Τι λες τώρα! Βροχολάστιχο που χάνει στο βρεγμένο; Toyo -vs- Uniroyal
2 Φωτογραφίες »

Τι λες τώρα! Βροχολάστιχο που χάνει στο βρεγμένο; Toyo -vs- Uniroyal

69.842 Επισκέψεις στο άρθρο (26/7/2023)

- Θερινά ελαστικά σε τεστ: Toyo Proxes Comfort VS Uniroyal RainSport 5.
- Τελική αξιολόγηση: 68 το Toyo, 62 το Uniroyal.
- Σχεδόν 3 μέτρα χειρότερο φρενάρισμα το Uniroyal
- Παρόμοιες επιδόσεις και τα δύο στο Elk Test.

Test θερινών ελαστικών: Uniroyal RainSport 5 Vs Toyo Proxes Comfort

Συγκρίνουμε δύο θερινά ελαστικά στις 17 ίντσες (διάσταση 215/55 R17). Ελαστικό επιδόσεων Uniroyal RainSport 5 ή touring Toyo Proxes Comfort; Πώς φρενάρουν σε στεγνό και βρεγμένο και με πόσα χλμ. ολοκλήρωσαν την δοκιμασία του Elk test; Πρόκειται για δύο ελαστικά με ίδια ετικέτα σε οικονομία καυσίμου (Fuel C) και δείκτη πρόσφυσης στο βρεγμένο (Wet A), αλλά διαφορετικό δείκτη φορτίου - ταχύτητας. Το Uniroyal RainSport 5, το βροχολάστιχο με τύπο ειδικής προστασίας ζάντας «FR» (Felgenrippe) κατασκευάζεται από το 2019, ενώ το Toyo Proxes Comfort με τα ενισχυμένα πλαϊνά (XL) ξεκίνησε την παραγωγή του το 2020. Η αξιολόγηση των δύο ελαστικών από το AutoΤρίτη Test Center έγινε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης Driving Academy και όπως πάντα αυτοκίνητο αναφοράς ήταν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σε χαρακτήρα και το πιο οδηγοκεντρικό B-SUV, το Ford Puma, για το οποίο αυτήν την περίοδο τρέχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
 

Μάρκα/Μοντέλο Uniroyal RainSport 5 Toyo Proxes Comfort
Όχημα Επιβατικό Επιβατικό
Θερινό, 4 εποχών ή χειμερινό Εποχή
Θερινό Θερινό
Διαστάσεις ελαστικού: Το 1ο νούμερο είναι το πλάτος του πέλματος σε χλστ., το 2ο το προφίλ (ύψος) του ελαστικού και το 3ο το μέγεθος της ζάντας σε ίντσες. Προφίλ κάτω από 45 θεωρείται μικρό, δηλαδή για σπορτίφ μοντέλα και πάνω από 60 μεγάλο, δηλαδή ενισχύεται η άνεση. Διάσταση
215/55 R17 215/55 R17
Τιμή, ανά λάστιχο, χωρίς την τοποθέτηση.Τιμή μονάδας (€)
   
 
Στοιχεία κατασκευαστή
Μάρκα/Μοντέλο Uniroyal RainSport 5 Toyo Proxes Comfort
Οικονομία καυσίμου. Α σημαίνει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης και χαμηλότερη κατανάλωση (μέχρι 6%). C: 3% k.o.k.Fuel (A έως Ε)
C C
Κρατημα στο βρεγμένο. Α το καλύτερο.Wet (Α έως Ε)
A A
Είναι ο εξωτερικός θόρυβος που παράγει ένα ελαστικό κατά την οδήγηση. Υπάρχουν 3 βαθμίδες. Βαθμός Α συνεπάγεται και ποιοτική κύλιση. Ο θόρυβος κύλισης του ελαστικού μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB)Noise (Α έως C)
71 70
Δείκτης φορτίου είναι το μέγιστο φορτίο στο οποίο τα λάστιχα λειτουργούν σωστά. Το 94 αντιστοιχεί σε 670 κιλά ανά ελαστικό, το 96 αντιστοιχεί σε 710 κιλά ανά ελαστικό. Δείκτης ταχύτητας είναι η μέγιστη ταχύτητα που λειτουργεί χωρίς πρόβλημα το ελαστικό. Π.χ. το V αντιστοιχεί στα 240 χιλιόμετρα/ώραΔείκτης φορτίου - ταχύτητας
94V FR 98W XL
Το μέγιστο βάρος αυτοκινήτου, για τα συγκεκριμένα λάστιχα, σε κιλάΜέγιστο φορτίου (kg)
2680 3000
Η μέγιστη ταχύτητα για το συγκεκριμένο λάστιχοΜέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)
240 270
Η χρονιά που παρουσιάστηκε το ελαστικόModel Year
2019 2020

Πράσινο  Πέρασε τα όρια της δοκιμασίας

Κόκκινο  Απέτυχε στη δοκιμασία (ή τα όρια αξιολόγησης)

Κίτρινο  Είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας του

Στο στεγνό: Καλύτερο στις λεπτομέρειες το Toyo Proxes Comfort

Μικρές διαφορές έδειξαν τα όργανα μέτρησης στις επιδόσεις των δύο ελαστικών στο στεγνό οδόστρωμα. Καλύτερο στις λεπτομέρειες αποδείχθηκε το Toyo Proxes Comfort, με τις επιδόσεις και των 2 ελαστικών σε φρένα και Elk να βρίσκονται μέσα στα όρια που έχουμε θέσει. Στο φρενάρισμα από τα 80 χλμ./ώρα το ήπια υβριδικό Ford Puma των 125 ίππων με ελαστικά Proxes Comfort ακινητοποιήθηκε πλήρως στα 26 μέτρα. 40 πόντους πιο μακριά «κοκκάλωσε» το αυτοκίνητο αναφοράς με τα Uniroyal RainSport 5 (26,4 μ.).
 
