ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ομιλία Ιαβέρη για την Οδική Ασφάλεια στην Πάτρα

Διαβάστηκε από 2181 αναγνώστες Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/4/2014

Ένας βετεράνος οδηγός που πριν λίγα χρόνια έσπαγε τα σασμάν, έφτανε αγωνιστικά αυτοκίνητα στα όρια τους και κατακτούσε πρωταθλήματα rally, σήμερα γυρνάει σε όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να πει στο κοινό αυτά που δεν είπαν ενδεχομένως οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Ο Ιαβέρης, όπως επικράτησε να τον φωνάζουν στους αγώνες οδήγησης, επιδιώκει κάθε μέρα να αλλάξει προς το καλύτερο την οδική συμπεριφορά του Έλληνα οδηγού με τις ομιλίες του.

«Ξέρετε με πόσα χιλιόμετρα καρφώθηκε ο μπασκετμπολίστας
Μπόμπαν Γιανκοβιτς στην μπασκέτα και έμεινε ανάπηρος; Μόλις με 4 χλμ./ώρα! Φαντάσου τι γίνεται αν τρακάρεις με περισσότερα χιλιόμετρα χωρίς να φοράς τη ζώνη ασφαλείας η το κράνος» έλεγε ο Ιαβέρης και όλοι έδειχναν να συμφωνούν, όμως οι καθημερινές πράξεις τους λένε το αντίθετο. «Ξέρετε τι θα συμβεί αν… σκάσετε πάνω στο ταμπλό με 50 χλμ./ώρα; Θα σας ασκηθεί μια δύναμη 3 τόνων. Μπορείτε εσείς να συγκρατήσετε 3 τόνους; Ο Δήμας σήκωνε μόλις 240 κιλά!» είπε τονίζοντας την σημασία της χρήσης της ζώνης ασφάλειας.

Επίσης, συνέχισε απευθυνόμενος κυρίως στις μητέρες λέγοντας: «Όταν η μαμά κρατάει το αγγελούδι της στην αγκαλιά, καθισμένη στο μπροστινό κάθισμα, ξέρετε με πόση δύναμη θα το συνθλίψει πάνω στο ταμπλό, αν γίνει ατύχημα με μόλις 50 χλμ./ώρα; Ε, τώρα πια ξέρετε. Με 3 τόνους. Θα βάζατε το παιδί σας να το συνθλίψει ένα φορτηγό 3 τόνων; Όχι; Ε, γιατί το κρατάτε στην αγκαλιά; Και μη μου πείτε ότι θα το συγκρατήσετε. Είμαστε λοιπόν τόσο ηλίθιοι; Ναι είμαστε. Αλλά αν ρωτήσεις γύρω σου, όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν να οδηγάνε» τόνισε σε έντονο ύφος και είχε απόλυτο δίκιο.

Είναι άξιο προσοχής ότι με μια χαρακτηριστική πειθώ και παραστατικότητα, ο Ιαβέρης τραβούσε την προσοχή του ακροατηρίου το οποίο παρακολουθούσε προβληματισμένο την ομιλία. Ήταν σκέψεις λογικές, σκέψεις που θα έπρεπε να κυριαρχούν στο μυαλό κάθε οδηγού, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Συνεχίζοντας την ομιλία παρέθεσε τα τραγικά αποτελέσματα ερευνών του E.Μ.Π που θα σοκάρουν τον καθένα:

• Η
Ελλάδα το 2013 ήταν 6η σε θανάτους σε όλη την Ε.Ε.
• Το 20% των τροχαίων είναι στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο και το 80% εντός των πόλεων με μικρές ταχύτητες, αν και οι περισσότεροι οδηγοί νομίζουν πως δεν κινδυνεύουν.
• Δεν μπορεί κανείς να φτάσει στην
Πάτρα με ασφάλεια, είτε από το Αγρίνιο, είτε από τον Πύργο, είτε από την Κόρινθο.
• Τα τελευταία 50 χρόνια σκοτώθηκαν στην Ελλάδα 130.000 άτομα, ενώ όλο τον 20ό αιώνα στους Παγκόσμιους και Βαλκανικούς πολέμους, μόλις 70.000.
• Σύμφωνα με στοιχεία τα τροχαία θεωρούνται σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, τόσο εξαιτίας της απώλειας νέων ανθρώπων σε τροχαία όσο και για το κόστος όσων μένουν ανάπηροι.

Τέλος, ας ευχηθούμε τα λόγια του
Ιαβέρη να τα λάβει υπόψη του ο κάθε πολίτης προκειμένου αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Εμείς ευχόμαστε δύναμη, υγεία και υπομονή στον Ιαβέρη, ώστε να συνεχίσει το… ιερό του έργο. Το έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Σύνταξη: Θεόδωρος Κολονέλος

»Σχολιάστε την είδηση

Tags: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ,

περισσότερα νέα & άρθρα »
ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απεργία 1ης Οκτωβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Χειροπέδες σε δύο άτομα που λήστευαν οδηγούς φορτηγών στη Βαρυμπόμπη

«Μάχη για τη Σήραγγα Υμηττού - Πέντε δήμαρχοι σε κοινό μέτωπο»

Ελλάδα: Πάνω από 772.000 ευρώ τα πρόστιμα για κράνος σε 1 εβδομάδα

Βασίλης Μπισμπίκης: Έπεσε πάνω σε 3 οχήματα - Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Κηφισιά: 42χρονος τρέλανε τα ραντάρ της Τροχαίας - Έτρεχε με 208 km/h

Ολυμπία Οδός: «Μαρτυρά» τα δηλωμένα σε ακινησία οχήματα που κινούνται!

ΜΜΜ: 1.536 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. το πρώτο 8μηνο του 2025

Πρώτη είδηση ο νέος ΚΟΚ στο εξωτερικό - Τι λένε στους τουρίστες να προσέχουν

Βαρυμπόμπη: Συνελήφθησαν κοντράκηδες που έτρεχαν με 200 χλμ./ώρα