Πόσα είδη προβολέων υπάρχουν;

11933 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/9/2020

Σήμερα υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών ειδών προβολέων, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικές λειτουργίες και εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Ας δούμε λοιπόν τα είδη αυτά με τη σειρά.

 
 
Οι προβολείς αλογόνου
 Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι μια βελτιωμένη εκδοχή των πυρακτώσεως, καθώς χρησιμοποιούν αέριο αλογόνου στη θέση του κενού στις λάμπες πυρακτώσεως. Τα αλογόνα είναι μια ομάδα αερίων τα οποία αποτρέπουν το νήμα από την αραίωση και το σπάσιμο και μειώνουν το μαύρισμα στο εσωτερικό του λαμπτήρα. Οι λάμπες αλογόνου είναι ο πιο συνήθης τύπος λαμπτήρα που χρησιμοποιείται σήμερα, καθώς είναι φθηνές, φωτεινές, διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι εύκολο να αντικατασταθούν. 

Οι HID
 Είναι γνωστοί και ως «λαμπτήρες αλογονιδίων μετάλλων», οι οποίοι είναι αρκετά δημοφιλείς καθώς χρησιμοποιούνται σε θερμοκήπια εσωτερικού χώρου αλλά και στα φώτα του δρόμου. Το γαλανόλευκο φως που παράγουν οι προβολείς HID είναι πιο αποτελεσματικό από το κιτρινωπό φως των πυρακτώσεως και αλογόνου, καθώς προσφέρουν ορατότητα πολύ πιο μακριά στο δρόμο και διαρκούν πολύ περισσότερο καθώς δεν έχουν νήμα για να καούν. Έχουν όμως πολλά μειονεκτήματα. Αρχικά, τα φώτα αυτά καθυστερούν πολύ να ανάψουν και δεν είναι καθόλου εύχρηστα εάν θέλεις να τα ανάβεις και να τα σβήνεις σε συχνά διαστήματα. Επιπλέον, το γαλανόλευκο φως που εκπέμπουν μπορεί πολύ εύκολα να τυφλώσει τους άλλους οδηγούς επειδή ακριβώς είναι τόσο έντονο.

Οι LED
 Τα φώτα LED είναι ίσως τα πιο δημοφιλή σήμερα, καθώς χρησιμοποιούνται όχι μόνο στους προβολείς των αυτοκινήτων αλλά και στις περισσότερες οθόνες που κατασκευάζονται σήμερα. Οι λυχνίες LED είναι συμπαγείς, εξαιρετικά αποδοτικές όσον αφορά στην ενέργεια που παράγουν και μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση. Επειδή όμως έχουν τόσο μεγάλη αποδοτικότητα και διάρκεια, θερμαίνονται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα και για αυτό το λόγο χρειάζονται κάποιο σύστημα ψύξης. Ενώ ήδη τα φώτα LED δεν αποτελούν και την πιο φθηνή επιλογή, προσθέτοντας ένα σύστημα ψύξης ανεβαίνει κι άλλο η τιμή τους.
  
Οι τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προβολείς Laser
 
Τα φώτα laser λοιπόν μπορούν να κάνουν ότι ακριβώς και τα LED, αλλά παράγουν 1.000 φορές περισσότερο φως χρησιμοποιώντας τα μισά ή τα δύο τρίτα της ενέργειας ενός LED. Φωτίζουν στην ίδια απόσταση όπως τα LED, το μέγεθός τους μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο και άρα πιο πρακτικό και μπορούν να αναβοσβήνουν με την ίδια ταχύτητα όπως τα LED. Αν και τα φώτα laser δημιουργούν πολύ περισσότερη θερμότητα από τις λυχνίες LED, απαιτούν ακόμα περισσότερη ψύξη και επίσης κοστίζουν… πάνω από 10.000 ευρώ!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • loukia

    ...για εμένα προσωπικά laser και ας είναι για την ώρα... οι πιο ακριβοί...

  • Κωνσταντίνος

    Καλησπέρα σας. Ενδιαφέρομαι να αντικαταστήσω τις κλασικες λάμπες αλογόνου με led σε αυτοκίνητο Suzuki Swift GL 9/17. Τι προτείνετε?

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - TUNING - ΒΕΛΤΙΩΣΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός