Η Mazda ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1920 ως Toyo Cork Kogyo Co, με επικεφαλής τον Jujiro Matsuda.

    Λίγη ιστορία

    25512 Επισκέψεις στο άρθρο

    Το όνομά της προέρχεται από μια θεότητα του Ζωροαστρισμού και η ιστορία της ξεκινάει το 1920 ως Toyo Cork Kogyo Co. με τον Jujiro Matsuda, κατασκευάζοντας εργαλεία. Το 1931 η εταιρεία περνάει στον χώρο της κατασκευής οχημάτων με το τρίτροχο φορτηγάκι Mazda-Go. Κατά την διάρκεια του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου η Mazda κατασκευάζει όπλα και η ατυχής εξέλιξη του πολέμου για την Ιαπωνία της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, την δεκαετία του 1960 η εταιρεία προχωρά στην δημιουργία του πρώτου της αυτοκινήτου, του δίθυρου Mazda R360 Coupe, με το τετράθυρο Mazda Carol να ακολουθεί το 1962. Το 1967 παρουσιάζει το πρώτο αυτοκίνητο με περιστροφικό κινητήρα, Mazda Cosmo Sports 110S.
    Κατά την διάρκεια του 1970 η Mazda κάνει την είσοδό της στην αγορά των Η.Π.Α. και απολαμβάνει επιτυχίες με το Rotary Pickup, αλλά η πετρελαϊκή κρίση την ωθεί στην παραγωγή μοντέλων με τετρακύλινδρους παλινδρομικούς κινητήρες όπως το Familia και το Capella. Ωστόσο η εταιρεία δεν εγκαταλείπει το πρόγραμμα του κινητήρα Wankel και το 1978 παρουσιάζει το θρυλικό πλέον RX-7 - ακολουθούν τα 121, 323 και 626 την δεκαετία του 1980, ενώ προς τα τέλη της έρχεται το τρομερά επιτυχημένο εμπορικά διθέσιο roadster ΜΧ-5. Εν τω μεταξύ η Ford έχει αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό από τις μετοχές της εταιρείας και η Mazda εξελίσσει πολλά μοντέλα κατά καιρούς, που χρησιμοποιούνται και από την Ford.
    Σήμερα η εταιρεία έχει αναβαθμίσει ευρέως την γκάμα της: το σπορ RX-8 συνεχίζει την παράδοση του περιστροφικού κινητήρα Wankel, ενώ τα Mazda2 και το νέο και απίστευτα δυναμικό ΜΧ-5 της δίνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. 

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