
Τα 3 δεκάρια που πετυχαίνει το νέο αυτοκίνητο της Shell. Φόρτιση, κατανάλωση & ρύποι.
Μπαταρία μέσα σε υγρό. Στόχος της Shell να πουλήσει την τεχνολογία της σε όλους.
Η Shell δεν θα φτιάξει ποτέ αυτοκίνητα παραγωγής.
Ηλεκτρικά χωρίς το βάρος και τον όγκο των σημερινών ο απώτερος στόχος.
Τα 3 δεκάρια που πετυχαίνει το νέο αυτοκίνητο της Shell
Ένα μοντέλο με όνομα «Triple10 Challenge», δηλαδή «η πρόκληση των τριών δεκαριών» είναι ξεκάθαρο ότι δεν προβλέπεται να βγει στην παραγωγή. Παρότι ίσως άνετα θα μπορούσε να γίνει ένα εμπορικό μοντέλο, η Shell σχεδιάζει αυτοκίνητα που πετυχαίνουν τους ερευνητικούς της στόχους, αλλά όχι απαραίτητα τις προδιαγραφές της Ε.Ε. για μια έγκριση τύπου. Ποιοι είναι οι στόχοι; 10 λεπτά φόρτιση, 10 kWh τα 100 χλμ. κατανάλωση και μόλις 10 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη μέρα που θα πατήσει την άσφαλτο μέχρι να ανακυκλωθεί. 10 λεπτά φόρτιση έχουν σήμερα αρκετά μοντέλα, όμως αυτό της Shell δεν θέλει εξωτικούς και σπάνιους φορτιστές αλλά «απλό» φορτιστή 175kW. Για τα 10 kWh, η μείωση σε σχέση με τα σημερινά 13+ είναι σημαντική, ενώ οι 10 τόνοι είναι οι μισοί απ’ότι ένα σημερινό ηλεκτρικό τελευταίας γενιάς.
Ένα αμάξι και δεκάδες τεχνολογίες για τους κατασκευαστές
Με αυτούς τους τρεις στόχους έτοιμους για παραγωγή και μάλιστα σε ένα μοντέλο επίδειξης, η Shell θέλει να τραβήξει το ενδιαφέρον των κατασκευαστών να αγοράσουν τις νέες της τεχνολογίες. Και οι τρεις αυτοί στόχοι επιτυγχάνονται με τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με υγρά: λιπαντικά και υγρά ψύξης. Πιο ειδικά η Shell αντί να ψύχει την μπαταρία με κύκλωμα, την βουτάει (εμβαπτίζει) σε ένα υγρό. Αποτέλεσμα είναι η σημαντικά καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας, μηδενικό θερμικό σοκ κατά τη φόρτιση, που της επιτρέπει συνεχή παροχή υψηλής ενέργειας. Έτσι η μπαταρία μπορεί να φορτίζει πολύ γρήγορα με μικρούς φορτιστές αλλά και να αποδίδει ως και 30% καλύτερα για μεγαλύτερη αυτονομία.
Η Shell δεν θα φτιάξει ποτέ αυτοκίνητα παραγωγής
Δεν είναι φυσικά στόχος της Shell o ανταγωνισμός με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Στόχος είναι να πουλήσει στους κατασκευαστές τις πατέντες της. Η εμβαπτισμένη μπαταρία φαίνεται πως είναι μια πολύ καλή ιδέα και η Shell εκτός από τα δικαιώματα της τεχνολογίας που θα πουλήσει (royalties) θα παρέχει και τα υγρά που χρησιμοποιούνται, ως αποκλειστικός προμηθευτής. Για έναν κατασκευαστή το να μπορέσει να προσφέρει 10 λεπτά 10-80% σε κανονικό φορτιστή, 30% περισσότερη αυτονομία, και να πετύχει τους επερχόμενους στόχους διοξειδίου του άνθρακα, είναι σπουδαία υπόθεση, ειδικά αν δεν έχει ρίξει ούτε ευρώ για την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας. Και το κερασάκι; Η εμβαπτισμένες μπαταρίες αφού δεν ζεσταίνονται, δεν παίρνουν φωτιά, και ακόμη και αν πάρουν, το υγρό που τις καλύπτει, θα τη σταματήσει αμέσως.
Ηλεκτρικά χωρίς το βάρος και τον όγκο των σημερινών ο απώτερος στόχος
Το ότι η τεχνολογία της Shell επιδεικνύεται σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης δεν είναι τυχαίο. Φυσικά ένα τεράστιο SUV θα έπιανε τη δημοσιότητα καλύτερα, όμως το μίνι αμάξι της Shell δείχνει στους κατασκευαστές τι μπορούν να πετύχουν. Να επιστρέψουν στα μικρά και μίνι αυτοκίνητα, χωρίς παραχωρήσεις στην ηλεκτρική τεχνολογία, χωρίς χαμηλές αυτονομίες από μικρές μπαταρίες χωρίς ψύξη, χωρίς το άγχος της πυρκαγιάς από την συρρίκνωση, και χωρίς το φόβο των δασμών και ποινών από την Ε.Ε λόγω υψηλών ρύπων. Η Shell μπορεί να κρύβει αυτή τη στιγμή το μυστικό των φθηνών ηλεκτρικών, και οι κατασκευαστές θα κάνουν ουρά να το αποκτήσουν.
Εσύ πώς βλέπεις ένα αυτοκίνητο στις διαστάσεις του μοντέλου της Shell, που φορτίζει σε 10 λεπτά, «καίει» τόσο λίγο όσο κανένα άλλο, και το σημαντικότερο, δεν κινδυνεύει ποτέ από φωτιά; Μήπως είναι η λύση που περιμένουμε;
