
H BMW i3 αποτελεί τη νέα ηλεκτροκίνητη πρόταση της γερμανικής φίρμας στη μικρή κατηγορία.
Μήπως το αυτοκίνητο πόλης δεν είναι απλά ένα μικρό αυτοκίνητο;
6.092 Επισκέψεις στο άρθρο (21/8/2013)
Ποιο είναι το μήνυμα που μας στέλνει η BMW με το δικό της αυτοκίνητο πόλης; Μήπως το νέο i3 απλά αποτυπώνει πως το αυτοκίνητο πόλης δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα; Τι λέτε;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Τι πρέπει να μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο που κινείται στην πόλη. Φυσικά να κινείται. Αλλο; Να χωράει στο πάρκινγκ; Πόσους να μπορεί να χωρέσει μέσα; Έναν, δύο; Τρεις; Αν σταματήσουμε εδώ ποιο αυτοκίνητο σκιαγραφούμε; Το Smart. Το Toyota iQ.
Αυτά ήταν τα πρώτα δείγματα ότι το αυτοκίνητο πόλης μάλλον διαφέρει από όλα τα άλλα, ίσως όσο διαφέρουν τα δύο αυτά από όλα τα υπόλοιπα. Και μια ματιά στο Smart και το iQ αρκεί για να δει κανείς πόση διαφορά υπάρχει.
Όμως ας συνεχίσουμε: Τι άλλο πρέπει να κάνει; Να μην καίει πολύ. Ακόμη καλύτερα να μην καίει καθόλου. Μπορεί το Smart και το iQ να είναι πολύ κοντά σε τέτοιες περιγραφές στην κατανάλωσή τους, όμως η BMW πάει ένα βήμα παρακάτω. Κάνει το i3 βασικά ηλεκτρικό με μία έκδοση «αυξημένης διάρκειας» που διαθέτει και έναν κινητήρα βενζίνης (για να φορτίζει τη μπαταρία).
Τι άλλο πρέπει να κάνει; Να μη ρυπαίνει. Γιατί οι πόλεις τις Ευρώπης και προσεχώς και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα γίνουν «απαγορευμένες ζώνες» για οτιδήποτε ρυπαίνει. Αρχικά για ότι ρυπαίνει πολύ και σταδιακά όλο και λιγότερο.
Σαν αυτοκίνητο τώρα, τι άλλο χρειάζεται; Θέλει επιδόσεις; Ίσως ένα αξιοπρεπές 0-60 χλμ/ώρα και δυνατές ρεπρίζ για αλλαγή λωρίδας. Θέλει οδική συμπεριφορά; Υποτυπωδώς ασφαλή, αλλά κυρίως εύκολη. Καλή θέα για να βλέπεις τους κινδύνους αλλά και την κίνηση εμπρός, όλες τις γωνίες του αυτοκινήτου για το παρκάρισμα. Να είναι αθόρυβο, πρώτα για τον οδηγό και τους επιβάτες που περνούν ώρες μέσα, αλλά και για τους κατοίκους της πόλης που τα έχουν στα «πόδια» τους.
Από όλα αυτά, τι σχέση έχει το αυτοκίνητο πόλης με τα υπόλοιπα; Ποιες προτεραιότητες είναι που το μεταμορφώνουν από κάτι που μοιάζει με τα άλλα σε ένα Smart, iQ ή μία BMW i3; Και τελικά όταν διαλέγετε αυτοκίνητο για την πόλη, ποια χαρακτηριστικά εξετάζετε;
Μάλιστα.... Προσωπικά δε θα επέλεγα ούτε Smart, ούτε IQ. Δε μου αρέσουν καθόλου εμφανισιακά, τα θεωρώ ανασφαλή, όπως και άλλοι αναγνώστες, περιορίζονται στα δύο άτομα ή στα τέσσερα, αλλά πολύ στριμωγμένα και χωρίς καθόλου πορτ μπαγκάζ. Επίσης, τα θεωρώ πανάκριβα για αυτό που προσφέρουν. Για μένα, το αυτοκίνητο πόλης πρέπει να είναι απλά ένα μικρό αυτοκίνητο. Κανονικό, φυσιολογικό, ορθόδοξο εντός εισαγωγικών. Από κει και πέρα, πρέπει όντως να μην καίει και να μη ρυπαίνει, να έχει μικρές διαστάσεις, ώστε να χωράει να περάσει, να στρίψει και να παρκάρει στα στενά - όπως και να ελιχθεί στην κίνηση, και να έχει κάποιες επιδόσεις και κάποια Α οδική συμπεριφορά.
Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο πόλης και ιδιαίτερα Ελληνικής πόλης, με τα υπερβολικά στενά δρομάκια και την πυκνή στάθμευση, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, εκτιμώ ότι είναι τα παρακάτω: 1. Πολύ μικρό μέγεθος, δηλαδή όχι πάνω από 3 μέτρα μήκος και 1,5 μέτρα πλάτος. 2. Πολύ καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και κάθε άκρης του αμαξώματος, προκειμένου να μπορεί να παρκάρει σε πολύ μικρούς χώρους, χωρίς μικροτρακαρίσματα και γρατζουνιές. 3. Πολύ μικρή κατανάλωση καυσίμου και ακόμη καλύτερα να είναι ηλεκτροκίνητο. 4. Πολύ χαμηλή τιμή, αν είναι δυνατό κάτω από 8.000 ευρώ. 5. Ικανοποιητικές επιδόσεις, ώστε να μπορείς να κινείσαι γρήγορα και να μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τα ανοίγματα της κυκλοφορίας, για να χωθείς και ακόμη να μπορείς να προλαβαίνεις κάποια φανάρια, πριν ανάψουν κόκκινο. Τώρα αν δεν υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο που να συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω, ας βρουν τρόπο να το φτιάξουν.
Ωρες - ωρες εκνευρίζομαι οταν διαβάζω μαρκετιστικες σαχλαμαριτσες κ συγχωρεστεμε. Bλέπω αυτο το μοντέλο πολης της BMW και φαντάζομαι ποσο θα κοστίζει αρχική τιμή, μετα καποια εξτρα...κτλ
Ειναι σιγουρο οτι θα έχει κάποιες κυρίες που θα το επιλέξουν ανά τον κόσμο κ στην Ελλάδα επισης. Ισως, αν είχα το εισοδημα να το αγοραζα κ ο ιδιος σαν ...τριτο αυτοκινητο γιατι "πηξαμε" στο smart, και πρέπει να διαφέρω απο τον γειτονα, αλλα και γενικά στη γειτονιά.
Απο την αλλη, κοιταζω το νεο i10, δηλαδη ποσο "κακό" ειναι σε σχέση με αυτό της BMW? Ποσα χρήματα πια πρέπει να δωσουμε για ενα οχημα, που σιγουρα δεν θα πιέσουμε στο οριο σε στροφή (αλλα και αν, δε νομιζω οτι το i10 ειναι μαουνα, ενω το i3 της ΒΜW ειναι "τρένο"), ουτε θα επιβηβαστουμε 4 θρεφτάρια με αποσκευες απο Καλαματα για να ευχαριστηθουμε διαδρομή μεχρι την Αλεξανδρουπολη, περιμένοντας να καταπινει χιλιόμετρα με ρυθμούς Grand Tourismo.Δεν εννοώ οτι το Zastava 45 της δεκαετιας του 80 ηταν αρκετο, αλλα δε συμπαθώ την ιδέα ...Bentley πόλης με 35.000ευρώ.
Να πω, οτι δεν έχω ουτε είχα ποτε στη κατοχή μου οχημα μαρκας Hyundai.
Ο όρος αυτοκίνητο πόλης είναι ένα τρικ του μάρκετινγκ για να πουλάνε τα αυτοκίνητά τους. Κάθε νεόπλουτος Έλληνας πρέπει να έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο πόλης και ένα suv για τους κακοτράχηλους δρόμους της επαρχίας και να μπορεί να ανεβαίνει στα πεζοδρόμια. Επίσης και ένα station wagon για τις εκδρομές του με την οικογένεια. Τα smart, iq δεν είναι στις επιλογές μου λόγω όπως λέει και η Λουκία παθητικής ασφάλειας. Επίσης το bmw παρόλο που είναι ωραίο θα είναι ακριβό. Η πρότασή μου για μικρό Suzuki splash με 8400€ με χώρους, επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση.
Το όχημα πόλης,είναι όχημα πόλης,τώρα αν έχει και πάθος,στυλ και υπερβολή δεν είναι κακό,το αλατοπίπερο στη ζωή χρειάζεται,και ας κάνει κακό στην υγεία.
Το όχημα πόλης έχει σχέση με τα υπόλοιπα οχήματα,μόνον που είναι για την πόλη.Έχει θετικά,έχει και αρνητικά,στα θετικά είναι όσα περιγράφεται,στα αρνητικά είναι η αυξημένη τιμή τους,η ανύπαρκτη παθητική και ενεργητική ασφάλεια,η ποιότητα τους που είναι των πατωμάτων,και κάποια άλλα.Τα χρήματα όμως τα θέλουν οι κατασκευαστές.
Ο κάθε κατασκευαστής έχει την φιλοσοφία κατασκευής του μικρού οχήματος του.Η επιλογή είναι των καταναλωτών.
Δεν μπορείς να πεις ότι τα οχήματα πόλης έχουν τα ίδια οδικά χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα οχήματα.Πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ οι κατασκευαστές,ώστε να υπάρχει μία συνολική ποιότητα γενική,προς όφελος των καταναλωτών.
Καλό είναι οι καταναλωτές να πιέζουν προς τη σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων.
Το βασικότερο στοιχειο που θα πρέπει να έχει ένα αυτοκινητο πόλης στην εποχή μας ειναι χαμηλη κατανάλωση καυσίμου. Παλαιότερα ίσως να μην ήτανε καν κριτίριο επιλογής για αυτοκινητο πόλης.