Προστάτευσε το!

5216 Επισκέψεις στο άρθρο

Το καλοκαίρι είναι στα πάνω του, οι διακοπές είναι κοντά και η διάθεσή μας ανεβαίνει. Μόνο που το αυτοκίνητό μας δε συμμερίζεται τη χαρά μας, ειδικά αν δεν το προφυλάσσουμε από τις επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου.

mousakian 102021
Καλογερόπουλος Παύλος Σ.
Δείτε τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς με ένα κλικ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά πολλούς τομείς του αυτοκινήτου, έχοντας ως αποτέλεσμα τη φθορά του. Η επαφή με το αλάτι και την άμμο, καθώς και η σκόνη από χωματόδρομους σίγουρα δεν είναι σύμμαχοι με το αυτοκίνητό μας. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έξοδα για εμάς, κάτι που φυσικά θέλουμε να αποφύγουμε. Ας δούμε λοιπόν ποια σημεία είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο και πώς μπορούμε να περιορίσουμε την πρόωρη φθορά του οχήματός μας.

Κουκούλες προστασίας
Η πιο αξιόπιστη λύση είναι η τοποθέτηση προστατευτικής κουκούλας στο αυτοκίνητο. Το βασικότερο πλεονέκτημα που προσφέρει είναι ότι «αγκαλιάζει» ολόκληρο το αυτοκίνητο, καλύπτοντας κάθε του επιφάνεια. Θα πρέπει, πριν τοποθετήσουμε την κουκούλα, να καθαρίσουμε το αυτοκίνητο, διότι οι κόκκοι σκόνης θα δημιουργήσουν γρατσουνιές, καταστρέφοντας με τον καιρό το χρώμα.

Ηλιοπροστασία
Πρόκειται για την πιο εύκολη και γρήγορη λύση για την προστασία αυτοκινήτου. Τοποθετείται στο εμπρόσθιο ή στο πίσω παρμπρίζ και η κύρια διαφορά με τη κουκούλα είναι ότι προστατεύει μόνο το εσωτερικό τμήμα του οχήματος.

Ηλιακές μεμβράνες
Αντίστοιχα όπως και με την ηλιοπροστασία προστατεύουν το εσωτερικό τμήμα του οχήματος. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι οι μεμβράνες είναι μόνιμα τοποθετημένες στα τζάμια, οπότε προσφέρουν διαρκή προστασία. Επιπλέον οι ηλιακές μεμβράνες συνεισφέρουν και στην οικονομία καυσίμου θεωρητικά έως 33%. Παράλληλα το air condition ζορίζεται λιγότερο και άρα γλιτώνεις χρήματα από ενδεχόμενες βλάβες ή αναπλήρωση φρέον.

Πατάκια μοκέτας
Τα πατάκια του αυτοκινήτου προστατεύουν την εργοστασιακή μοκέτα του αυτοκινήτου από το αλάτι και την άμμο. Μία σίγουρη λύση είναι τα ελαστικά πατάκια που έχουν μεγάλη αντοχή, ενώ παράλληλα προσφέρουν στεγανότητα στη μοκέτα.

Καλύμματα καθισμάτων
Η τοποθέτηση καλυμμάτων στα καθίσματα προσφέρει προστασία σε πολλούς τομείς, όπως είναι το αλάτι της θάλασσας και ο ανθρώπινος ιδρώτας. Επιπλέον, τα καλύμματα προσφέρουν προστασία από τον ήλιο που με το πέρασμα του χρόνου αλλοιώνει το χρώμα και μειώνει την ανθεκτικότητα του υφάσματος των καθισμάτων.

Χημική προστασία
Ακόμα ένας τρόπος για να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποια ειδικά χημικά προϊόντα. Για παράδειγμα, υπάρχουν σπρέι ή γαλακτώματα για το ταμπλό που το ενυδατώνουν, καθώς περιέχουν σιλικόνη. Για το εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου υπάρχουν ανάλογα υλικά που προστατεύουν το χρώμα. Αντίστοιχα αυξημένη ανάγκη περιποίησης έχει και το δερμάτινο σαλόνι του αυτοκινήτου, για να αποφύγετε γρατζουνιές ή σκισίματα που μπορεί να προκύψουν από την «αφυδάτωση».

Αέρας με πίεση
Ακόμα ένα μέρος του αυτοκινήτου που ταλαιπωρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών, είναι τα φίλτρα αέρα και καμπίνας. Επισκεφθείτε ένα βενζινάδικο, αφαιρέστε τα φίλτρα- δε θα σας πάρει πάνω από δέκα λεπτά- και ψεκάστε τα με πιεσμένο αέρα. Αν φυσικά ανακαλύψετε πως είναι πολύ βρώμικα, αντικαταστήστε τα.