίνα τελικά έμεινε εκτός Ευρώπης, όμως φαίνεται ότι ο ρόλος της στην ηλεκτροκίνηση θα είναι κυριολεκτικά καταλυτικός. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έριχναν χρήμα, με σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις, ώστε να μεταφέρουν τεχνογνωσία και παραγωγή μπαταρίας στην Ευρώπη. Μάρκες όπως η Mercedes παράτησαν τα σχέδιά τους για παραγωγή μπαταριών στην Γερμανία το 2015, και έκλεισαν τις πειραματικές τους μονάδες.

Η κοινή παραδοχή σήμερα είναι πως είναι ασύμφορη παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη. Κυρίως λόγω της έλλειψης πρώτων υλών που θα πρέπει να εισάγονται από όλο τον πλανήτη, αλλά και την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στη Γερμανία υπάρχει ακόμη πίεση από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί μια τέτοια βιομηχανία, με χλιαρό όμως ενδιαφέρον.

Με την μπαταρία να αποτελεί το κύριο συστατικό επιτυχίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η πίεση για την αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι μεγάλη αφού θα υπάρχει μεγάλη εξάρτηση σε τρίτους προμηθευτές από την Ασία και κυρίως την Κίνα. Αυτοί ο προμηθευτές θα έχουν την δύναμη να καθορίζουν τις τιμές αλλά και το ποια μάρκα φέρνει στην αγορά πρώτη κάθε νέα τεχνολογία.

Και η κούρσα αυτή κρύβει και τους κινδύνους της. Ειδικά με την ζήτηση να είναι έντονη, και την βιομηχανία μπαταρίας πέρα από τον εξονυχιστικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν φόβοι για κρούσματα χρήσης τεχνολογίας ή εφαρμογών της χωρίς αρκετές δοκιμές ασφαλείας. Ήδη κρούσματα επικίνδυνων μπαταριών έχουμε δει στην βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας που επίσης έχει πλήρη εξάρτηση από την κινεζική παραγωγή.

Τι λέτε λοιπόν; Είστε έτοιμοι για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα με κινεζικές μπαταρίες; Αν τις εμπιστεύονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, έχετε λόγο να τις φοβάστε εσείς; Τι λέτε;

Τα μικρά με τον μικρότερο κύκλο στροφής

Τι κάνεις όταν τρακάρεις & τι όχι;

Χρειάζονται τελικά τα χημικά πρόσθετα;

Τι ξέρεις για το ABS;

Η κίνηση στους δρόμους

Aνανεωμένα Audi RS 5 Coupe & RS 5 Sportback

Nέο Suzuki Swift Extreme Concept

Πιστή στις παραδόσεις η νέα Mercedes S-Class

Δοκιμή: Νέο Renault Clio

Δύο υβριδικά Audi Q7 με έως 465 PS

Hyundai Tucson Vs Peugeot 3008 Vs VW Tiguan

Η «μαυροφορούσα» έκδοση του Velar

Η Νο.1 χώρα σε πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ευρώπη

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Διαβάστε live 30 δοκιμές

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

SEAT: Μοντέλα φυσικού αερίου που καίνε 3,5€/100 χλμ.

NISSAN: X-Trail με φουλ χώρους & καλή τιμή

RENAULT: All-new Renault CLIO. The best Clio ever! Ανακαλύψτε το...

MITSUBISHI: Οδήγησε τα όλα & αγόρασε από 10.240€

RENAULT: Δωρεάν Χειμερινός Έλεγχος

Δες: Τα ελαστικά της Γιουβέντους !

Σφακιανάκης επιλογές: 1.000€ επιδότηση ανταλλαγής

περισσότερα »