3+1 διαφορετικοί τύποι κιβωτίων

147.876 Επισκέψεις στο άρθρο
3+1 διαφορετικοί τύποι κιβωτίων

Στο θέμα μας θα συναντήσουμε τρία διαφορετικά είδη κιβωτίων με τα οποία εξοπλίζονται τα μοντέλα. Το πιο γνωστό είναι το κλασσικό αυτόματο κιβώτιο, το οποίο είναι το παλαιότερο και πιο διαδεδομένο, αποτελώντας τη βάση για το μετέπειτα κύμα εξέλιξης. Υπέρ του είναι η αξιοπιστία, αλλά και η εύκολη προσαρμογή στον τρόπο οδήγησης. Από την άλλη σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπαίτιο για την αύξηση της κατανάλωσης και τις μειωμένες επιδόσεις.

Η πιο εξελιγμένη τεχνολογία είναι το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Διακρίνεται για τις ταχύτατες αλλαγές σχέσεων με συνεχή ροή δύναμης, ομαλή λειτουργία, μικρή απόκλιση ή και χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με ένα χειροκίνητο. Στον αντίποδα είναι μια πολύπλοκη κατασκευή, με αυξημένο κόστος κτήσης και συντήρησης.

Ένα διαφορετικής φιλοσοφίας και λειτουργίας κιβώτιο είναι το συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT). Το συγκεκριμένο δεν έχει φιξαρισμένες σχέσεις στην ουσία και λειτουργεί όπως ακριβώς και τα σκούτερ. Είναι μια σχετικά απλή κατασκευή, με χαμηλό κόστος και μικρές διαστάσεις, ωστόσο στην χρήση του δίνει την αίσθηση πατιναρίσματος, με σχετικά αργή απόκριση και βουητό κατά την πλήρη επιτάχυνση.

Τέλος, υπάρχει και το μηχανικό αυτοματοποιημένο. Πρόκειται για ένα κλασικό μηχανικό κιβώτιο με συμπλέκτη, το οποίο έχει μετατραπεί σε αυτόματο μέσω ενός μηχανισμού, ο οποίος αναλαμβάνει τη διαδικασία σύμπλεξης/αποσύμπλεξης. Δεν επιβαρύνει καθόλου την κατανάλωση και είναι αρκετά αξιόπιστο, ωστόσο μειώνει τις επιδόσεις του αυτοκινήτου και κάνει αργές εναλλαγές σχέσεων.

Σελίδα 1Όλα τα μικρά μοντέλα βενζίνης με αυτόματο κιβώτιο
Σελίδα 23+1 διαφορετικοί τύποι κιβωτίων
Σελίδα 3Toyota Yaris
Σελίδα 4VW Polo
Σελίδα 5Peugeot 208
Σελίδα 6Opel Corsa
Σελίδα 7Citroen C3
Σελίδα 8Hyundai i20
Σελίδα 9Ford Fiesta
Σελίδα 10SEAT Ibiza
Σελίδα 11Suzuki Swift
Σελίδα 12Honda Jazz
Σελίδα 13Skoda Fabia
Σελίδα 14Kia Rio
Σελίδα 15Audi A1 Sportback
Σελίδα 16Alfa Romeo Mito
Σελίδα 17DS3 & DS3 Cabrio
Mercedes
test center