Τα ελαστικά πριν βγουν στην αγορά, περνούν ένα τελικό έλεγχο κάτω από αυστηρά στάνταρ και πάντα υπό την επίβλεψη του ανθρώπινου παράγοντα.

Ο κ. Sean Perry μας ξενάγησε στο χώρο παραγωγής των ελαστικών, επεξηγώντας μας τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Η διαδικασία της δημιουργίας ενός ελαστικού

18.238 Επισκέψεις στο άρθρο

Στο χώρο παραγωγής των ελαστικών μας ξενάγησε ο διευθυντής του εργοστασίου, ο κ. Sean Perry. Όπως μας εξήγησε ο κ. Perry, το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να τηρείται στο εργοστάσιο είναι οι κανόνες ασφαλείας. Γι αυτό και φορέσαμε ειδικά προστατευτικά στα παπούτσια και γιλέκα, ενώ είχε οριοθετηθεί και ο χώρος που μπορούμε να κινούμαστε με ειδική διαγράμμιση. 

Περνώντας στην παραγωγική διαδικασία, είδαμε τα διάφορα στάδια κατασκευής των ελαστικών, από τα νέα μηχανήματα, με τα οποία έχει εξοπλιστεί το εργοστάσιο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως ο ανθρώπινος παράγοντας, εξακολουθεί να έχει κομβικό ρόλο, καθώς πέρα από το χειρισμό των μηχανημάτων, οι τεχνίτες του εργοστασίου, εξακολουθούν να κάνουν κάποιες λεπτομέρειες στην κατασκευή. 

Η διαδικασία ξεκινά από τη δημιουργία των διάφορων στρωμάτων του ελαστικού και την μεταξύ τους ένωση, τη δημιουργία του σκελετού και των πλαϊνών τοιχωμάτων, μέχρι την ενοποίησή τους για την κατασκευή πλέον ενός ενιαίου ελαστικού, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν έχει αποκτήσει τις ελαστικές του ιδιότητες. 

Τη δουλειά αυτή την αναλαμβάνουν οι φούρνοι που «ψήνουν» το ελαστικό για μισή ώρα σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Παράλληλα σε αυτή τη διαδικασία γίνεται και η χάραξη του πέλματος, καθώς και των ανάγλυφων γραφικών. 

Τελικό στάδιο αποτελεί ο έλεγχος, ο οποίος γίνεται υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, με τα ελαστικά κατόπιν να περνάνε για το τελικό φινίρισμα, γιατί όπως μας είπε ο κ. Perry «τα ελαστικά μας δεν φτάνει να είναι τέλεια, θα πρέπει και να φαίνονται τέλεια».

@info
Στο εργοστάσιο του Ζαλάου κατασκευάζονται καθημερινά 1.850 ελαστικά, εκ των οποίων το 98% καλύπτει τις απαιτήσεις της εταιρείας και περνάει στην αγορά.

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

Hyundai
OPEL