Επιδότηση για Καύσιμα: Έκπτωση 22 cents/λτ. στη βενζίνη, 15 λεπτά στο diesel

Επιδότηση για Καύσιμα: Έκπτωση 22 cents/λτ. στη βενζίνη, 15 λεπτά στο diesel

17.265 Επισκέψεις στο άρθρο (17/3/2022)

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ποσό για την επιδότηση στα καύσιμα (βενζίνη και diesel) σε καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις. Περίπου 40 ευρώ θα γλιτώσουν οι καταναλωτές και κοντά στα 50 ευρώ στα νησιά.

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Το νέο πάκετο στήριξης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η επιδότηση στα καύσιμα θα είναι για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, για 60 λίτρα ανά μήνα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Επιδότηση καυσίμων: Οι εκπτώσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, η επιδότηση καυσίμων αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα ως 30.000 ευρώ και η διάρκεια της θα είναι για 3 μήνες. Συνολικά, αφορά 3 εκ, φυσικά πρόσωπα που έχουν 1 αυτοκίνητο και δηλώνουν το άνω οικογενειακό εισόδημα.

Η επιδότηση για την βενζίνη θα αφορά 60 λίτρα μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο, άρα το ποσό της επιδότησης αγγίζει τα 39,6 ευρώ γι΄ αυτό το διάστημα. Το όριο μπήκε στα 60 λίτρα γιατί όπως εκτιμά το υπουργείο, η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο στη χώρα μας εκτιμάται στα 54 λίτρα καυσίμου το μήνα. Για πολίτες ωστόσο με κύρια κατοικία σε νησί η επιδότηση ανέρχεται σε 27 λεπτά το λίτρο, που ανεβάζει το ποσό της επιδότησης στα 48,6 ευρώ.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, το όφελος στην τελική τιμή ανέρχεται στα 15 λεπτά του ευρώ το λίτρο τον Απρίλιο. Αρα το συνολικό όφελος φτάνει στα 27 ευρώ για τους καταναλωτές. Τέλος, ανακοινώθηκε ενίσχυση 200 ευρώ στους ιδιοκτήτες ταξί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στα καύσιμα, ενώ όσον αφορά στους αγρότες, μηδενίζεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το diesel.

Παραδείγματα με επιδότηση για καύσιμα

  • Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,09 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,87 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.
  • Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,20 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,98 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.
  • Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,30 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε νησί και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 2,03 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.
  • Αν κάποιος βάζει diesel σε πρατήριο με τιμή 1,97 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,82 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα πετρελαίου.

Η διαδικασία για πάρεις την επιδότηση

Κάθε φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει σε πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο θα λάβει την ενίσχυση. Στο όχημα αυτό πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Φτάνοντας στο πρατήριο, ο δικαιούχος θα δείχνει την ηλεκτρονική του κάρτα (στα πρότυπα του freedom pass), ενώ όσοι δεν έχουν smartphone, το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Αυτά είναι τα μέτρα!
- Η επιδότηση στη βενζίνη θα έχει διάρκεια τρεις μήνες
- Αφορά 60 λίτρα μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο
- 0,27 λεπτά η επιδότηση στα νησιά
- 0,15 λεπτά η επιδότηση στο diesel
Συμφωνείτε με τα μέτρα αυτά; Πιστεύετε πως είναι αρκετά ή όχι;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Mercedes
moto