Και όμως το VW Golf δεν «βαφτίστηκε» από το γνωστό άθλημα!

Και όμως το VW Golf δεν «βαφτίστηκε» από το γνωστό άθλημα!

3.780 Επισκέψεις στο άρθρο (2/12/2023)

- Το όνομά του προέρχεται από έναν άνεμο και όχι από το γκολφ
- Το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα Polο & Scirocco
- «Φυσάνε» και τα μεγαλύτερα Jetta, Passat & Bora
- Παρόλα αυτά έχει δύο στοιχεία στην καμπίνα εμπνευσμένα από το γκολφ

Το όνομά του προέρχεται από έναν άνεμο και όχι από το γκολφ

Όλοι λίγο πολύ από παιδιά θεωρούσαμε πως το γερμανικό best-seller της Volkswagen και το μοντέλο της φίρμας με τα περισσότερα χρόνια παραγωγής αυτή τη στιγμή, πήρε το όνομά του από το ομώνυμο άθλημα, όμως αυτό δεν ισχύει.

Η ονομασία Golf προέρχεται από έναν από τους πιο γνωστούς γεωγραφικούς ανέμους, τον Gulf Stream. Πρόκειται για ζεστά ρεύματα ανέμου που προέρχονται από τον κόλπο (gulf) του Μεξικού, με κατεύθυνση προς τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα Polο & Scirocco

Και δεν είναι μόνο το μικρομεσαίο της VW που πήρε το όνομά του από κάποιον άνεμο. Το ίδιο ισχύει και για το μικρότερο αδερφάκι του, το Polo, που πήρε το όνομά του από τους βόρειους παγωμένους (πολικούς) ανέμους. Το πιο σπορτίφ VW Scirocco που πριν μερικά χρόνια ολοκλήρωσε την παραγωγή του, πήρε το όνομά του από τον άνεμο σιρόκο ή σορόκο, του νοτιά που πνέει στην μεσόγειο ξεκινώντας από την βόρεια Αφρική.

Τα μεγαλύτερα Jetta, Passat & Bora

Το Passat πήρε το όνομά του από τους «passatwinde» (trade winds ή αληγείς ανέμους), ανατολικοί άνεμοι μέτριας έντασης που πνέουν όλο το χρόνο και που «λέγεται» πως τους έφεραν τα εμπορικά ιστιοφόρα στη νότια Αμερική τρεις αιώνες πριν.

To Jetta από την πλευρά του πήρε το όνομά του από τους αεροχείμαρρους (Jetstream), ισχυροί άνεμοι που εντοπίζονται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ τέλος το Bora είχε το όνομα ενός εκ των δύο βαλκανικών ανέμων.

Παρόλα αυτά έχει δύο στοιχεία στην καμπίνα εμπνευσμένα από το γκολφ

Επιστρέφοντας στο VW Golf, υπάρχουν δύο αρκετά οξύμωρα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του μοντέλου, που παρότι δεν πήρε το όνομά του από το γνωστό άθλημα, φέρνουν ξεκάθαρα σε αυτό.

Πρώτο χαρακτηριστικό ο λεβιές ταχυτήτων, που στις κορυφαίες GTI εκδόσεις του μοντέλου, είχε σχήμα μπάλας του γκολφ. Σα να μην έφτανε αυτό, από το άθλημα του γκολφ είναι εμπνευσμένο και το καρό ύφασμα που επίσης ξεχωρίζει στις κορυφαίες GTI εκδόσεις. Υπεύθυνος αυτών τον ιδιαίτερων λεπτομερειών είναι ο Gunhild Liljequist, μέλος της ομάδας σχεδίασης της VW πίσω στα 80s. Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν μια αυθόρμητη ιδέα που την εξέφρασε δυνατά και είχε αποδοχή από την υπόλοιπη ομάδα, γράφοντας τελικά ιστορία!

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
fiat