Ψάχνεις για βελτίωση εξάτμισης ή συμβουλές για καλή συντήρηση της; Βρίσκεις!

Ψάχνεις για βελτίωση εξάτμισης ή συμβουλές για καλή συντήρηση της; Βρίσκεις!

Βελτίωση & φροντίδα εξάτμισης!

31103 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι μία από τις φθηνότερες & ευκολότερες αναβαθμίσεις. H τροποποίηση του συστήματος εξάτμισης αφορά την 1η μετατροπή που κάνουν οι ενθουσιώδεις οδηγοί. Ας ρίξουμε λοιπόν φως στα μέρη, τη λειτουργία και τους τρόπους βελτίωσης της εξάτμισης!

ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΝΙΚ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
BOUDAKA MAHMOUD ABDULWAHAB-MAXMOUT EXHAUST

Κοινοποίησέ το »

Η καλή εξάτμιση προσφέρει
-ελαχιστοποίηση του θορύβου που δημιουργείται από τη λειτουργία του κινητήρα
-αποτροπή της εισόδου καυσαερίων στην καμπίνα των επιβατών
-βελτίωση της οικονομίας καυσίμου
-αναβάθμιση της συνολικής απόδοσης του κινητήρα

Εσύ τι ζητάς όταν αλλάζεις εξάτμιση; Καλύτερο ήχο ή επιδόσεις;

Και όμως. Η εξάτμιση δια της… αφαιρέσεως των αποτελεσμάτων της καύσης του μίγματος στους κυλίνδρους μπορεί να προσθέσει στην απόδοση του αυτοκινήτου σου. Ας δούμε τα επιμέρους τμήματα του συστήματος εξάτμισης, το σκοπό τους και πως μπορείς να επωφεληθείς από aftermarket επιλογές για βελτίωση και αναβάθμιση.

Τα κύρια μέρη της εξάτμισης

H εξάτμιση δεν είναι απλά ένας "σωλήνας που βγάζει τα καυσαέρια" προς τα πίσω. Αποτελείται από διάφορα μέρη τα οποία καλό είναι γνωρίσεις, όπως και το σκοπό του καθενός.

Πολλαπλή εξαγωγής
Συλλέγει τα καυσαέρια από τον κάθε κύλινδρο ξεχωριστά και μέσω ενός μεγάλου σωλήνα, αν μιλάμε για κινητήρα με εν σειρά κυλίνδρους, τα διοχετεύει στο σύστημα εξάτμισης αυτοκινήτου. Αν έχεις κινητήρα V, τότε υπάρχει ένας σωλήνας σε κάθε πλευρά του κινητήρα.

Καταλυτικός μετατροπέας
Μετά από την πολλαπλή εξαγωγής τα καυσαέρια μεταφέρονται στον καταλυτικό μετατροπέα. Σε αυτόν τα αέρια διασπώνται σε λιγότερο τοξικά απόβλητα. Για παράδειγμα, το μονοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε υδρατμούς και λιγότερο επιβλαβή αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ή αν μιλάμε για σύγχρονο diesel τα επικίνδυνα οξείδια του αζώτου με τη βοήθεια του Adblue γίνονται υδρατμοί και άζωτο. Ανάλογα με τη λειτουργία και το σκοπό τους, αυτοί οι καταλυτικοί μετατροπείς ενδέχεται να περιορίσουν την απόδοση του οχήματός σου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους αφαιρέσεις. Υπάρχουν aftermarket λύσεις με πιο «ελεύθερους» καταλύτες για βελτιωμένη απόδοση, χωρίς να παρανομείς και  σκορπίζεις «καρκίνο».

Μεσαίο «καζανάκι»
Εδώ έρχονται τα «φιλτραρισμένα» καυσαέρια και υπάρχει ένα ή περισσότερα αντηχεία. Ο σκοπός τους είναι να μειώσουν τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί το σύστημα εξάτμισης αυτοκινήτου. Το μεσαίο καζανάκι μπορεί να είναι, όπως  και ο καταλυτικός μετατροπέας, πολύ περιοριστικό.

Τελικό «καζανάκι»
Αρκετοί το ονομάζουν «εξάτμιση», αν και αποτελεί ένα μόνο μέρος της και παίζει το ρόλο του σιγαστήρα μειώνοντας τον ήχο που παράγει  του σύστημα της εξάτμισης του αυτοκινήτου σου.  Συχνά συγχέεται με τα αντηχεία, αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό μιας και λειτουργεί ανακατευθύνοντας τη ροή του αέρα και οδηγώντας τα καυσαέρια προς ηχομονωτικά υλικά μειώνοντας ακόμα περισσότερο το θόρυβο.

Απόληξη
Το ορατό με την πρώτη ματιά σημείο της εξάτμισης, από όπου τελικά βγαίνουν τα καυσαέρια μετά από την... ηχητική τους επεξεργασία στο τελικό καζανάκι. Συνήθως είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι και ανάλογα με την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου είναι μονή ή διπλή, στενή ή φαρδιά.

