Eίδη λαμπτήρων

116.470 Επισκέψεις στο άρθρο (24/3/2019)
Eίδη λαμπτήρων
11 Φωτογραφίες »

Στο μεγάλο μας τεστ τα αυτοκίνητα που έλαβαν μέρος είχαν 3 διαφορετικών τύπων φώτα. Η μεγάλη πλειοψηφία εφοδιαζόταν με φώτα αλογόνου, δύο ήταν τα μοντέλα με LED σώματα (προαιρετικά ή σε επίπεδο εξοπλισμού), ενώ η Ford εφοδιάζει προαιρετικά το EcoSport με λαμπτήρες Xenon για τη μεσαία σκάλα.

Σε κάθε περίπτωση, το κιτρινωπό ή αντίθετα το λευκό χρώμα που βλέπουμε και στις εικόνες, έχει να κάνει με τη θερμοκρασία χρώματος φωτός: Είναι ένα μέτρο σύγκρισης του χρώματος της δέσμης φωτός σε σχέση με το φυσικό φως της ημέρας. Μετριέται σε Kelvin και χαρακτηρίζεται «ψυχρό λευκό» όταν πλησιάζει το φως της ημέρας (5.600Κ) και «θερμό λευκό» όταν η δέσμη κιτρινίζει.

Λαμπτήρες αλογόνου: All time classics
Είναι η επικρατέστερη επιλογή σε ένα αυτοκίνητο και προσφέρουν ικανοποιητικό φωτισμό. Αποτελούνται από ένα νήμα βολφραμίου, το εξωτερικό γυαλί κατασκευάζεται από χαλαζία για να είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες της τάξης των 600 βαθμών Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει αδρανές αέριο και ατμοί ιωδίου ή βρωμίου. Η κατασκευαστική απλότητα και η μεγάλη διάρκεια ζωής είναι τα σημεία «κλειδιά» της επιτυχίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ενώ η θερμοκρασία χρώματος αγγίζει περίπου τα 3.000Κ, γιΆ αυτό ο οδηγός αντιλαμβάνεται ένα πιο κίτρινο φωτισμό σε σχέση με τις νεότερες τεχνολογίες. 

Xenon: Η σταθερή αξία
Ένα μεγάλο ποσοστό των μοντέλων κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας εξοπλίζεται με αυτή την τεχνολογία φωτιστικών σωμάτων. Τα HID (High Intensity Discharge) ή xenon όπως συχνά τα αποκαλούμε, είναι λυχνίες που περιέχουν το ευγενές αέριο «ξένο» και τροφοδοτούνται από ένα σύστημα υψηλής τάσης της τάξης των 23.000V. Με τη βοήθεια ενός μετασχηματιστή, γνωστού και ως ballast, παράγεται στιγμιαία υψηλή τάση για την ενεργοποίηaση της ειδικής λυχνίας, ενώ στη συνέχεια η τάση μειώνεται στα 85V. Στα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων λαμπτήρων σε σχέση με τις απλές λυχνίες έγκειται η μειωμένη κατανάλωση κατά περίπου 50%, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η υψηλή θερμοκρασία φωτός που ξεπερνά τα 4300K. 

LED: Τα «premium» φωτιστικά σώματα
Μία τεχνολογία που κερδίζει όλο και περισσότερο «έδαφος» στη σύγχρονη αυτοκίνηση είναι τα LED (Light Emitting Diode) ή αλλιώς δίοδος εκπομπής φωτός. Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες που προαναφέραμε, σε αυτή την περίπτωση το φως απελευθερώνεται από μία δίοδο, όταν αυτή διαρρέεται από ρεύμα. Τα υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας σε σχέση με την τεχνολογία HID, η μεγάλη διάρκεια ζωής και η υψηλή θερμοκρασία φωτός είναι μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των LED, ενώ η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά τη λειτουργία τους είναι ένα γεγονός, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται από αυτή. 

Σελίδα 1Mega Τεστ φώτων σε 11 μικρά SUV
Σελίδα 2Κριτήρια & Πως έγινε η δοκιμή
Σελίδα 3Citroen C3 Aircross
Σελίδα 4Dacia Sandero Stepway
Σελίδα 5Ford EcoSport
Σελίδα 6Hyundai Kona
Σελίδα 7Jeep Renegade
Σελίδα 8Kia Stonic
Σελίδα 9Nissan Juke
Σελίδα 10Opel Crossland X
Σελίδα 11Peugeot 2008
Σελίδα 12Renault Captur
Σελίδα 13SEAT Arona
Σελίδα 14Eίδη λαμπτήρων
Σελίδα 15Συμπέρασμα
FORD E-TRANSIT
OPEL