Πώς τα ελέγχεις – πώς τα φροντίζεις και γλιτώνεις λεφτά!

Διαβάστηκε από 2642 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/3/2018

Οικονομία & ασφαλής οδήγηση. 2 χαρακτηριστικά που μπορείς να απολαμβάνεις και εσύ ακολουθώντας κάποια εύκολα tips συντήρησής των ελαστικών του αυτοκινήτου σου.

 
Κάνε τακτικό έλεγχο για το βάθος του πέλματος

Η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πώς το ελάχιστο βάθος πέλματος ενός ελαστικού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.6 χιλιοστά έτσι ώστε να είναι σίγουρος πως οδηγείς με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο σε στεγνό αλλά και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Το βάθος που προτείνουν οι ειδικοί είναι, συνήθως, υπερδιπλάσιο από τα 1,6 χιλιοστά που αναφέραμε και ορίζεται στα 4 χιλιοστά ή ακόμα και περισσότερο. Τι ρόλο παίζει, όμως, αυτό το όριο και τι θα συμβεί αν το αμελήσεις και οδηγείς με «αυλάκια» μικρότερου βάθους;

Ψάχνεις να βρεις ελαστικά;
Εύκολα στη μηχανή αναζήτησης του autotriti.gr με 1 κλικ εδώ. 


Όσον αφορά την οδήγηση σε στεγνό δρόμο, αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος καθώς όταν το ελαστικό είναι λείο, χωρίς «αυλάκια» δηλαδή, τα χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται από τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαιτούμενο «γάντζωμα» στο οδόστρωμα.

Σε περίπτωση που οδηγείς σε βρεγμένο οδόστρωμα, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς δεν απομακρύνεται το νερό που βρίσκεται μεταξύ ελαστικού και δρόμου, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου υδρολίσθησης.

Κάθε φορά που αλλάζεις λάστιχα, μη ξεχνάς τη ζυγοστάθμιση

Πρόκειται για μια όχι και τόσο διαδεδομένη διαδικασία η οποία δεν πραγματοποιείται όποτε είναι αναγκαία από μια μεγάλη μερίδα οδηγών. Πρόκειται για πολύ μεγάλο λάθος για τον εξής λόγο:

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν κάποιοι, η ζυγοστάθμιση δεν αφορά μόνο τους τροχούς ενός αυτοκινήτου, αλλά προστατεύει από ορισμένες φθορές και άλλα μέρη του όπως οι αναρτήσεις, τα ρουλεμάν και το σύστημα του τιμονιού.
Αν αυτό δε σου φαίνεται αρκετό, δες τι ζητήματα προκύπτουν αν δεν την κάνεις:
 1. Προκαλούνται περισσότεροι κραδασμοί κατά τη διάρκεια της οδήγησης
 2. Το πέλμα των ελαστικών φθείρεται ανομοιόμορφα και γρηγορότερα σε σχέση με πριν
 3. Το μπροστινό σύστημα του αυτοκινήτου επίσης φθείρεται γρηγορότερα
Πώς καταλαβαίνεις ότι πρέπει να τα αλλάξεις;

Εκτός του έλεγχου του πέλματος που ήδη αναλύσαμε, πώς αλλιώς μπορείς να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής;

Βλέπεις ότι έχουν φθαρεί ανομοιόμορφα

Αποτελεί τον ευκολότερο από όλους τους ελέγχους καθώς γίνεται μόνο οπτικά και φαίνεται αμέσως αν ορισμένα σημεία έχουν «φαγωθεί» περισσότερο από κάποια άλλα.

Αρχικά, παίρνουμε ως δεδομένο ότι ελέγχεις τακτικά την πίεση των ελαστικών και τη διατηρείς πάντα στα σωστά επίπεδα. Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε ο πιθανότερος «ένοχος» για την παραπάνω φθορά είναι κάποιο λάθος σε αυτά.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης πίεσης, η αμέσως επόμενη πιθανότερη αιτία είναι κάποιο πρόβλημα σχετικό με την ευθυγράμμιση των τροχών. Φυσικά, αν η φθορά κυμαίνεται σε ανησυχητικά επίπεδα, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή τους.

Το βάθος του πέλματος είναι χαμηλότερο από το προτεινόμενο

Αναφέραμε ήδη πώς το βάθος που συνήθως προτείνεται είναι τα 4 χιλιοστά. Οτιδήποτε χαμηλότερο αποτελεί λόγο αλλαγής των ελαστικών ώστε να είναι σε θέση να αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους.

