Πακέτο 20 δις από την Ε.Ε. για αγορά ηλεκτροκίνητων

3.504 Επισκέψεις στο άρθρο (21/5/2020)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 20 δις ευρώ που θα περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα αγοράς φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες πιέζουν τα κράτη για να λανσαριστούν προγράμματα απόσυρσης ώστε να γίνει restart στην αγορά αυτοκινήτου.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως ετοιμάζει ένα μεγάλο πακέτο της τάξης των 20 δις ευρώ για να δώσει στους πολίτες της Ε.Ε κίνητρα για να αγοράσουν φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Οι λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνουν τα κίνητρα αυτά δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Παράλληλα, οι φωνές που θέλουν κρατικές αποσύρσεις οχημάτων αυξάνονται με σκοπό να αυξηθούν. Η Ford, ο Όμιλος PSA και η -ινδικών συμφερόντων- Jaguar Land Rover ζητούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, από τη βρετανική κυβέρνηση να θεσπίσει κίνητρα για την ενίσχυση των πωλήσεων τους στην χώρα, όπως η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων ενώ στην Γερμανία, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απόσυρση, μείωση του ΦΠΑ στα καινούρια αυτοκίνητα, φοροελαφρύνσεις, κίνητρα για όλους τους τύπους κινητήρα και όχι μόνο για υβριδικά και ηλεκτρικά.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις 13 Μαΐου σκιαγράφησε το σκεπτικό της γιατί θα κίνητρα θα εστιάσουν στην αγορά αυτοκινήτων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον."Εάν είναι απαραίτητο να αυξήσουμε το χρέος μας, το οποίο στη συνέχεια θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας, τουλάχιστον, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να επενδύσουμε στο μέλλον τους αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και μειώνοντας τις κλιματικές επιπτώσεις ", είπε η ίδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην χώρα μας, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να προωθηθεί η πώληση ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχοντας ως στόχο την σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων και την μείωση των παλαιών βενζινοκίνητων, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος της ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος του άνθρακα.

Τα υπουργεία Μεταφορών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή που διαμορφώνει το σχέδιο νόμου που θα φτάσει στην Βουλή έως τα τέλη του Ιουνίου. Επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι έως το 2030, το 30% των οχημάτων που θα πωλούνται στην ελληνική αγορά να είναι plug-in υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά.
 

Mercedes
skoda