Θέτουμε αντιμέτωπες σε μια premium μονομαχία τις Alfa Romeo Stelvio και Mercedes GLC Coupe. Ποιο από τα 2 μοντέλα θα είναι ο τελικός νικητής; Εσείς ποιο θα επιλέγατε;

Πολυτέλεια και μοντέρνο design εκπέμπει η GLC Coupe στο πέρασμά της.

Επιβλητική εμφάνιση και σπορ συμπεριφορά για την Alfa Romeo Stelvio.

H Mercedes έχει τον τρόπο της να σε μαγέψει μέσω της αποδοτικότητας της ανάρτησής της.

Οδηγικά η Stelvio προσεγγίζει ένα πιο σπορτίφ προφίλ γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στον τρόπο που «πατάει» στο δρόμο, όσο και στην αίσθηση που μεταφέρει στον οδηγό της.

Η εικόνα στο εσωτερικό της GLC Coupe προέρχεται από την C-Class και προβάλλει πολυτέλεια και σύγχρονο διάκοσμο.

H Stelvio είναι πιο ενδιαφέρουσα σχεδιαστικά και στο εσωτερικό της, με τα πολύ καλά υλικά να συνθέτουν ένα premium σύνολο.

Alfa Romeo Stelvio Vs Mercedes GLC Coupe

29.597 Επισκέψεις στο άρθρο (19/9/2018)

Η Alfa Romeo Stelvio βρίσκει απέναντί της την Mercedes GLC Coupe σε μια κόντρα με επίκεντρο τον premium χαρακτήρα και τον δυναμισμό σε οδηγικό και αισθητικό επίπεδο.

Το πρώτο SUV της Alfa Romeo αποτελεί ένα από τα πιο οδηγοκεντρικά αυτοκίνητα της κατηγορίας, με σαγηνευτική εμφάνιση και premium χαρακτήρα, βάζοντάς το απευθείας απέναντι στο γερμανικό κυρίως- ανταγωνισμό. Αντίστοιχα δυναμική και premium είναι και η κουπέ εκδοχή της Mercedes GLC η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί ένα τρανταχτό δείγμα υψηλού κύρους και prestige στην σύγχρονη αυτοκίνηση.  
 
Εμφάνιση: Επιβάλονται...
Και τα δύο αυτοκίνητα πρεσβεύουν επάξια τις αρχές των εταιρειών που εκπροσωπούν όσον αφορά στην εμφάνισή τους. Η Alfa Romeo εξ ορισμού έπρεπε και είναι ξεχωριστή αισθητικά μέσω των σαγηνευτικών της γραμμών και των λεπτομερειών της σχεδίασης, ωστόσο προβάλλει και τον απαραίτητο εκλεπτυσμένο χαρακτήρα που οφείλει να διαθέτει ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας και της τιμής. Με διαφορετικές αναλογίες, η GLC, είναι μεν τολμηρή αισθητικά με δυναμικά στοιχεία στην κουπέ της εκδοχή, όμως προεξάρχον χαρακτηριστικό και αυτής της Mercedes είναι η πολυτέλεια.
 
Kινητήρες-Κιβώτια: Μηχανικά διαμάντια  
Οι κινητήρες των δύο crossover μοντέλων κατά «διαβολική» σύμπτωση έχουν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία και χωρητικότητα, ενώ και σε λειτουργία παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, με θετικό τράβηγμα από χαμηλά και επάρκεια ισχύος σε όλο το φάσμα περιστροφής τους. Οι επιδόσεις και η κατανάλωση είναι καλύτερες στην περίπτωση της Stelvio λόγω τόσο του χαμηλότερου βάρους της κατασκευής όσο και του αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων που διαθέτει και που είναι πιο άμεσο στις εναλλαγές από το αντίστοιχο 9 σχέσεων της GLC Coupe. 
 
Εσωτερικό – Χώροι: premium με διαφορές
Η Stelvio έχει σπορτίφ σχεδιαστικές αναφορές, και κερδίζει  ελάχιστα τις εντυπώσεις ποιοτικά λόγω χρήσης καλύτερων στην υφή υλικών σε κάποια σημεία. Όμως, αυτή ωστόσο δεν συνοδεύεται και από το ανάλογα προσεγμένο φινίρισμα και την συναρμολόγηση που επιδεικνύει το - πιο αυστηρής σχεδίασης αλλά επίσης πολυτελές- εσωτερικό της GLC Coupe. Οι χώροι είναι επαρκείς για 4 επιβάτες και στα δύο μοντέλα του συγκριτικού, με την Mercedes να προσφέρει ελαφρώς καλύτερα επίπεδα χώρων για τους πίσω επιβάτες, και την Alfa Romeo να διαθέτει αρκετά μεγαλύτερο χώρο για τις αποσκευές (525 έναν 432 λίτρων της GLC).
­
Οδική συμπεριφορά: Ανεση ή σπορ αίσθηση; 
Οδηγικά η Stelvio προσεγγίζει ένα πιο σπορτίφ προφίλ γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στον τρόπο που «πατάει» στο δρόμο, όσο και στην αίσθηση που μεταφέρει στον οδηγό της. Είναι σταθερή παντού και κρύβει αριστοτεχνικά τον όγκο της σε πιεσμένους ρυθμούς, με την ανάρτηση να μην επιτρέπει μεγάλες κλίσεις αλλά και να ορίζει καλά επίπεδα άνεσης παρά την σφιχτή της ρύθμιση. Η αμεσότητα που την χαρακτηρίζει και η ακρίβεια στις «εντολές» του οδηγού της αποτελούν το βασικό της ατού έναντι των ανταγωνιστών της. Αντίθετα η Mercedes έχει τον τρόπο της να σε μαγέψει μέσω της αποδοτικότητας της ανάρτησής της, η οποία χωρίς να είναι μαλακή με έναν μαγικό τρόπο τα ισοπεδώνει όλα ενώ παράλληλα της επιτρέπει να στρίψει σβέλτα και με ασφάλεια. Αν κάπου χάνει η Mercedes λοιπόν είναι ξεκάθαρα στην αίσθηση αφού αφενός ο οδηγός είναι πιο αποκομμένος από τα τεκταινόμενα ενώ αφετέρου δεν μπορεί να «κρυφτεί» το βάρος της. 

Η άποψή μας
Η Stelvio είναι μια πολύ ικανή και φρέσκια πρόταση για την κατηγορία που ξεχωρίζει άμεσα με τον σπορ και τον οδηγικό της χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο όμως στην κατηγορία των premium η παραδοσιακή δύναμη που έχει η Mercedes και που εκφράζεται απόλυτα από την GLC Coupe σε όλα τα επίπεδα, της δίνει την τελική επικράτηση.

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center