Ηλεκτροκίνηση: Η λύση βελτιστοποίησης του συνολικού κόστους χρήσης

Ηλεκτροκίνηση: Η λύση βελτιστοποίησης του συνολικού κόστους χρήσης

13108 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη μέρα με τη μέρα και η μείωση του «Συνολικού Κόστους Χρήσης (TCO)» μπορεί να γίνει μέρος αυτής της πορείας, αξιοποιώντας όλα τα οφέλη του εξηλεκτρισμού του στόλου!

ERGO A.A.E.
ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

Η ηλεκτροκίνηση έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στην εποχή μας, ενώ είναι γνωστό πως το μέλλον της αυτοκίνησης θα κινείται με… ρεύμα! Όντας όμως κάτι νέο, καινούργιο και καινοτόμο, έχει συναντήσει αρκετούς «πολέμιους» οι οποίοι αντικρούουν τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ισχυριζόμενοι τα υψηλά κόστη κτίσης και συντήρησης, καθώς και τις ακριβές τιμές στην ενέργεια.
 
Σίγουρα, οι εποχές που ζούμε είναι «ρευστές» καθώς μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση και τις διάφορες οικονομικές διαταράξεις, που στο σύνολό τους δυσχεραίνουν την γρήγορη και ευρεία εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης. Είναι όμως έτσι; Πάμε να δούμε λοιπόν πως η ηλεκτροκίνηση μπορεί να βελτιστοποιήσει το συνολικό κόστος χρήσης ή αλλιώς TCO.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ο εξηλεκτρισμός του στόλου μειώνει πλέον το κόστος χρήσης

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν να κατακτήσουν τις ζωές μας χάρη στον «πράσινο» και πιο βιώσιμο χαρακτήρα τους, μια εναλλακτική προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που όπως αληθεύει, μεγάλο μέρος των εκπομπών άνθρακα προέρχεται από τα αυτοκίνητα. Εκτός όμως από αυτά, η ηλεκτροκίνηση βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» και αναπτύσσεται ταχέως χάρη στο μειωμένο κόστος χρήσης.
 
Σημαντικό ρόλο στην μείωση του «Συνολικού Κόστους Χρήσης (TCO)» ενός ηλεκτρικού οχήματος παίζει και η κρατική επιδότηση Κινούμαι Ηλεκτρικά η οποία βρίσκεται στην 2η φάση της. Η εν λόγω ενέργεια επιδοτεί με 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων την μίσθωση/αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος με μέγιστο ποσό τις 8.000€ αλλά και την αγορά φορτιστή, κάτι που επηρεάζει θετικά την μείωση του TCO των ηλεκτρικών οχημάτων. Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα θα βρείτε στο Συχνές Ερωτήσεις | Κινούμαι Ηλεκτρικά Β' κύκλος (kinoumeilektrika2.gov.gr).

Η ALD μπορεί να σταθεί δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια, αφού εκτός από το να παρέχει υπηρεσίες μίσθωσης, υποστηρίζει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση -ειδικά για τα επαγγελματικά οχήματα- αφού αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της.
 

Το κόστος καυσίμων φτάνει το 1/3 του συνολικού κόστους

Τι εννοούμε όμως με το Συνολικό Κόστος Χρήσης (αλλιώς TCO); Με τον όρο αυτό περιγράφουμε το συνολικό κόστος καθόλη τη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου. Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα, πως το κόστος καυσίμων φτάνει πλέον το 1/3 του συνολικού κόστους. Ως εκ τούτου διαχειριστές και ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν διάφορους τρόπους μείωσης, κι ένας από αυτούς είναι η στροφή προς το ρεύμα ως εναλλακτικό «καύσιμο». Εάν μιλάμε με όρους τιμών ενέργειας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που τόσο τα καύσιμα όσο και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν αυξηθεί πολύ, ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τα καύσιμα είναι πολύ υψηλότερος από τον προϋπολογισμό για την ηλεκτρική ενέργεια, στην περίπτωση φόρτισης στο σπίτι ή στο γραφείο.
 

Το συνολικό κόστος ενός ηλεκτρικού είναι φθηνότερο από το αντίστοιχο θερμικό

Το παραπάνω επιχείρημα ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση του με την ανοδική τάση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Στις περισσότερες αγορές της ΕΕ, ο εξηλεκτρισμός των επαγγελματικών στόλων έχει ήδη ξεκινήσει, φτάνοντας σε ένα επίπεδο που το συνολικό κόστος κτήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να είναι συγκρίσιμος ή ακόμα και φθηνότερος από ένα αντίστοιχο όχημα με θερμικό κινητήρα. Σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα με plug-in συστήματα μετάδοσης κίνησης, το TCO εξαρτάται από την φορολογική κατάσταση κάθε χώρας καθώς και τον τρόπο φόρτισης. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετοί ιδιοκτήτες και διαχειριστές στόλου, οι οποίοι εκτιμούν και αξιολογούν λανθασμένα  κατά της υιοθέτησης των ηλεκτρικών, χάνοντας έτσι τα οφέλη από την μετάβαση σε αυτά.
 

Η σωστή συντήρηση είναι και οικονομική

Αφού μία επιχείρηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην «πράσινη» μετάβαση του στόλου της, μετά τον καθορισμού του σωστού οχήματος που καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησής της, μπορεί να επωφεληθεί περαιτέρω και από την συντήρηση. Για να θεωρείται καλή λοιπόν και να έχει αντίκτυπο στην οικονομία καυσίμου, πρέπει να είναι τακτική και προληπτική, από τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών μέχρι τα τακτά διαστήματα service ορίζει ο κατασκευαστής.

Έτσι λοιπόν, τα ηλεκτρικά καταφέρνουν να μειώσουν το συνολικό κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου ωφελώντας οικονομικά ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και σε ένα βιώσιμο μέλλον.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