Παραπλήσια, πάνω-κάτω, ήταν η συμπεριφορά των 2 ελαστικών στην δοκιμασία αποφυγής κινδύνου. Αξιοποιώντας την τεχνολογία Dynamic Taper που εξασφαλίζει πιο ομοιόμορφη παραμόρφωση του πέλματος στις απότομες αλλαγές πορείας το Toyo Proxes Comfort βοήθησε το Ford Puma να ολοκληρώσει το Elk test με πετυχημένη ταχύτητα εισόδου στα 77,9 χλμ./ώρα. Όσον αφορά το Uniroyal RainSport 5, πέρασε χωρίς να ρίξει κάποιο κώνο στα 77,3 χλμ./ώρα.


Super Συγκριτικό: Test Θερινών Ελαστικών 215/55 R17 Uniroyal Rainsport 5 Vs Toyo Proxes Comfort
2 Φωτογραφίες »

Super Συγκριτικό: Test Θερινών Ελαστικών 215/55 R17 Uniroyal Rainsport 5 Vs Toyo Proxes Comfort

Στο βρεγμένο: 3 μέτρα χειρότερο φρενάρισμα το Uniroyal RainSport 5

Αντίθετα αποτελέσματα συγκριτικά με τις προδιαγραφές του «έδωσε» το Uniroyal RainSport 5 στο φρενάρισμα στο βρεγμένο. Τα 33 μέτρα ως απόσταση πέδησης σε βρόχινες συνθήκες είναι εκτός ορίων του AutoΤρίτη Test Center, ενώ είναι και κατά 3 μέτρα χειρότερη από τα 30,1 μέτρα που χρειάστηκε το Toyo Proxes Comfort. Και τα 2, ωστόσο, ήταν στα κόκκινα όσον αφορά τα όριά μας.
 
Από την άλλη πλευρά, καλή επίδοση σημείωσαν τα δύο ελαστικά στο Elk Test, με αμφότερα να ενσωματώνουν στοχευμένες τεχνολογίες αιχμής για οδήγηση στο βρεγμένο. Το Uniroyal RainSport 5 είναι το πρώτο ελαστικό της αμερικανικής φίρμας στο οποίο εφαρμόζεται η ενισχυμένη τεχνολογία «Shark Skin». Τι κάνει αυτή; Με χρήση βιομετρικών στοιχείων αντιγράφει τα φυσικές ιδιότητες των καρχαριών και τις μεταφέρει στα ελαστικά RainSport 5. Κάθε καρχαρίας έχει πάνω στο δέρμα του φολίδες που μοιάζουν με πολύ μικρά, αλληλοεμπλεκόμενα δόντια. μέσω των οποίων το νερό φεύγει εύκολα. Παρόμοια σχεδίαση, λοιπόν, έχει και το πέλμα των RainSport 5, λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά στο Elk test. Στη συγκεκριμένη δοκιμασία το ελαστικό της Uniroyal είχε πολύ καλή πρόσφυση πάνω στο βρεγμένο, με ομαλές αντιδράσεις στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και πετυχημένη ταχύτητα εισόδου στα 67 χλμ./ώρα.
 
Σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και χειρισμό με σιγουριά «νιώσαμε» στο Elk test με τα Toyo Proxes Comfort. Μεταξύ των 2 ελαστικών δεν υπάρχει διαφορά στην επίδοση (66,9 χλμ./ώρα), με αμφότερα να συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στις μέχρι τώρα μετρήσεις μας. Στην περίπτωση του ιαπωνικού Toyo θα σταθούμε στις τέσσερις περιφερειακές αυλακώσεις και τη σχεδίαση του εσωτερικής πλευράς πέλματος μέσω των οποίων ενισχύεται η αντίσταση στην υδρολίσθηση.

Value for money - Η γνώμη μας

Φθηνότερο γύρω στα 25 ευρώ ανά λάστιχο (χωρίς τοποθέτηση) είναι το Uniroyal RainSport 5 (116 ευρώ), ωστόσο δεν συνοδεύεται από κάποια εγγύηση. Αντιθέτως, η Toyo καλύπτει τον αγοραστή του Proxes Comfort με εμπορική εγγύηση 1 έτους ή 15.000 χλμ., ακόμη και αν υπάρχει υπαιτιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αν ψάχνεις εμπορίες ελαστικών & προσφορές τους, δες με 1 κλικ εδώ.

Λαμβάνοντας υπόψη μετρήσεις σε στεγνό και βρεγμένο, κόστος αγοράς και εγγυήσεις, το Toyo Proxes Comfort κερδίζει στην αξιολόγηση μας με σκορ 68 - 62 το Uniroyal RainSport 5 και επιβεβαιώνει τη φήμη του value for money αποτελεσματικού θερινού ελαστικού.

Συνέχεια του άρθρου >>>
DEH PASXA
skoda