Γιατί τα ασθενοφόρα έχουν γραμμένο ανάποδα το όνομά τους;
2 Φωτογραφίες »

Γιατί τα ασθενοφόρα έχουν γραμμένο ανάποδα το όνομά τους;

18.877 Επισκέψεις στο άρθρο (22/1/2024)

- Τα ασθενοφόρα γράφουν ανάποδα το όνομά τους ΜΟΝΟ στην εμπρός μάσκα
- Δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος!
- Πώς οδηγώ αν έχω ασθενοφόρο πίσω μου;
- Πότε φλερτάρω με 150 ευρώ πρόστιμο;

Είναι γραμμένο μόνο στη μάσκα και ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις γιατί!

Όλοι μας έχουμε σκεφτεί το ίδιο πράγμα. Γιατί τα ασθενοφόρα γράφουν στο εμπρός μέρος το όνομά τους ανάποδα; Δεν γίνεται να πρόκειται για λάθος, καθώς είναι το ίδιο γραμμένο σε όλα τα ασθενοφόρα. Οπότε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Πιο συγκεκριμένα, στη μάσκα των ασθενοφόρων, είναι γραμμένη η λέξη «AMBULANCE» (ασθενοφόρο στα αγγλικά) ανάποδα, δηλαδή «ECNALUBMA» και μάλιστα τα γράμματα εκτός από ανάποδη σειρά, είναι και τα ίδια γραμμένα ανάποδα («κοιτούν» προς τα αριστερά). Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β., αλλά και για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, είτε το όνομά τους είναι γραμμένο στα αγγλικά, είτε στα ελληνικά.

Η απλή εξήγηση που θα έπρεπε να γνωρίζεις

Η λέξη AMBULANCE ή ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ λοιπόν είναι γραμμένη ανάποδα ώστε όταν αντικατοπτρίζεται στους καθρέπτες των αυτοκινήτων, να διαβάζεται σωστά από τους οδηγούς. Όπως γνωρίζουμε, το είδωλο στον καθρέπτη εμφανίζεται ανάποδα (το αριστερά-δεξιά), οπότε αν γραφόταν κανονικά στη μάσκα του ασθενοφόρου, τότε στους καθρέπτες θα φαινόταν ανάποδα.


Σκεφτείτε ότι η «ανάποδη επιγραφή» λειτουργεί σαν ένα έξτρα μέσο αναγνώρισης και ειδοποίησης των γύρω οδηγών για την ύπαρξη του ασθενοφόρου, καθώς η σειρήνα μπορεί λόγο ηχορύπανσης, κλειστών παραθύρων ή δυνατής έντασης του ραδιοφώνου, να μην ακούγεται από μακρινή απόσταση.


Έτσι φαίνεται από τους καθρέπτες του αυτοκινήτου σου το «ακαταλαβίστικο ECNALUBMA»!
2 Φωτογραφίες »

Έτσι φαίνεται από τους καθρέπτες του αυτοκινήτου σου το «ακαταλαβίστικο ECNALUBMA»!

Τι κάνω αν βρεθώ με ασθενοφόρο πίσω μου;

Σύμφωνα με το Αρθρο 44 του Κ.Ο.Κ., «Αυτοί που χρησιμοποιούν την οδό, όταν ειδοποιούνται με τις συσκευές ηχητικής ή φωτεινής προειδοποίησης, ότι πλησιάζει όχημα άμεσης ανάγκης ή όχημα της τεχνικής επιτήρησης των φορέων λειτουργίας και συντήρησης των οδών ή όχημα με το οποίο μεταφέρονται πρόσωπα που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας, υποχρεούνται να αφήνουν χώρο, κινούμενοι προς τα δεξιά της οδού, για να διέλθει το όχημα αυτό και σε περίπτωση ανάγκης, να σταματούν».

Επίσης, «Αν οι οδηγοί κινούνται στο οδόστρωμα με περισσότερες από δύο λωρίδες κυκλοφορίας κατά κατεύθυνση υποχρεούνται, αν χρησιμοποιούν τη λωρίδα που ορίζεται με κατάλληλη διαγράμμιση ως λωρίδα άμεσης ανάγκης, να την εγκαταλείψουν αμέσως κινούμενοι στις παραπλεύρως λωρίδες. Αυτοί που κινούνται στις παρακείμενες λωρίδες υποχρεούνται να παρέχουν προτεραιότητα στους εισερχόμενους. Απαγορεύεται στους οδηγούς οχημάτων να ακολουθούν από κοντά τα οχήματα άμεσης ανάγκης, όταν κινούνται για εκτέλεση επείγουσας αποστολής.»

Κοινώς, όταν ακούμε ασθενοφόρο πρέπει να κάνουμε δεξιά (και αν χρειαστεί να σταματήσουμε) για να αφήσουμε χώρο στο ασθενοφόρο να περάσει, ενώ αν βρισκόμαστε στη ΛΕΑ (που έτσι και αλλιώς απαγορεύεται) πρέπει άμεσα να μπούμε αριστερά σε κανονική λωρίδα, και οι υπόλοιποι οδηγοί υποχρεούνται να μας δώσουν προτεραιότητα. Τέλος, απαγορεύεται και να ακολουθούμε το ασθενοφόρο από πίσω για να γλιτώσουμε την κίνηση. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω, το πρόστιμο είναι 150 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο πρόστιμο ισχύει και για όσους κυκλοφορούν με φάρους και σειρήνες, προσποιούμενοι οχήματα έκτακτης ανάγκης (περιπολικά, οχήματα της ασφάλειας, ασθενοφόρα κλπ.)!

Hyundai
vw