• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
12 φωτογραφίες »

Τι είναι καλύτερο; Ζάντα 16, 17 ή 18 ιντσών; Στενά ή φαρδιά λάστιχα;

41.585 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/1/2021

Οι κατασκευαστές δεν προτείνουν μία και μοναδική διάσταση ελαστικών για τα μοντέλα τους, αλλά δίνουν πολλές επιλογές. Γιατί; Ποια διάσταση είναι καλύτερη, τι διαφορές υπάρχουν από ίντσα σε ίντσα; 16, 17 ή 18 ίντσες; Στενά ή φαρδιά ελαστικά; Οι απαντήσεις παρακάτω.


Τι ζάντα να βάλω; Η ερώτηση αυτή είναι συνηθισμένη κατά την αγορά του αυτοκινήτου και δεν έχει να κάνει μόνο με το σχέδιο της ζάντας, αλλά πολλές φορές και με την διάσταση, αφού οι κατασκευαστές δεν προτείνουν μία και μοναδική επιλογή για τα μοντέλα τους. Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι η διάσταση από έκδοση σε έκδοση αλλάζει, ενώ συχνά υπάρχει και ξεχωριστή επιλογή στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Τι αλλάζει όμως στο αυτοκίνητο και την συμπεριφορά του, ανάλογα με την διάσταση της ζάντας και γιατί ο κατασκευαστής προτείνει 2-3 επιλογές συνήθως; Σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσουμε παρακάτω με τη βοήθεια και του ADAC, ο οποίος τοποθέτησε στο ίδιο μοντέλο (VW Golf VII) διαφορετικού μεγέθους ζάντες και εξέτασε παραμέτρους όπως η απόσταση φρεναρίσματος, η συμπεριφορά στο βρεγμένο και συγκεκριμένα το πότε εμφανίζεται το φαινόμενο της υδρολίσθησης, αλλά και το πώς μεταβάλλεται η άνεση ανάλογα με το προφίλ του ελαστικού.

15, 16, 17 ή 18 ιντσες;
Έστω, λοιπόν, ότι αποφασίζουμε να αλλάξουμε τις διαστάσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου μας (σ.σ πάντα όμως πρέπει να ακολουθούμε τις προτεινόμενες επιλογές του κατασκευαστή). Θα βγούμε «δικαιωμένοι» ως προς το τι θέλουμε να κερδίσουμε ή τελικά ρισκάρουμε ακολουθώντας ένα «άγνωστο» μονοπάτι; Η ADAC (κορυφαία ευρωπαϊκή ένωση στον κλάδο της αυτοκίνησης, αντίστοιχη με την ΕΛΠΑ) δοκίμασε καλοκαιρινά ελαστικά σε διαφορετικές διαστάσεις (15, 16, 17 και 18 ιντσών) και από αυτό βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα. Για τις ανάγκες του τεστ, μάλιστα, έγινε δοκιμή και σε χειμερινά ελαστικά με αντίστοιχα προφίλ και ιδιότητες.

Ως πρώτο συμπέρασμα έχουμε να καταθέσουμε ότι όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια των ελαστικών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πρόσφυση. Επίσης, λόγω του χαμηλότερου ύψους των πλαϊνών (στα ελαστικά χαμηλότερου προφίλ), το ελαστικό είναι περισσότερο άκαμπτο και ο χειρισμός βελτιωμένος. Από την άλλη, όταν το πλάτος αυξάνεται, υπάρχει περισσότερο πέλμα σε επαφή με τον δρόμο και τα ελαστικά έχουν μειωμένη απόσταση πέδησης και αποδοτικότερο φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα.

Στενό ή φαρδύ; Ποιο κερδίζει στο φρενάρισμα;
Πρώτη δοκιμασία ήταν το φρενάρισμα πανικού από τα 100 χλμ./ώρα. Μοντέλο δοκιμής ήταν το VW Golf VII και στο τεστ συμμετείχαν 16 διαφορετικά καλοκαιρινά ελαστικά διάστασης από 15 έως 18 ίντσες. Στην δοκιμή της ADAC, όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα, τα στενά ελαστικά διαμέτρου 195 mm ακινητοποιούνται μετά από κατά μέσο όρο 38,8 μέτρα, σχεδόν δύο μέτρα πιο μακριά από τα ελαστικά με πλάτος 225 mm και διάμετρο 18 ιντσών (36,7 μέτρα).