Τι κερδίζω με την αναβάθμιση του συστήματος εξάτμισης;

Αν και η αισθητική είναι ένας δημοφιλής λόγος για την αναβάθμιση ενός συστήματος εξάτμισης (τελικό και απόληξη), δεν είναι αυτό το μόνο πλεονέκτημα που μπορεί να έχεις από την επιλογή μιας εξάτμισης επιδόσεων. Αυτή μπορεί να τονίσει την απόδοση του οχήματος, αλλά και να προσφέρει ηχητική πανδαισία στη διάρκεια της επιτάχυνσης.

Πως όμως ένα νέο σύστημα εξάτμισης θα βελτιώσει την απόδοση του αυτοκινήτου σου;  Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Ο κινητήρας λειτουργεί με την ανάφλεξη μείγματος καυσίμου με αέρα. Όσο περισσότερο αέρα παίρνει, τόσο περισσότερο καύσιμο καίει. Από τη στιγμή που η εξάτμιση  ελέγχει πόσος αέρας βγαίνει από τον κινητήρα, καθορίζει επίσης και πόσος αέρας θα μπει. Επομένως, για να βελτιώσεις την απόδοση του κινητήρα χρειάζεται να βρεθεί τρόπος για την επιτάχυνση του ρυθμού αποβολής των καυσαερίων.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε αυξάνοντας τη διάμετρο της τρέχουσας εξάτμισης, είτε επιλέγοντας μιας εξάτμιση επιδόσεων. Η τελευταία επιτρέπει περισσότερη ροή σε σύγκριση με ένα τυπικό σύστημα εξάτμισης αυτοκινήτου, αντλεί περισσότερο αέρα για την καύση παραπάνω καυσίμου και αποβάλλει επίσης τα καυσαέρια με υψηλότερο ρυθμό από ό, τι το εργοστασιακό σύστημα εξάτμισης.

Φροντίζοντας το σύστημα της εξάτμισης – 5 tips

Τα συστήματα εξάτμισης αυτοκινήτων είναι επιρρεπή σε φθορά ή ζημιές μετά από παρατεταμένη περίοδο χρήσης. Αν και δεν είναι δαπανηρή επισκευή, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα ακολουθώντας μερικά απαραίτητα, όσο και απλά tips φροντίδας.
 • Αν ανάψει το λαμπάκι «check engine» στο καντράν και ο κινητήρας δουλεύει «ρολόι» μην το εφησυχάζεις. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποια πρόβλημα στον καταλύτη, στον αισθητήρα λ ή σε άλλα τμήματα της εξάτμισης. 
   
 • Προσοχή στην εκτός δρόμου οδήγηση. Να αποφεύγεις τα νεροφαγώματα και τις λακκούβες και αν πρέπει να τα αντιμετωπίσεις καν` το έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνο να «βρει» η εξάτμιση στο έδαφος ή σε πέτρα.
   
 • Το σύστημα εξάτμισης διαχειρίζεται συνεχώς υψηλής πίεσης και μεγάλης θερμότητας καυσαέρια, καθώς και κραδασμούς. Όλα αυτά το καθιστούν ευαίσθητο σε ρήξη ή ρωγμές. Να ελέγχει τακτικά τις διαρροές και να διατηρείς όλα τα μέρη του συστήματος εξάτμισης σε άριστη κατάσταση για να αποφύγεις τυχόν ζημιές ή δυσλειτουργία.
   
 • Σχεδίασε την πορεία σου χωρίς άσκοπες στάσεις και συνεχή σύντομα σβησίματα του κινητήρα. Όταν τα οχήματα κρυώνουν, οι ατμοί νερού και άλλα αέρια συμπυκνώνονται στο σύστημα της εξάτμισης του αυτοκινήτου και αυτό μπορεί  να οδηγήσει σε πρόωρη διάβρωση.
   
 • Η κλοπή του καταλύτη είναι πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα εάν παρκάρεις το αυτοκίνητό σου έξω. Να αποφεύγεις να παρκάρεις σε ανοιχτούς χώρους και, αν χρειαστεί, συγκόλλησε ή βίδωσε τον καταλύτη ώστε να είναι δύσκολο για τους κλέφτες να τον αφαιρέσουν.
Eπιλέγοντας Specialist τεχνικό

Πριν από οποιαδήποτε επέμβαση αναβάθμισης, φρόντισε να αναζητήσεις έναν αξιόπιστο και αναγνωρισμένο επαγγελματία. Ορισμένες αναβαθμίσεις μπορεί να φαίνονται απλές ή εύκολες στην εγκατάσταση, αλλά μια δεύτερη γνώμη δε θα βλάψει. Επίσης να έχεις πάντα υπ` όψιν πως οποιαδήποτε επέμβαση πριν από τη λήξη της εργοστασιακής εγγύησης είναι πιθανό να οδηγήσει στην ακύρωσή της.
 
Συμπέρασμα
Οι σωστές aftermarket αναβαθμίσεις μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την απόδοση του αυτοκινήτου σoυ και να κάνουν ακόμα πιο fun την οδήγησή του. Έχοντας αποφασίσει από πριν τους στόχους και το τελικό αποτέλεσμα, διαβάζοντας στο Auto Τρίτη για τις επιλογές της αγοράς και επιλέγοντας έναν καταξιωμένο και αξιόπιστο επαγγελματία τεχνικό, μπορείς πραγματικά να αναβαθμίσεις το αυτοκίνητό σου και να βελτιώσεις θεαματικά τις επιδόσεις του.