Clio old και new: Το υπάρχον Renault Clio (αριστερά) αυτή τη στιγμή προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, ειδικά στην κορυφαία του έκδοση Dynamic καθώς από το φθινόπωρο αναμένεται να λανσαριστεί η νέα του γενιά (δεξιά).

Καινούριο ή Run Out μοντέλο σε τιμή χώμα;

8.362 Επισκέψεις στο άρθρο (28/10/2019)

Θα αγόραζες το καινούριο μοντέλο που έρχεται σε λίγους μήνες ή θα προτιμούσες να αγοράσεις τώρα αυτό που θα αντικατασταθεί και έχει πέσει πολύ η τιμή του;

Ο Value For Money παράγοντας είναι αρκετά σημαντικός στην επιλογή ενός νέου αυτοκινήτου και οι «νόμοι της αγοράς» ανοίγουν ένα μικρό παραθυράκι προσφέροντας σε ειδικές περιστάσεις αρκετά μειωμένες τιμές για τα προσφερόμενα μοντέλα.
 
Μια από αυτές τις περιστάσεις λοιπόν, είναι όταν αναμένεται να αλλάξει η γενιά του μοντέλου. Οι εταιρείες μειώνουν την τιμή στο απερχόμενο μοντέλο ή run out Αγγλιστί, ή εναλλακτικά προσφέρουν τις πλούσιες εκδόσεις σε τιμές βασικής προκειμένου να εξακολουθεί να είναι ελκυστικό προς το αγοραστικό κοινό.
 
Διαφορετικά αν είναι να πληρώσεις τα ίδια χρήματα γιατί να μην περιμένεις λίγους μήνες να αγοράσεις το καινούριο μοντέλο και να πάρεις το παλιό;
 
Φυσικά σε κάθε περίπτωση κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Στο οικονομικό σκέλος ναι μεν ψωνίζεις πιο φτηνά αν επιλέξεις ένα run out μοντέλο, ωστόσο όταν φτάσει η στιγμή να αλλάξεις αυτοκίνητο και να το πουλήσεις, θα πιάσει χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με αυτό της επόμενης γενιάς, ακόμα και αν είναι μοντέλα ίδιου έτους. Για παράδειγμα, αν αγοράσεις τώρα ένα Renault Clio ή ένα Opel Corsa, που από το φθινόπωρο  θα πωλείται η νέα τους γενιά και θελήσεις να το πουλήσεις το 2024, θα πιάσουν λιγότερα χρήματα από ένα άλλο της ίδιας χρονιάς, που όμως είναι η επόμενη γενιά.
 
Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Όσο καιρό θα συμβιώνεις με το αυτοκίνητό σου, δεν θα απολαμβάνεις όλα αυτά τα νέα στοιχεία που έφερε η νέα γενιά. Γιατί αν υποθέσουμε πως ο κύκλος μιας γενιάς αυτοκινήτου είναι κοντά στα 7 χρόνια, με το απερχόμενο μοντέλο, χάνεις μια εφταετία εξέλιξης.
 
Εξέλιξη που σημαίνει αποδοτικότερα και οικονομικότερα μοτέρ, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί τα ίδια μοτέρ να υπάρχουν και στις δύο γενιές. Εξέλιξη που σημαίνει νέα συστήματα άνεσης και ασφάλειας, μεγαλύτερο τεχνολογικό υπόβαθρο, up to date σχεδίαση, πιο σύγχρονα εξαρτήματα και φυσικά καλύτερη οδηγική εμπειρία. Εξάλλου αν δεν ήταν αισθητά καλύτερη η νέα γενιά, για ποιο λόγο θα έβγαινε;
 
Από την άλλη αγοράζοντας μια πλούσια έκδοση του απερχόμενου μοντέλου, θα απολαμβάνεις στοιχεία εξοπλισμού που ίσως στη νέα γενιά να μην μπορείς να επιλέξεις λόγω κόστους. Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της γενναίας έκπτωσης στο run out μοντέλο που θα επιτρέψει την αγορά ακόμα και στα πιο αδύναμα πορτοφόλια!
 
Συνεπώς το δίλημμα είναι υπαρκτό και η απόφαση εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες.
 
Τι θα επέλεγες λοιπόν, ένα πλούσιο run out μοντέλο ή τη βασική έκδοση της επόμενης γενιάς. Πόσο πιο φτηνό θα έπρεπε να ήταν το παλιό μοντέλο για να το επέλεγες έναντι του καινούριο με τα ίδια στοιχεία εξοπλισμού;

NEO TRAFIC
skoda