Τι συμβαίνει όταν βρέχει; Ποιο είναι καλύτερο στην υδρολίσθηση;
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν όμως και κατά τη δοκιμασία της υδρολίσθησης, όπου εδώ το σημαντικό είναι το ελαστικό να διατηρεί την επαφή του με το οδόστρωμα και οι αυλακώσεις του πέλματος να απομακρύνουν αποτελεσματικά το νερό. Εδώ, λοιπόν, τα στενά ελαστικά έχουν πλεονέκτημα, γιατί η αντίσταση στο στρώμα νερού είναι μικρότερη ή αν το πούμε διαφορετικά «σχίζουν» ευκολότερα το στρώμα νερού. Στον πίνακα πιο πάνω, πιο αναλυτικά, βλέπουμε ότι οδηγώντας με στενότερα ελαστικά, το VW Golf VII που αποτέλεσε μοντέλο δοκιμής κινήθηκε 10 χλμ/ώρα γρηγορότερα στην ευθεία σε σχέση με τα φαρδύτερα ελαστικά.

Μικρό ή μεγάλο προφίλ; Πως επηρεάζεται η άνεση; 
Εξίσου σημαντικές παράμετροι που επηρεάζονται ανάλογα με τη διάσταση και το προφίλ των ελαστικών είναι η άνεση του οχήματος και η πλευρική πρόσφυση. Τα χαμηλού προφίλ ελαστικά είθισται να είναι λιγότερο άνετα από τα μεγαλύτερου προφίλ ελαστικά, όμως από την άλλη τα δεύτερα είναι καλύτερα στην πλευρική πρόσφυση μιας και τα πλαϊνά τους. Στη δοκιμή που διεξήγαγε ο ADAC τοποθετήθηκαν αισθητήρες κάτω από το κάθισμα του οδηγού και, αξιολογήθηκε η οδηγική άνεση. Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε πως τα στενά ελαστικά με 65άρι προφίλ έχουν σημαντικό πλεονέκτημα χάρη στο υψηλότερο πλευρικό τους τοίχωμα.

Τι γίνεται με την αντοχή; Έχουν σημασία οι ίντσες;
Κλείνοντας, οι μετρήσεις της δοκιμής ολοκληρώθηκαν με τις οικονομικές λεπτομέρειες των διαστάσεων του ελαστικού. Το πιο σταθερό πλευρικό τοίχωμα των φαρδύτερων ελαστικών έχει καλύτερη επαφή με το οδόστρωμα, τρίβεται λιγότερο και αντέχει περισσότερο στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι συνολικά πιο οικονομικά τα μεγάλα ελαστικά. Το υψηλότερο κόστος αγοράς τους συνδυάζεται και με υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Λόγου χάρη, από την στιγμή που ελαστικά με διάμετρο 18 ιντσών ζυγίζουν περίπου 5 κιλά περισσότερο από ελαστικά 15 ιντσών, το βάρος αυξάνεται και πρέπει να πατήσουμε περισσότερο το πεντάλ του γκαζιού κατά την επιτάχυνση. Ταυτόχρονα, υπάρχει υψηλότερη αντίσταση κύλισης λόγω της αυξημένης αντίστασης του αέρα, σε ποσοστό 6% ανά έξτρα 30 χιλιοστά πλάτους.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών στα χειμερινά λάστιχα
Τονίστηκε ότι για ασφαλέστερες εκτιμήσεις, η ADAC χρησιμοποίησε στις δοκιμές και χειμερινά ελαστικά. Κατά κανόνα, ό,τι ισχύει για τα καλοκαιρινά ισχύει και τα χειμερινά ελαστικά. Τα στενά ελαστικά 195/65 R15, μάλιστα, είναι αρκετά αποτελεσματικά σε χιονισμένο και λασπωμένο οδόστρωμα. Μην ξεχνάτε πως επιλέγοντας τα φαρδιά ελαστικά πρέπει να τσεκάρεται αν μπορούν να τοποθετηθούν και εκχιονιστικές αλυσίδες, διότι οι μεγαλύτερες ζάντες συνήθως δεν βολεύουν για αυτή την δουλειά.

Συμπέρασμα
Η επιλογή της διάστασης των ελαστικών δεν είναι εύκολη υπόθεση και το στοίχημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία στα οδηγικά σου θέλω. Με μια μεγαλύτερη διάσταση ελαστικών για παράδειγμα θα κερδίσεις σε πρόσφυση και απόσταση φρεναρίσματος, όμως μάλλον θα χάσεις σε άνεση. Σε κάθε περίπτωση κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να αποκλίνετε από τις διαστάσεις που προτείνει ο κατασκευαστής, καθώς το αυτοκίνητο έχει στηθεί σύμφωνα με αυτές.   

 
Σχολιάστε την είδηση 2 σχόλια