Στον πρόβολο, και το EV5 υιοθετεί την digital σχεδίαση της γνωστή μάσκας, που η Kia ονομάζει «μύτη της τίγρης».
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Στον πρόβολο, και το EV5 υιοθετεί την digital σχεδίαση της γνωστή μάσκας, που η Kia ονομάζει «μύτη της τίγρης».

Kia EV5: Το μεσαίο... EV9!

54.430 Επισκέψεις στο άρθρο

To νέο EV5 είναι ένα ηλεκτρικό SUV που με μήκος 4.615 χιλιοστά τοποθετείται ανάμεσα στα μικρομεσαία οικογενειακά SUV και στη μεσαία κατηγορία και αποτελεί ουσιαστικά το μεσαίο «αδελφάκι» της τριάδας EV3, EV5 και EV9. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Kia, το EV5 θα προσφερθεί αρχικά στην Κίνα, ενώ αργότερα θα κυκλοφορήσει και στις υπόλοιπες παγκόσμιες αγορές. Στα σκαριά, βρίσκεται και μια υψηλών επιδόσεων GT.


Οι D-Pillars αναδεικνύουν την φιλική προς την οικογένεια πρακτικότητα του EV5.
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Οι D-Pillars αναδεικνύουν την φιλική προς την οικογένεια πρακτικότητα του EV5.

Ένα EV9 αλλά μικρότερο

Η σχεδίαση του νέου EV5 μαρτυρά αμέσως την στενή σχέση που έχει το αυτοκίνητο με το μεγαλύτερο EV9, αφού γίνεται αμέσως αντιληπτό πως έχει πάρει δάνειο την boxy σιλουέτα του, τους μεγάλους του θόλους με την απαραίτητη πλαστική προστασία και τις μοναδικές ζάντες του. Στον πρόβολο, και το EV5 υιοθετεί την digital σχεδίαση της γνωστή μάσκας, που η Kia ονομάζει «μύτη της τίγρης», ενώ πιο πίσω βλέπουμε τις γνωστές σχεδιαστές γραμμές που έχουν «φορέσει» όλα τα ηλεκτρικά SUV της Kia.

Highlight του αυτοκινήτου σύμφωνα με την Kia είναι οι D-Pillars, καθώς αυτές αναδεικνύουν την φιλική προς την οικογένεια πρακτικότητα του EV5 δίνοντας έμφαση στον διαθέσιμο χώρο στο πίσω κάθισμα και το πορτ-μπαγκάζ. Η πίσω αεροτομή λέγεται ότι ενισχύει την αεροδυναμική απόδοση του EV5 και «αναδεικνύει το EV5 ως ένα πρωτοποριακό ηλεκτρικό όχημα».

Hi-tech με δύο οθόνες 12,3 ιντσών

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί γύρω από την ιδέα ότι «τα νοικοκυριά της νέας χιλιετίας θεωρούν πλέον το εσωτερικό του αυτοκινήτου, όχι απλώς ως ένα μέρος για να καθίσουν με ασφάλεια και άνεση όταν ταξιδεύουν από το Α σημείο στο Β, αλλά ως ένα επιπλέον «δωμάτιο» για να ζήσουν τη ζωή τους». Το ταμπλό, το τιμόνι και το σύστημα infotainment φαίνεται να μεταφέρονται σε μεγάλο βαθμό ίδια από το EV9. Πίσω από το τιμόνι υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών, δίπλα υπάρχει μια οθόνη ίδιου μεγέθους για την υποστήριξη του συστήματος infotainment, ενώ βλέπουμε και αρκετά παραδοσιακά μπουτόν για τις βασικές λειτουργίες. Όπως και με άλλα νέα μοντέλα της Kia, το EV5 θα διατηρείται «φρέσκο» μετά την κυκλοφορία του μέσω over-the-air ενημερώσεων.

Ένα ή δύο μοτέρ έως 313 ίππους

Στην Κίνα, το Standard μοντέλο θα έχει μια μπαταρία 64 kWh σε συνδυασμό με έναν κινητήρα απόδοσης 218 ίππων και αυτονομία 530 χιλιόμετρα. Το μοντέλο Standard για τις παγκόσμιες αγορές θα διαθέτει μικρότερη μπαταρία 58 kWh, αλλά θα έχει επίσης τον ίδιο κινητήρα (218 άλογα), που θα κινεί τους μπροστινούς τροχούς.
 
Ο ίδιος ηλεκτροκινητήρας θα βρίσκεται και στα μοντέλα Long-Range, τόσο της Κίνας όσο και των υπόλοιπων αγορών. Όμως στην Κίνα θα συνοδεύεται από μπαταρία 88 kWh για αυτονομία 720 χιλιομέτρων, ενώ στις άλλες αγορές με μπαταρία 81 kWh, χωρίς να γίνει γνωστή η αυτονομία που θα παρέχει.
 
Στην έκδοση Long Range AWD, το EV5 θα προσθέσει έναν δεύτερο κινητήρα 95 ίππων, που θα τροφοδοτεί τον πίσω άξονα και φυσικά θα προσφέρει τετρακίνηση. Η συνδυαστική ισχύ στα κινεζικά μοντέλα θα είναι 313 ίπποι, ενώ για τις άλλες αγορές η ιπποδύναμη θα μειώνεται στα 306 άλογα. Η Kia αναφέρει επίσης ότι το EV5 που κατασκευάζεται στην Κίνα θα έχει τη δυνατότητα γρήγορης φόρτισης DC από 30 έως 80 τοις εκατό σε 27 λεπτά. Όλα τα EV5 θα διαθέτουν αντλία θερμότητας όπως βρίσκεται στο EV6, ενώ η λεγόμενη οδήγηση με ένα πεντάλ μπορεί να επιτευχθεί με το σύστημα i-Pedal της Kia.

Σελίδα 1Η ηλεκτρική γκάμα της Kia: Από το Niro έως το επιβλητικό EV9
Σελίδα 2Kia Niro: Το SUV με τα 600 χλμ. αυτονομία στην πόλη
Σελίδα 3Kia Concept EV3: Το μικρότερο ηλεκτρικό SUV έρχεται το 2024
Σελίδα 4Kia Concept EV4: Το νέο ηλεκτρικό σεντάν που έρχεται το 2025
Σελίδα 5Kia EV5: Το μεσαίο... EV9!
Σελίδα 6Kia EV6: Εντυπωσιακό και Αυτοκίνητο της Χρονιάς του 2022
Σελίδα 7Kia EV9: Η ηλεκτρική ναυαρχίδα των 5 μέτρων
SEAT TESTIMONIAL 1
test center