
Η Sumitomo είναι η μητρική εταιρεία για τις μάρκες Falken, Dunlop και Sumitomo.
Διαθέτει ένα πλούσιο και ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων (μία εκ των οποίων είναι τα ελαστικά).
Διαθέτει 112 χρόνια (από το 1913) τεχνογνωσίας στην παραγωγή ελαστικών.
Πρόσφατα επανέφερε στο portfolio της το brand Dunlop (σε νέα εποχή στην Ευρώπη).
Στα αστέρια της και η Falken (με γραμμή παραγωγής και R&D για Ευρώπη).
Στην Ελλάδα η STS A.E. είναι ο επίσημος διανομέας Falken & Dunlop (για επιβατικά και επαγγελματικά).
Από την Ιαπωνία σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη
Η Sumitomo Rubber Industries (SRI), ένας από τους μεγαλύτερους ιαπωνικούς ομίλους ελαστικών, με ιστορία που ξεκινά το 1913, ενισχύει τη θέση της στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, φέρνοντας κάτω από τη δική της «ομπρέλα» δύο εμβληματικά brands: Falken και Dunlop. Σήμερα κατατάσσεται στους κορυφαίους κατασκευαστές παγκοσμίως, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 120 χώρες, εργοστάσια σε 4 ηπείρους και πάνω από 40.000 εργαζόμενους.
Σε νέα εποχή με το μεγάλο deal της Dunlop
Από τον Ιανουάριο του 2025, η Goodyear μεταβίβασε στη Sumitomo Rubber τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος Dunlop για Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία. Στη συμφωνία προβλέπεται μεταβατική περίοδος έως 31 Δεκεμβρίου 2025, κατά την οποία η Goodyear συνεχίζει να παράγει και να διαθέτει ελαστικά Dunlop στην Ευρώπη για λογαριασμό της SRI, με δυνατότητα προμήθειας για ακόμη πέντε χρόνια σε επιλεγμένες σειρές. Η εξέλιξη αυτή ενοποιεί πλήρως το brand Dunlop κάτω από την ιαπωνική SRI, η οποία ήδη κατείχε τα δικαιώματα στην Ασία από τη δεκαετία του ’60.

Στην ελληνική αγορά, τη Sumitomo Rubber εκπροσωπεί εμπορικά η Super Tire Service (STS A.E.), επίσημος διανομέας Falken για Ελλάδα και Κύπρο.
Falken tyre europe: τεχνολογία, δίκτυο, marketing
Η Falken Tyre Europe GmbH, με έδρα το Offenbach της Γερμανίας, αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα της SRI για τεχνολογία, δίκτυο και marketing. Η Falken (ιδρ. 1983) είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κατασκευαστές στην Ευρώπη, με παρουσία σε πάνω από 8.000 σημεία πώλησης και γραμμή παραγωγής στην Τουρκία.
Γκάμα – Σειρές ελαστικών Falken
AZENIS RS820 / FK520: Ultra & Super Ultra High Performance για σπορ αυτοκίνητα, με 4D-Nano Design, πλευρικό τοίχωμα Nano-Black και δείκτες ταχύτητας έως (Y).
ZIEΧ ZE320 ECORUN: θερινό touring με εξαιρετική πρόσφυση στο βρεγμένο και πολύ καλές επιδόσεις σε διεθνή και ελληνικά tests (από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει στο Autotriti Test Center).
WILDPEAK A/T4W: νέα γενιά all-terrain, ανθεκτική σε βαριά χρήση, με κατασκευή DURASPEC 3-ply.
EUROWINTER HS02 / HS02 PRO: χειμερινές σειρές με Miura-Ori 3D sipes, ασύμμετρο πέλμα και χαμηλό βάρος.
Κοινός παρονομαστής είναι η τεχνολογία Sensing Core («έξυπνο λάστιχο» που παρακολουθεί πίεση, φθορά, θερμοκρασία και ακόμη και χαλάρωση μπουλονιών, χωρίς πρόσθετους αισθητήρες).
Dunlop (με R&D από τους αγώνες, premium-performance στο δρόμο)
Μετά τη συμφωνία του 2025, η Dunlop επανέρχεται υπό πλήρη διαχείριση της SRI στην Ευρώπη, αποκτώντας ενιαία παγκόσμια ταυτότητα. Παραμένει συνώνυμη με την οδηγική ακρίβεια και τις αγωνιστικές επιδόσεις, με σειρές όπως:
- Sport Maxx RT2 / RT2 SUV: UHP για σπορ αυτοκίνητα και crossover.
- Winter Sport 5: κορυφαία απόδοση σε χιόνι και βρεγμένο.
- Grandtrek AT / HT / WT: για SUV & 4×4, με έμφαση σε αντοχή και άνεση.
- Sport All Season: 4 εποχών, ιδανικό για ήπιες ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η ενεργή παρουσία της Dunlop σε αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας τροφοδοτεί με δεδομένα R&D, βελτιώνοντας, τις εμπορικές της σειρές.
Συνέχεια του άρθρου >>>
