Τράκαρα Ανασφάλιστο – Τι πρέπει να κάνω;

Τράκαρα Ανασφάλιστο – Τι πρέπει να κάνω;

1489 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2022

Σχεδόν όλοι μας έχουμε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, αφού σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων στης ΑΑΔΕ, των υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, εκτιμάται πως σχεδόν 650.000 οχήματα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς ασφάλεια.

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ
ERGO A.A.E.

Πάνω από 650.000 ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα

Ύστερα από 2 χρόνια καραντίνας, η κυκλοφορία στους δρόμους έχει επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα, γεγονός που φαίνεται και από την ολοένα και αυξανόμενη κίνηση στους δρόμους. Όμως με την πανδημία να κυμαίνεται ακόμα, όλο και περισσότεροι προτιμούν να κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους και όχι με τα ΜΜΜ, προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με πολυκοσμία και ενδεχόμενα κρούσματα. Αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχει ως συνέπεια την αύξηση των οχημάτων στους δρόμους προκαλώντας παράλληλα, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και των Αρχών, με ελέγχους και άλλους κρατικούς μηχανισμούς, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφέρουν πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 650.000 ανασφάλιστα οχήματα. Σε μια χώρα με τόσα ανασφάλιστα, είναι λογικό να εμπλακεί κάποιος με ένα από αυτά σε κάποιο τροχαίο. Και τότε, τι κάνεις;
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι είναι ο φιλικός διακανονισμός;

Για πάνω από 20 χρόνια  στη χώρα μας, ισχύει η συμφωνία άμεσης πληρωμής υλικών ζημιών τροχαίων ατυχημάτων, κοινώς ο Φιλικός Διακανονισμός. Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί μία συμφωνία μεταξύ ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών, που εφαρμόζεται –όταν και εφόσον απαιτείται- στις αποζημιώσεις των τροχαίων ατυχημάτων. Ουσιαστικά, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των υλικών ζημιών και μικρών σωματικών βλαβών, χωρίς να χρειάζονται δικαστικές διενέξεις.

Χάρη στον Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει (ή στο βαθμό που δε φταίει) για το τροχαίο ατύχημα, λαμβάνει αποζημίωση από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία. Αξίζει να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο, πως ο διακανονισμός μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών δεσμεύει τις ίδιες και μόνο, στην περίπτωση που ο αναίτιος πελάτης δε συμφωνεί με τους όρους και προϋποθέσεις της σύμβασης. Με αυτόν τον τρόπο, δικαιούται να διεκδικήσει την αποζημίωσή του από την εταιρεία του υπαίτιου κινούμενος νομικά.

Ποιες ασφαλιστικές εταιρείες συμμετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό;

  1. ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Ε.Α.Ζ. ΑΕ
  2. ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.
  3. ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.
  4. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
  5. ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
  6. INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.
  7. GENERALI HELLAS A.A.E.
  8. ΝP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ
  9. INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
  10. PRIME INSURANCE LTD
  11. EURO INSURANCES DAC
  12. AIG EUROPE S.A.
  13. Hellas Direct INSURANCE LTD
  14. CITY INSURANCE SA (ΜΕΧΡΙ 17/9/2021)
  15. QIC EUROPE LTD
  16. EUROINS.AD INSURANCE COMPANY
  17. Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
  18. GENERALI HELLAS I AAE (ΠΡΩΗΝ ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ)
  19. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α.- ΜΙΝΕΤTΑ
  20. ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
  21. GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ A.E.A.E.
  22. ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
  23. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
  24. ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.
  25. EUROLIFE FFH ΑΕΓΑ
  26. ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
  27. PERSONAL INSURANCE Α.Ε.Γ.Α.
  28. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝ.Π.Ε.

Τι γίνεται σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν στις βασικές τους καλύψεις την «Κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα». Βέβαια, για να δικαιωθούμε και να λάβουμε την αποζημίωση θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο μέλημά μας είναι να καλέσουμε την Τροχαία να έρθει να καταγράψει το συμβάν. Η αναφορά του συμβάντος της Αστυνομίας για το τροχαίο είναι ίσως το σημαντικότερο έγγραφο το οποίο και θα αναζητήσει η ασφαλιστική μας εταιρεία. Αμέσως μετά, καλούμε τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής, της οποίας το τηλέφωνο αναγράφεται πάντα στο συμβόλαιο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να βγάλουμε και δικές μας φωτογραφίες από το συμβάν. Το τηλεφωνικό κέντρο θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για να μας κατευθύνει, ενώ ένας αντιπρόσωπός της θα έρθει το γρηγορότερο στο σημείο του ατυχήματος, προκειμένου να καταγράψει κι αυτός με τη σειρά του το συμβάν, να τραβήξει φωτογραφίες και να πάρει δήλωση από τους εμπλεκόμενους στο τρακάρισμα. Τότε, μπορούμε να γνωστοποιήσουμε στην ασφαλιστική μας εταιρεία την δική μας εκδοχή για το πώς έγινε το τρακάρισμα, αλλά και το ότι το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο.
 

Τι γίνεται σε ατύχημα με όχημα με αλλοδαπές πινακίδες;

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, απλά φροντίζουμε να βγάλουμε φωτογραφίες ή να καταγράψουμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και τη χώρα προέλευσής του. Ζητάμε από τον αλλοδαπό οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο του, κι αν υπάρχει δυνατότητα, φωτοτυπούμε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο ή τη συνοριακή ασφάλιση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό αντιγράφουμε λεπτομερώς τις παραγράφους 3, 4, 5 και 10 της πράσινης κάρτας. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστηρίου, αντιγράφουμε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρίας, τον αριθμό συμβολαίου και τη διάρκεια ισχύος.

Έπειτα, καλούμε άμεσα τη νομική προστασία/υπηρεσία της ασφαλιστικής εταιρείας ή την ανάλογη ασφάλεια νομικής προστασίας. Το Ελληνικό Γραφείο αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή Πιστοποιητικό Συνοριακής Ασφάλισης ή προέρχεται από χώρα κράτους –μέλους της Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ. Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία έχει Διορισμένο Ανταποκριτή στην Ελλάδα το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο να σας παραπέμψει στον ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα για να αναλάβει το διακανονισμό του ατυχήματος, υπό την επίβλεψη του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και σύμφωνα πάντα με τους όρους της Ενοποιημένης Συμφωνίας. Μπορούμε να αναζητήσουμε τους διορισμένους ανταποκριτές των αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα πατώντας: «Ανταποκριτές Αλλοδαπών Ασφαλιστικών Εταιριών». Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία δεν έχει διορίσει Ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με την φροντίδα του Ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μία ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση μέλος του να αναλάβει τον διακανονισμό της συγκεκριμένης ζημία

Η νομική προστασία αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή Πιστοποιητικό Συνοριακής Ασφάλισης ή προέρχεται από χώρα κράτους της Ευρώπης.


Γιατί πρέπει να γνωρίζεις για τον φιλικό διακανονισμό!

  • Μισό εκατομμύριο ανασφάλιστα στην Ελλάδα.
  • 28 ασφαλιστικές μετέχουν στον φιλικό διακανονισμό.
  • Ατύχημα με μη ασφαλισμένο (ή αν έχει ξένες πινακίδες). Πρόβλημα!
Εσύ έχεις επιλέξει εταιρεία που μετέχει στον φιλικό διακανονισμό; Τι εμπειρία έχεις;
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