Εντόπισες διάτρηση (τρύπα) πάνω στο λάστιχο

Όσο μικρή και αν είναι, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, όσο λίγο αέρα κι αν δείχνει ότι χάνει το λάστιχο, η αλλαγή είναι υποχρεωτική. Δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος ότι δε θα «σκάσει» ξαφνικά το λάστιχο με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 • Αψογη επισκευή ζαντών!

  Η εταιρεία ΖΑΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ειδικεύεται στο service ζαντών, στο ρετουσάρισμα εμπρόσθιου προφίλ. Εγγυημένο αποτέλεσμα σε εξαιρετικές τιμές 2310782221 Περισσότερα
 • Τσιάκαλος ελαστικά σημαίνει:

  Tέλεια εξυπηρέτηση και άψογη συνεργασία. Ανταγωνιστικές τιμές. Ελαστικά όλων των κορυφαίων εταιρειών. Παραγγελία ελαστικών εύκολα και γρήγορα από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Στόχος η απόλυτη ικανοποίηση των πελατών! Περισσότερα
 • Ελαστικά, ζάντες και αναρτήσεις!

  TyreStore.grΜεγάλη γκάμα ελαστικών, ζαντών και αμορτισέρ. Καινούρια και μεταχειρισμένα, αρίστης ποιότητας. Πραγματικά συμφέρουσες τιμές. Τοποθετήσεις ελαστικών – ζαντών, ζυγοστάθμιση, ευθυγράμμιση. Ηλεκτροστατική βαφή ζαντών.
  2104005666 Περισσότερα
 • Κορυφαίες ζάντες - ελαστικά

  Θ. Δανίκας & ΣΙΑ Ο.Ε.: Χονδρικό εμπόριο ελαστικών – ζαντών. Μεγάλη γκάμα προϊόντων. Αμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα. Ανταγωνιστικές τιμές.
  2105820233 Περισσότερα
 • Νέο ελαστικό Cooper tires CS7

  Στην ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ θα βρεις το νέο καλοκαιρινό ελαστικό Cooper CS7, σχεδιασμένο για μικρά και μεσαία αυτοκίνητα. Έχει χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και χαμηλότερη αντίσταση κύλισης.
  2103499200 Περισσότερα
 • Χονδρική πώληση κορυφαίων ελαστικών!

  Ζαχαριουδάκης Φώτης: άριστα ελαστικά σε πραγματικά χαμηλές τιμές. Απόλυτη εξυπηρέτηση του πελάτη. Αποστολή σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας.
  2105020316 Περισσότερα
 • Με 40.000 ευχαριστημένους πελάτες

  Το «SuperService Hellas» αποτελεί το επίσημο δίκτυο της Goodyear στην Ελλάδα. Προσφέρει όλα εκείνα που χρειάζεται ο οδηγός για τα ελαστικά του και όχι μόνο. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα σε ικανοποιήσουν σε οποιαδήποτε απαίτησή σου με σκοπό την οδηγική ασφάλειά σου. Εχει 40.000 ευχαριστημένους πελάτες το χρόνο και συνεχίζει. 2102640400 Περισσότερα
 • Ελαστικά από κορυφαίες εταιρείες!

  Manolopoulos Tires: Αμεση εξυπηρέτηση. Προσιτές τιμές. Προϊόντα υψηλής ποιότητας. Μεγάλη γκάμα ελαστικών – ζαντών. Παροχή υπηρεσιών 24 ώρες την ημέρα.
  2610990916 Περισσότερα
 • Εξοπλισμός συνεργείων κορυφαίας ποιότητας

  Η Βenzer Ηellas δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην εμπορία εξοπλισμών συνεργείου. Από τον Οκτώβριο του 2016 αντιπροσωπεύει κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τον καταξιωμένο Γερμανικό οίκο στο χώρο των μηχανημάτων συνεργείου Weber GmbH.
  2105317545 Περισσότερα
 • Νέο ελαστικό ZIEX ZE310 ECORUN!

  Το ZIEX ZE310 ECORUN ενσωματώνει την τεχνολογία ACP (προσαρμοζόμενη σταθερή πίεση), η οποία χρησιμοποιεί μια νέα διαδικασία προσομοίωσης για να εγγυηθεί ένα αποτύπωμα πέλματος με ομοιόμορφα κατανεμημένη πίεση στο σημείο επαφής. Έτσι, αυξάνεται η ευστάθεια και η πιστότητα του ελαστικού στην κατεύθυνση εξασφαλίζοντας παράλληλα ομοιόμορφη φθορά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός